Industry

To steki.gr καταδικάστηκε σε μια απόφαση με νόημα για το μέλλον του παράνομου downloading και streaming

στα 10

Μια καταδικαστική απόφαση είναι αρκετή για να νικήσει το «τέρας» της πειρατείας και της παράνομης διακίνησης οπτικοακουστικού υλικού στην Ελλάδα;

To steki.gr καταδικάστηκε σε μια απόφαση με νόημα για το μέλλον του παράνομου downloading και streaming

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα site καταδικάζεται τελεσίδικα από ελληνικό δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η περίπτωση του steki.gr, ο διαχειριστής του οποίου καταδικάστηκε σε ποινή για κακουργηματική παράβαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, έρχεται να δημιουργήσει κατά τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων (ΕΠΟΕ) ένα δεδικασμένο για όλους όσους προσπαθούν να επωφεληθούν από το πνευματικό έργο άλλων.

Καμία καταδικαστική απόφαση φυσικά δεν εμπόδισε ποτέ άλλα (ή ίδια - βλ. gamato) sites που ξεπετάγονται μόλις κάποιο κλείνει - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο είναι ενδιαφέρον να συλλέξει κανείς όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν στο μέλλον να περιορισουν και γιατί όχι να εξαλείψουν την παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού στη χώρα. Οπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων (ΕΠΟΕ) δράση πρέπει να αναλάβει και η Πολιτεία «αφού η λειτουργία τέτοιων site συνεπάγεται τεράστια απώλεια εσόδων για το Κράτος σε βάρος των Ελλήνων πολιτών».

Δείτε ακόμη: Κάθε φορά που κατεβάζεις παράνομα μια ταινία...


Ακολουθεί αυτούσιο το Δελτίο Τύπου της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), σχετικά με την καταδικαστική απόφαση ιστοσελίδων που φιλοξενούν συνδέσμους-παραπομπές σε παράνομο οπτικοακουστικό έργο.

Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης στις 14.06.2016 κρίθηκε (κατά πλειοψηφία) τελεσίδικα ότι ιστότοποι που φιλοξενούν συνδέσμους (links) που παραπέμπουν σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο παραβιάζουν ευθέως τις διατάξεις του Ν. 2121/93 περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας καταδικάζοντας το διαχειριστή του www.steki.gr σε ποινή για κακουργηματική παραβίαση. Για άλλη μια φορά τα Δικαστήρια αποδοκίμασαν τη παραβατική συμπεριφορά όσων στο όνομα της δήθεν ελευθερίας έκφρασης επιδιώκουν το παράνομο όφελος σε βάρος των δημιουργών. Το Δικαστήριο μετά από μία πολύωρη διαδικασία συμφώνησε με την εισαγγελική πρόταση και έκρινε ένοχo το διαχειριστή του www.steki.gr για παραβίαση των διατάξεων του Ν. 2121/93 σε κακουργηματική μορφή.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΕΠΟΕ, Δημήτριος Κούρεντας, δήλωσε: Όσοι επιδιώκουν το όφελος σε βάρος των δημιουργών έλαβαν ηχηρή απάντηση για άλλη μία φορά και μάλιστα ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΩΣ από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι κατέρρευσαν πλέον οι ισχυρισμοί περί κοινωνίας της πληροφορίας που οι κατ’ επάγγελμα επιτήδειοι χρησιμοποιούν προκειμένου να ιδιοποιούνται παράνομα οφέλη. Το Εφετείο έκρινε πλέον με ισχύ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ότι οι ιστότοποι που φιλοξενούν συνδέσμους (links) που παραπέμπουν σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο παραβιάζουν ευθέως τις διατάξεις του Νόμου και τιμωρούνται. Πρέπει όμως πλέον και η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες αφού η λειτουργία τέτοιων site συνεπάγεται τεράστια απώλεια εσόδων για το Κράτος σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.


Διαβάστε ακόμη:

Tags: ΕΠΟΕ