Φεστιβάλ / Βραβεία

Επιστολή Π.Ε.Κ.Κ.: Σαν παλιό (κακό) Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Νο 2

στα 10

Η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), έστειλε σήμερα, λίγες ώρες πριν την τελετή απονομής των βραβείων του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επιστολή διαμαρτυρίας.

Επιστολή Π.Ε.Κ.Κ.: Σαν παλιό (κακό) Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Νο 2

Αιτία, η άρνηση του Φεστιβάλ να παρουσιάσει η ΠΕΚΚ τα βραβεία που παραδοσιακά, κάθε χρόνο, απονέμει σε ταινίες του προγράμματος, πάνω στη σκηνή, ως μέρος της τελετής λήξης.

Παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή της ΠΕΚΚ αυτούσια, για να διαβαστεί απο τους αναγνώστες. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι ο χαρακτηρισμός της απόφασης του Φεστιβάλ ως "απαγόρευση" ή "λογοκρισία" είναι, κατά τη δική μας γνώμη, άκυρος. Το Φεστιβάλ δεν απαγόρευσε να απονείμει η ΠΕΚΚ βραβεία. Ούτε και λογόκρινε τη γνώμη ή την ψήφο της. Αποφάσισε, απλώς, να μη συμπεριλάβει εκπρόσωπο της Ενωσης στη σκηνή, στην τελετή λήξης.

Εξάλλου, ίσως αυτή είναι μια καλή αρχή για να αποσυνδεθούν τα βραβεία ενώσεων και σωματείων από εκείνα που απονέμει η Κριτική Επιτροπή τους εκάστοτε Φεστιβάλ (όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Δράμας), που δυστυχώς, ακόμα και στο 2012, παραπέμπουν σε μια παλαιότερη εποχή της κινηματογραφικής Ελλάδας. Οπως σε όλα τα διεθνή, έγκυρα Φεστιβάλ, τα βραβεία των ενώσεων μπορούν πάντα να αποστέλλονται στον Τύπο, χωρίς ν' αποτελούν μέρος της τελετής λήξης.

Ακολουθεί η επιστολή της Π.Ε.Κ.Κ.

Υστερα από την τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, τα μέλη της:

α) Αποφασίζουμε να μην απονείμουμε βραβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή ο διευθυντής του φεστιβάλ μας απαγορεύει να λάβουμε μέρος στην τελετή λήξης και απονομής.

β) Απέναντι στην αψυχολόγητη και αυθαίρετη απόφαση, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αγωνίζονται εναντίον κάθε μορφής λογοκρισίας απ' όπου κι αν προέρχεται.

γ) Σε συνθήκες κρίσης, νιώθουμε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την ανησυχία μας για παρόμοια κρούσματα, συνεχίζοντας παρ' ολ' αυτά να στηρίζουμε τον θεσμό όπως δεκαετίες τώρα, με αποκορύφωμα την πρωτοβουλία μας για διεθνοποίηση του, 20 χρόνια πριν.

δ) Επιμένουμε στην υπεράσπιση της πολυφωνίας και στη σταθερή μας αντίθεση στην χειραγώγηση, στην εκδήλωση ιδιοκτησιακών συμπεριφορών και στο παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων.

ε) Ελπίζουμε, ο θεσμός, οι αρμόδιοι και οι επικεφαλής του να συνειδητοποιήσουν το ιστορικό τους λάθος και το συντομότερο ν' αποκατασταθεί η τάξη των πραγμάτων. Ραντεβού την επόμενη χρονιά.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρείτε οδηγίες χρήσης για το Φεστιβάλ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.