Industry

Επιστροφή στα 80s: To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανανεώνεται. Not.

στα 10

Οσα απίθανα σενάρια και να κυκλοφορούσαν για την αντικατάσταση του Γιώργου Παπαλιού στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η πραγματικότητα στην Ελλάδα παραμένει πάντα μια, ανεξάντλητης έμπνευσης, δυσάρεστη έκπληξη!

Επιστροφή στα 80s: To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανανεώνεται. Not.

Προφανώς κάποιος αστειεύεται στο Υπουργείο Πολιτισμού όταν στην επίσημη ανακοίνωση για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις θέσεις του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μιλάει για «νέο ξεκίνημα».

Παρόλες τις φήμες για τα πρόσωπα που ήταν πιθανό να αντικαταστήσουν τον Γιώργο Παπαλιό στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η ζυγαριά έγειρε προς την... Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών και ένα από τα πιο ενεργά μέλη της, τον σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση, ανοίγοντας για ακόμη μια φορά τη μεγάλη συζήτηση των σωματείων και της διαρκούς παρουσίας και παρέμβασής τους στους κόλπους του ελληνικού κινηματογράφου. Εκεί όπου θα χρειαζόταν πραγματικά μια προσωπικότητα ανεξάρτητη, χωρίς καμία εμπλοκή σε συντεχνίες και με όραμα για κάτι που να υπερβαίνει επιτέλους το παρελθόν και να κοιτάζει οριστικά και αμετάκλητα προς το μέλλον.

Στη θέση του Αντιπροέδρου του Ελληνικού Κινηματογράφου διορίστηκε από το Υπουργείο η Φοίβη Αγγελοπούλου, προφανώς σε μια προσπάθεια τιμής του Θόδωρου Αγγελόπουλου στου οποίου σε αρκετές ταινίες είχε υπάρξει παραγωγός. Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί τα παραπάνω, αλλά πόσο αυτά είναι εχέγγυα για μια νέα εποχή στο ελληνικό σινεμά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά από την μη υποστήριξή του από το Κράτος;

Στη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου που είχε μείνει κενή, μετά την παραίτηση της Χριστίνας Κάλλας, διορίστηκε ο συγγραφέας και σεναριογράφος Πέτρος Μάρκαρης που ωστόσο είχε βρεθεί ξανά σε διάφορες θέσεις στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο παρελθόν, πράγμα που δείχνει αναμφισβήτητα τη διάθεση επιστροφής του Υπουργείου σε μια πρότερη κατάσταση του ελληνικού σινεμά, παντελώς άσχετη με το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό του.

Είναι αλήθεια πως κάθε άνθρωπος κρίνεται από τα έργα του και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη θητεία των νέων προσώπων που εντάσσονται από σήμερα στο δυναμικό του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ωστόσο, πώς γίνεται κάθε φορά στην Ελλάδα να γίνεται «ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω», ειδικά σε έναν τομέα όπου δεν έχει πια περιθώρια για πισωγυρίσματα και ξαφνικά, εκεί όπου περιμένεις να δεις ποιοι εμπνευσμένοι, φρέσκοι και απαλλαγμένοι από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος άνθρωποι θα συνοδεύσουν το ελληνικό σινεμά στην πιο ευτυχή στιγμή της ιστορίας του, πέφτεις πάλι πάνω στα ίδια και τα ίδια πρόσωπα;

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου ανατίθενται τα καθήκοντα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στον σκηνοθέτη κ. Τώνη Λυκουρέση. Τα καθήκοντα του αντιπροέδρου αναλαμβάνει η παραγωγός κινηματογράφου κα Φοίβη Αγγελοπούλου, ενώ ο συγγραφέας και σεναριογράφος κ. Πέτρος Μάρκαρης θα είναι το νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Η υπόλοιπη σύνθεση του Δ.Σ. παραμένει ως έχει. Τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ θα εξακολουθήσει να ασκεί ο κ. Γρηγόρης Καραντινάκης.«Η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υπό τη νέα της σύνθεση κάνει ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Ο ελληνικός κινηματογράφος διανύει μια περίοδο κατά την οποία οι οικονομικοί πόροι είναι λίγοι. Και όμως οι ελπίδες είναι πολλές. Αυτό οφείλεται στο ταλέντο, στο πείσμα, στη φαντασία, στη δημιουργικότητα και στη σκληρή δουλειά όλων των ανθρώπων του χώρου. Να στηρίξουμε μαζί τη νέα προσπάθεια. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι έτοιμο να ακούσει όλους και να συνεργαστεί με όλους για το καλύτερο».

Διαβάστε ακόμη: