Φεστιβάλ / Βραβεία

Ενα Φεστιβάλ μπορεί να φέρει την Ανοιξη!

στα 10

Από σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου και για μια εβδομάδα, το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου φέρνει κινηματογραφικό άρωμα Γαλλίας, πιστό στο ραντεβού του με την ημερολογιακή Ανοιξη.

Ενα Φεστιβάλ μπορεί να φέρει την Ανοιξη!
Το «Μικρόφωνο» ξεχωρίζει στο αφιέρωμα στις γαλλόφωνες αραβικές χώρες.

Οταν ξεκινάς την 13η διοργάνωση σου με μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία του γαλλικού σινεμά, τότε σίγουρα οι φιλοδοξίες σου είναι υψηλές. Και γιατί όχι;

Μετά από 12 χρόνια που απέδειξαν ότι η γαλλοφωνία είναι μια ισχυρή «κινηματογραφική γλώσσα», το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε χθες Τετάρτη 21 Μαρτίου με τους «Αθικτους» του Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό, αποτίνοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής «σε έναν μεγάλο δημιουργό και φίλο της γαλλοφωνίας», τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Και σε απόλυτο συγχρονισμό με τον ερχομό της Ανοιξης, επιβεβαίωσε πως οι κινηματογραφικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Γαλλία παραμένουν ισχυροί, ακόμη και σε μια Ευρώπη που καταρρέει κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Οχι τυχαία, ο νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ τόνισε, στην τελετή έναρξης, πως το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι αναπόφευκτα εναρμονισμένο με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, ξεχωρίζοντας τόσο το αφιέρωμα στις ταινίες του γαλλόφωνου αραβικού κόσμου, όσο και την έλευση στην Αθήνα του Τόνι Γκάτλιφ που με τους «Indignados» του κατέγραψε τους «αγανακτισμένους» ανά τον πλανήτη τη χρονιά που μας πέρασε. Σημειώνοντας τέλος πως το σινεμά είναι, περισσότερο τώρα από ποτέ, μια διαδικασία συσπείρωσης και συλλογικής δράσης.

filles

Το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει και φέτος με 12 ταινίες από την πρόσφατη γαλλόφωνη παραγωγή. Αναμεσα τους το «Indignados» του Τόνι Γκάτλιφ, το «17 Κορίτσια» των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλάν (φωτό), το «Αγαπημένοι» του Κριστόφ Ονορέ, το «Le Skylab» της Ζιλί Ντελπί, το «Οι Ατίθασοι» του Μπουλί Λανέρς κ.α. Ολές οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος θα κριθουν από τη φετινή κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ που αποτελείται από τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, τον Μισέλ Δημόπουλο, την παραγωγό Αμάντα Λιβανού, τον σκηνοθέτη Γιώργο Τσεμπερόπουλο και την ηθοποιό Κλεμάνς Ποεζί.

ete

Εκτός Διαγωνιστικού θα προβληθούν επτά ταινίες που έχουν ήδη ταξιδέψει σε Διεθνή Φεστιβάλ και έχουν αποδείξει τη δύναμη τους στις γαλλικές αίθουσες: οι «Αθικτοι» των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό που έφτασαν το αστρονομικό νούμερο των 20.000.000 ειστηρίων μόνο στη Γαλλία, το «Καυτό Καλοκαίρι» του Φιλίπ Γκαρέλ με τη Μόνικα Μπελούτσι και τον Λουί Γκαρέλ (φωτό), το «Και Ξαφνικά Ολοι μου Λείπουν» της Τζένιφερ Ντεβολντέρε, ο «Οίκος Ανοχής» του Μπερτράν Μπονελό, ο «Γάτος του Ραβίνου» του Ζοάν Σφαρ, το «Love and Bruises» του Λου Γε και το «...Ούτε στον Εχθρό Μου» της Αν Φοντέιν.

micro

Το επίκαιρο αφιέρωμα στις γαλλόφωνες αραβικές χώρες αποτελείται από τέσσερις ταινίες: το «Μικρόφωνο» του Αχμάντ Αμπντάλα (φωτό), το «Ανδαλουσία Αγάπη Μου» του Μοχάμεντ Ναντίφ, το «Και Τώρα που Πάμε;» της Ναντίν Λαμπακί και το «Τζαμί» του Νταούντ Αουλάντ-Σιάντ.

crazy

Στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ανάμεσα σε 14 ταινίες της πρόσφατης γαλλόφωνης παραγωγής (που τις περισσότερες από αυτές δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα σε κανονική διανομή) ξεχωρίζουν το ντοκιμαντέρ «Crazy Horse» του Φρέντερικ Γουάιζμαν (φωτό) για το διάσημο night club του Παρισιού, το καναδικό «Ο Πωλητής» του Σεμπαστιάν Πιλότ με θέμα την ανεργία, το «Αντίθετοι Ανεμοι» του Ζαλίλ Λεσπέρ που στο επίκεντρο του διαθέτει μια δυνατή οικογενειακή ιστορία, το ντοκιμαντέρ «Τα Χέρια του Hermes» που μας ανοίγει την πόρτα στα ατελιέ του διασημου οίκου και το «My Little Princess» της Εύα Ιονέσκο με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και μια παράδοξη ιστορία για τον κόσμο της μόδας του Παρισιού.

contes

Στην Επιλογή Νεανικών Ταινιών, όσοι είναι παιδιά ή νιώθουν παιδιά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε ταινίες, με τη σημείωση να μη χάσουν με κανέναν τρόπο τα «Παραμύθια της Νύχτας» του Μισέλ Οσελό (φωτό), μια φαντασμαγορική ταινία κινουμένων σχεδίων από τον σκηνοθέτη του «Κιρίκου» και του «Αζούρ και Αζμάρ», αλλά και το «Αντουάν» της Λόρα Μπαρί, ένα αποκαλύπτικό ντοκιμαντέρ για ένα πεντάχρονο τυφλό παιδί από το Βιετνάμ που «βλέπει» πολλά περισσότερα απ' όσα μπορούμε να φανταστούμε.

homme

Στην πρώτη του συνεργασία με το Outview - Gay and Lesbian Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζει μια επιλογή από τέσσερις σύγχρονες «queer» γαλλόφωνες ιστορίες («Bye Bye Blondie» της Βιρζινί Ντεσπάντ, στην πρώτη της ταινία μυθοπλασίας δώδεκα χρόνια μετά το «Γάμησε Με», το «Homme Au Bain» του Κριστόφ Ονορέ - φωτό - με πρωταγωνιστή τον διάσημο Γάλλο πορνοστάρ Φρανσουά Σαγκάτ, το «L' Age Atomique» της Ελένα Κλοτζ και το «Quelques Jours de Repit» του Αμόρ Χακάρ) συν μια επετειακή προβολή του «Je t' Aime Moi Non Plus», της θρυλικής ταινίας του Σερζ Γκενσμπούργκ με την Τζέιν Μπίρκιν και τον Τζο Νταλεσάντρο (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Διαβάστε περισσότερα για το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα διαρκέσει φέτος από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου στην Αθήνα (στο Ιντεάλ, το Δαναό και το Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών εδώ. Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις προβολές μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.