Buzz

Επάγγελμα Σκηνοθέτης. Ο Μίκαελ Χάνεκε μπροστά από την κάμερα

στα 10

Αποφεύγει την δημοσιότητα και τις απόπειρες ερμηνείας των ταινιών του. Δεν είναι φίλος των συνεντεύξεων και των φωτογραφήσεων. Πράγμα που κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τον ίδιο και το έργο του, ακόμη πιο ελκυστικό.

Επάγγελμα Σκηνοθέτης. Ο Μίκαελ Χάνεκε μπροστά από την κάμερα

Ο Μίκαελ Χάνεκε είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες των ημερών μας. Και ένας από τους λιγότερο πρόθυμους να μιλήσουν για το έργο τους και την δημιουργική τους διαδικασία.

Είναι ένας από εκείνους τους δημιουργούς που προτιμούν να αφήνουν το έργο τους να μιλά γι αυτούς, που βλέπει τις συνεντεύξεις σαν ένα αναγκαίο κακό, που προτιμά να αφήνει την προσωπική του ζωή έξω από την συζήτηση.

Οπότε ένα ντοκιμαντέρ όπως αυτό του Ιβ Μοντμαγιέρ «Michael H. Profession: Director» μοιάζει μια σπάνια ευκαιρία να αποκρυπτογραφήσουμε αν όχι τον ίδιο τον Χάνεκε, τότε την δημιουργική του διαδικασία.

Από το τρέιλερ όπου ο σκηνοθέτης αναπαριστά μια σκηνή από την τελευταία ταινία του «Αγάπη», για χάρη του ντοκιμαντέρ, αντιλαμβάνεσαι ότι η σχέση του Χάνεκε με τον Μοντμαγιέρ, είναι προφανώς μια σχέση εμπιστοσύνης.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1992 όταν ο Μοντμαγιέρ έκανε μια συνέντευξη στον σκηνοθέτη μετά το «Benny's Video» και στη συνέχεια, έγιναν φίλοι όταν ο Χάνεκε μετακόμισε από την Αυστρία στο Παρίσι.

Στη διάρκεια των είκοσι χρόνων που ακολούθησαν ο Μοντμαγιέρ παρακολούθησε τα γυρίσματα όλων των ταινιών του, συνομίλησε ιδιωτικά κι επαγγελματικά δεκάδες φορές μαζί του αλλά και με τους στενούς συνεργάτες του συλλέγοντας το υλικό που αποτέλεσε τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

Το φιλμ που κάνει την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ της Tribeca αυτές τις μέρες, είναι σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές κάτι παραπάνω από μια αγιογραφία, αλλά ένα ειλικρινές και διαφωτιστικό πορτρέτο του καλλιτέχνη μέσα από μια αφήγηση που συμπεριλαμβάνει ένα πλήθος απόψεων, πλούσιο αποκλειστικό υλικό και κυρίως, μια σπάνια ματιά σε έναν αληθινό master του σινεμά, ενώ δημιουργεί.