Buzz

«Full Metal Jacket Diary»: Ενα iPad app αφιερωμένο στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ!

στα 10

Με την επιμέλεια του Μάθιου Μοντίν, κυκλοφόρησε το «Full Metal Jacket Diary», ένα application για iPad που μας επιστρέφει στις μέρες που ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ γύριζε το δικό του πολεμικό έπος για το Βιετνάμ.

«Full Metal Jacket Diary»: Ενα iPad app αφιερωμένο στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ!

Ηταν το 1985, όταν ο Μάθιου Μοντίν, σε ηλικία 24 ετών πρωταγωνίστησε στο «Full Metal Jacket» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στο ρόλο ενός στρατιώτη που έφτανε στην κόλαση του Βιετνάμ για να γίνει μάρτυρας μιας από τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας.

Ο Μοντίν αποφάσισε να κρατάει ένα ημερολόγιο με τις εμπειρίες του από το γύρισμα (με την ενθάρρυνση του Κιούμπρικ) αλλά και να τραβάει φωτογραφίες από την προετοιμασία, τις οποίες μετά το τέλος των γυρισμάτων χάρισε στον σκηνοθέτη του και τους συμπρωταγωνιστές του, ενώ αρχειοθέτησε όλο το υλικό που είχε μαζέψει και το οποίο έμεινε ανεκμετάλλευτο για περίπου μια δεκαετία.

2

Στα μισά της δεκαετίας του 90, ο Μοντίν (αφού ζήτησε την άδεια του Κιούμπρικ) κυκλοφόρησε το ημερολόγιο και τις φωτογραφίες σε μια συλλεκτική έκδοση με τίτλο «Full Metal Jacket Diary» που εξαντλήθηκε γρήγορα, ενώ παρά τη ζήτηση το βιβλίο δεν τυπώθηκε ποτέ ξανά, αφού ο Μοντίν θέλησε τα 20.000 αντίτυπα που είχαν εξαντληθεί να παραμείνουν κλασικά.

Το 2010 ο Ανταμ Ράκοφ πλησιάσε τον Μοντίν, προτείνοντάς του να μετατρέψει το «Full Metal Jacket Diary» σε ένα e-book σε μορφή application για iPad. O Μοντίν συμφώνησε και έτσι ο Ράκοφ ξεκίνησε μια καμπάνια στο Kickstarter προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ του.

2

Και να που τώρα, το «Full Metal Jacket Diary» σε μορφή application για iPad είναι έτοιμο και διατίθεται για όλους όσους θέλουν να ζήσουν μια πραγματικά κινηματογραφική εμπειρία από ένα από τα πιο συναρπαστικά κομμάτια της φιλμογραφίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

4

Στις εφαρμογές του μπορεί κανείς να διαβάσει το ημερολόγιο του Μοντίν, να δει ανέκδοτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα, να ακούσει ηχητικά αποσπάσματα από την ταινία και την προετοιμασία της, να περιηγηθεί σε ένα ολόκληρο φιλμικό σύμπαν που άξιζε να καταγραφεί, παρόλες τις αντιρρήσεις του Κιούμπρικ που γενικά επιθυμούσε η δημιουργία των ταινιών του να μένει κρυφή και που, όμως, σε αυτήν την περίπτωση έδωσε την άδεια στον Μοντίν να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση του «Full Metal Jacket».

Δείτε παρακάτω ένα τρέιλερ για την εφαρμογή αλλά και ένα βίντεο - demo που περιγράφει τις επιλογές που σας δίνονται αν την «κατεβάσετε» στο iPad σας.



Περισσότερος Στάνλεϊ Κιούμπρικ: