Buzz

«Ellis»: η μικρού μήκους ταινία με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

στα 10

Η νέα ταινία μικρού μήκους του JR προβάλεται δωρεάν και στην Ελλάδα στις 22 Νοεμβρίου.

Flix Team
«Ellis»: η μικρού μήκους ταινία με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η ταινία, σε σενάριο Ερικ Ροθ, ακολουθεί τον Ντε Νίρο σε μία περιήγηση στη Νήσο Ελις, ερευνά την τύχη των μεταναστών στην Νέα Υόρκη στην περίοδο 1892 έως και το 1954. Ακριβώς αυτό: πώς κρίθηκε η τύχη τους στα γραφεία, τα στιβαγμένα δωμάτια, τις καραντίνες του Ellis Island.

H 14 λεπτών ταινία είναι τοποθετημένη στο εγκαταλειμμένο νοσοκομείο μεταναστών της νήσου Ellis στη Νέα Υόρκη, χώρος που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1902 ως πύλη εισόδου και πέρασμα για περίπου 1,2 εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι επρόκειτο να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Κατά την άφιξη τους, σε κάποιους από αυτούς απαγορευόταν η είσοδος. Ο Ντε Νίρο υποδύεται έναν από αυτούς, διασχίζοντας το εγκαταλειμμένο συγκρότημα του νοσοκομείου συνοδευόμενος από τα φαντάσματα των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί. Τα φαντάσματα απεικονίζονται από ασπρόμαυρες μορφές στους τοίχους, χαρακτηριστικές του έργου του JR και εμπνευσμένες από πραγματικές φωτογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα για το «Ellis»

Ο JR είναι γαλλικής καταγωγής, 32 ετών. Ένας από τους πλέον καταξιωμένους καλλιτέχνες του οποίου το πραγματικό όνομα δεν έχει διαρρεύσει. Εκθέτει στους δρόμους, τους τοίχους, τις μάντρες και τις ταράτσες όλου του κόσμου. Πρώτο χαρακτηριστικό δείγμα δουλειάς του είναι το “Portrait of a Generation”, το 2005, όταν το Παρίσι φλεγόταν, τα υποβαθμισμένα προάστια εξεγέρθηκαν και η τηλεόραση άρχισε ξαφνικά να ασχολείται με τη ζωή των κατοίκων σε αυτά. Ο κλισέ τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν τα μίντια τους κατοίκους των προαστίων τον ενέπνευσε και τον ώθησε στο να φωτογραφίσει αυτούς τους «περιθωριακούς» ανθρώπους, ζητώντας τους να κάνουν αστείες γκριμάτσες. Στη συνέχεια κόλλησε τα πορτρέτα τους σε συνοικίες του Παρισιού, φέρνοντας έτσι το ανθρώπινο πρόσωπο των banlieues στο κέντρο της πόλης. Αυτό χαρακτηρίστηκε, αρχικά, ως ένα παράνομο project, αλλά στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε, όταν το δημαρχείο της πόλης αποφάσισε να «ντυθεί» με αυτές τις φωτογραφίες.

ELLIS ISLAND MAIN 607 3

Το «Ellis» προβλήθηκε ήδη σε μερικούς χώρους στις 11 Νοεμβρίου αλλά η προβολή της επαναλαμβάνεται στις 22 Νοεμβρίου για δεύτερη και τελευταία φορά σε περισσότερους χώρους και στην Θεσσαλονίκη.

Δείτε πιο κάτω τους χώρους που θα γίνουν οι προβολές

  • 17:00 - 20:00 Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Κέντρο Επισκεπτών (προβολή σε συνεχόμενη ροή)
  • 18:00 – 20:00 Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3, Ομόνοια (ταράτσα) (προβολή σε συνεχόμενη ροή)
  • 18:30 – 21:30 Θεσσαλονίκη – Προβλήτα Α – Μουσεία: Κινηματογράφου – Φωτογραφίας – Σύγχρονης Τέχνης (τοίχος) (προβολή σε συνεχόμενη ροή)
  • 19:00 Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (πρόσοψη)
  • 20:30 – 22:30 – Bios.Tesla - Πειραιώς 84, Αθήνα (προβολή σε συνεχόμενη ροή)
  • 21:00 Πειραιώς 20 (parking)
  • 23:00 Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου - Πλατεία Καρύτση (τοίχος)
  • 00:00 – Πραξιτέλους 37, Key Bar (τοίχος)

Δείτε εδώ το πρόγραμμα σε infographic.

*Στην Θεσσαλονίκη, η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού" που διοργανώνουν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους τρεις πολιτιστικούς φορείς που στεγάζονται στην Προβλήτα Α΄, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ του «Ellis» καθώς κι ένα βίντεο από την πρώτη μέρα προβολών.