Φεστιβάλ / Βραβεία

Ενα βήμα πιο κοντά στο «Λιγνίτη» του Γρηγόρη Ρέντη

στα 10

Με το βραβείο Best Pitching Award βραβεύθηκε στο 10ο Sofia Meetings το μεγάλου μήκους πρότζεκτ του Γρηγόρη Ρέντη «Λιγνίτης», πλησιάζοντας ακόμη πιο πολύ στην υλοποίηση του.

Ενα βήμα πιο κοντά στο «Λιγνίτη» του Γρηγόρη Ρέντη
Ο Γρηγόρης Ρέντης με την Κάτια Γκουλιώνη στα γυρίσματα του «Αποστάσεις»

Είχαμε αναφερθεί πρώτη φορά στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γρηγόρη Ρέντη «Λιγνίτης» με αφορμή τη συμμετοχή της ως project στο Cinelink του Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαράγεβο (διαβάστε περισσότερα εδω) το 2012.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες χρηματοδότησης της ταινίας, αλλά και εύρεσης συμπαραγωγών στο εξωτερικό, ο «Λιγνίτης», συμμετείχε στο 10ο Sofia Meetings, το τμήμα ανάπτυξης σχεδίων ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας και έφυγε με τη λήξη του με το βραβείο Best Pitching Award που αντιστοιχεί σε παροχές 10.000 ευρώ από το ουγγρικό στούντιο Focusfox.

Ο «Λιγνίτης», μια ταινία ενηλικίωσης σε σενάριο της Εφης Γαβρήλου, αφηγείται την ιστορία του δεκαεννιάχρονου Κοσμά ο οποίος πιάνει δουλειά στα λιγνιτορυχεία της Βόρειας Ελλάδας για να φροντίσει τον εντεκάχρονο αδερφό του μετά τον αιφίνιδιο θάνατο του πατέρα τους, είναι μια παραγωγή της Μαρίας Τσίγκα για τους Αργοναύτες, ενώ από την πλευρά της Γερμανίας συμμετέχει ως συμπαραγωγός ο Μάρκους Χάλμπερσμιντ της εταιρείας Busse & Halberschmidt.

Ο Γρηγόρης Ρέντης έχει σκηνοθετήσει δύο εξαιρετικές ταινίες μικρού μήκους, τη «Δύση» (δείτε την εδώ) που συμμετείχε το 2010 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και τις «Αποστάσεις» (διαβάστε περισσότερα εδώ). Και οι δύο προβλήθηκαν στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, ενώ ο «Λιγνίτης» θα είναι η πρώτη του απόπειρα στη μεγάλου μήκους.

Αναμένουμε με αγωνία να τη δούμε να γίνεται και πραγματικότητα...

Σημειώνουμε εδώ πως στο 10o Sofia Meetings συμμετείχε και το προτζεκτ «Τhis Year's Spring» του Παναγιώτη Χριστόπουλος σε παραγωγή της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και θέμα ένα 11χρονο αγόρι που είναι έτοιμο να κάνει το «coming out» του ως γκέι.

Διαβάστε περισσότερα για το «Λιγνίτη» και τον Γρηγόρη Ρέντη εδώ.