Φεστιβάλ / Βραβεία

Ενας «Αόρατος Πόλεμος» στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

στα 10

To υποψήφιο για Οσκαρ, πολύκροτο ντοκιμαντέρ «The Invisible War» του Κέρμπι Ντικ είναι ένας από τους πρώτους τίτλους που μόλις ανακοίνωσε το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί φέτος από τις 15 έως και τις 24 Μαρτίου.

Flix Team
Ενας «Αόρατος Πόλεμος» στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

Είχαμε πρωτογνωρίσει τον Κέρμπι Ντικ το 1997, όταν στην προβολή του «Sick: The Life & Death of Bob Flanagan, Supermasochist» στις Νύχτες Πρεμιέρας ορδές θεατών έβγαιναν από την αίθουσα, αδύναμoi να αντιμετωπίσουν την αλήθεια του Μπομπ Φλάναγκαν.

Από τότε, ο σπουδαίος Αμερικανός ντοκιμαντερίστας δοκίμασε πολλές φορές τα όρια αντοχής, αλλά και ανοχής του κοινού: με το «Twist of Faith» για τα σεξουαλικά εγκλήματα των Καθολικών ιερέων, το οποίο ήταν και υποψήφιο για Οσκαρ, με το «This Film is Not Yet Rated», για το αμερικανικό σύστημα λογοκρισίας στο σινεμά, με το «Outrage», για τις μυστικές ομοφοβικές οργανώσεις των Αμερικανών πολιτικών.

2

Με την τελευταία ταινία του, το «The Invisible War», που κέρδισε και το Βραβείο Κοινού, στην κατηγορία του, στο φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς και είναι υποψήφια για Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, ο Κέρμπι Ντικ ερευνά και ξεσκεπάζει ένα από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά της Αμερικής: την «επιδημία» βιασμών στα στρώματα του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με την έρευνα του ντοκιμαντέρ, μία γυναίκα στρατιώτης σήμερα είναι πιθανότερο να πέσει θύμα βιασμού από συνάδελφό της, παρά να σκοτωθεί από εχθρικά πυρά. Κατά τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας, μέσα στο 2010 μόνο, τα περιστατικά βιασμών ένστολων γυναικών και ανδρών έφτασαν τα 19.300!

Διαβάστε περισσότερα εδώ για το «Τhe Invisible War».

Το «The Invisible War» είναι και ο πρώτος μεγάλος τίτλος που θα προβληθεί φέτος στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φιλοξενήσει και τις νέες ταινίες δύο διακεκριμένων ντοκιμαντεριστριών, της Βρετανίδας Κιμ Λοντζινότο και της Τσέχας Χελένα Τρεστίκοβα.

2

To «Salma» της Κιμ Λοντζινότο (συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς), αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της Σάλμα, μια γυναίκα που κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια και τους «κυριολεκτικούς» περιορισμούς των γυναικών της Ινδίας και έγινε γνωστή μέσα από τις πολιτικές της απόψεις και την ποίησή της.

2

Το «Private Universe» της Χελένα Τρεστίκοβα από την Τσεχία ακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας μέσα στα τελευταία 37 χρόνια, αφηγούμενη στην πραγματικότητα εκτός από ένα συναρπαστικό ρεαλιστικό δράμα και την ίδια την ιστορία της Τσεχίας.

Θυμίζουμε ότι στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν αγαπημένες ταινίες απ' όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις (διαβάστε περισσότερα εδώ), ενώ το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ θα τιμήσει τον μεγάλο Χιλιανό ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκουσμάν (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Δυναμική θα είναι και φέτος η παρουσία της Αγοράς, όπου θα φιλοξενήσει τον αριθμό-ρεκόρ των 520 ταινιών, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής, καθώς και μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που έχουν ταξιδέψει και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Την Αγορά θα επισκεφτούν φέτος 55 ξένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δοθεί για πρώτη φορά βραβείο στο τμήμα «Docs in Progress» από την εταιρία οπτικοακουστικών υπηρεσιών Authorwave, θα συνεχιστούν τα Market Talks με χρηστικές πληροφορίες για τους δημιουργούς από επαγγελματίες του χώρου και θα διοργανωθεί και μια νέα δράση με συμβουλές σε Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.