Φεστιβάλ / Βραβεία

Ελληνικό ενδιαφέρον και στα βραβεία της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!

στα 10

Με το «Park», πρώτο μεγάλου μήκους πρότζεκτ της Σοφίας Εξάρχου να κερδίζει δύο βραβεία, ολοκληρώθηκε η Αγορά του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο φυσικό της χώρο, το Electra Palace, όπου για τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υπήρξε το κέντρο του ενδιαφέροντος των επαγγελματιών από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο.

Ελληνικό ενδιαφέρον και στα βραβεία της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!
Φωτογραφία από το leaflet του «Park» της Σοφίας Εξάρχου

Οταν η υπεύθυνη της Αγοράς παραγωγός Μαρί - Πιερ Μασιά δήλωσε αστειευόμενη πως οι Ελληνες μπορούν να κάνουν κάτι σωστά, έχοντας δεχθεί τα συγχαρητήρια όλων των επαγγελματιών που συμμετείχαν στις φετινές δράσεις του Crossroads και των Works in Progress για τον επαγγελματισμό και την οργάνωση της ίδιας και της ομάδας της (με κυριότερα μέλη την Αγγελική Βέργου και τη Γιάννα Σαρρή), απλά επιβεβαίωσε τη σημασία του ίσως πιο ζωντανού παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που τα τελευταία χρόνια όχι μόνο κερδίζει σε ενδιαφέρον και κύρος, αλλά και αρχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα meeting points κινηματογραφιστών στην Ευρώπη.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της, η Αγορά απένειμε πριν από λίγο τα βραβεία της - στα δύο τμήματά της, το Work in Progress και το Crossroads Συμπαραγωγών - δίνοντας έντονα το στίγμα του προσανατολισμού της προς νέες φωνές, νεαρούς δημιουργούς και πρότζεκτς που βρίσκουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στη σύγχρονη θεματική και τη καλλιτεχνική τους αξία.

Εξέχουσα θέση στα βραβεία είχε για άλλη μια φορά η Ελλάδα, μετά την περσινή βράβευση του «Virus» του Αγγελου Φραντζή με το πρώτο βραβείο του 7ου Crossroads.

Φέτος το πρότζεκτ «Park» της Σοφίας Εξάρχου (όσοι έχουν δει τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες της «Mecesina» και «Απόσταση» γνωρίζουν ήδη μια από τις πιο ταλαντούχες Ελληνίδες δημιουργούς) με παραγωγό την Αμάντα Λιβανού («L») για λογαριασμό της Guanaco Films (Παναγιώτης Φαφούτης, Ελίνα Ψύκου, Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου) απέσπασε δύο βραβεία: το βραβείο της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρίας Initiative Films που θα παρακολουθήσει την ανάπτυξη του σχεδίου για τους επόμενους έξι μήνες, αλλά και το βραβείο του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) για την ανάπτυξη του σχεδίου ύψους 7.000 ευρώ.

Το «Park», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Σοφίας Εξάρχου σε σενάριο δικό της, αφηγείται την ιστορία του Δημήτρη, ενός δεκαεξάχρονου παιδιού που ζει στο Ολυμπιακό Χωριό μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μετά από διαγωνισμό που μοίρασε κατοικίες μέσω κρατικού διαγωνισμού σε οικογένειες της εργατικής τάξης. Eργαζόμενος σε ένα μαρμαράδικο θα αναγκαστεί να βρεθεί σε ένα θέρετρο στη νότια πλευρά της Αθήνας, εκεί όπου θα ανακαλύψει πως όσο απομακρύνεται από το Χωρίο τόσο επιστρέφει χωρίς να το κατάλαβει σε αυτό.

«Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και τα βραβεία της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι η καλύτερη αρχή που θα μπορούσε να μας συμβεί», δήλωσαν η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Σοφία Εξάρχου και η παραγωγός Αμάντα Λιβανού.

1

Αναλυτικά τα βραβεία της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

CROSSROADS

  • Μεγάλο βραβείο: Motherland του Σενέμ Τουζέν (Τουρκία) / Βραβείο Συμπαραγωγής με την ελληνική εταιρία post-production 235
  • Βραβείο CNC (Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου): «Park» της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα) / 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη
  • Ειδική μνεία: «Algiers by Night» του Γιανίς Κουσίμ (Αλγερία)

ΒΡΑΒΕΙΟ INITIATIVE FILM

  • «Park» της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜFI

  • «Raw and Cooked» του Γκαμπριέλ Αχίμ (Ρουμανία)

WORKS IN PROGRESS

  • «Seaburners» της Μελίσα Ονέλ (Τουρκία) / Βραβείο post - production από την ελληνική εταιρία Graal ύψους 70.000 ευρώ
  • Ειδική μνεία: «My Dog Killer» της Μίρα Φορνέ (Σλοβακία/Τσεχία)

Διαβάστε περισσότερα για την Αγορά του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και για τις ελληνικές ταινίες που πρωταγωνίστησαν στο τμήμα «Works in Progress» της φετινής διοργάνωσης.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρείτε οδηγίες χρήσης για το Φεστιβάλ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.