Φεστιβάλ / Βραβεία

Ελληνική απόβαση στις Αλπεις!

στα 10

Με μια ταινία στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, μια ταινία στο φόρουμ συμπαραγωγών και μια στο τμήμα works in progress, το 4ο Φεστιβάλ Eυρωπαϊκού Κινηματογράφου Les Arcs κάνει σκι μαθαίνοντας... ελληνικά.

Ελληνική απόβαση στις Αλπεις!

Στην τέταρτη διοργάνωσή του, το Festival De Cinema Europeen Des Arcs έχει ήδη αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα του πλανήτη, με ισχυρές επιλογές τόσο στο πρόγραμμά του, όσο και στα τμήματα των συμπαραγωγών και των work in progress που παρουσιάζει.

Σημαντικό ρόλο στη ραγδαία αυτή αναγνώριση του έπαιξε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Φρεντερίκ Μπουαγιέ (πρώην Διεθυντής του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Καννών και νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Τραιμπέκα), το γεγονός πως το Φεστιβάλ διεξάγεται σε διαφορετικά υψόμετρα των Αλπεων που δίνουν το όνομά τους και στους χώρους όπου διεξάγονται οι εκδηλώσεις του, ότι έχει καταφέρει μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κινηματογραφικής διανομής και φυσικά συνδυάζει (σαν άλλο Σάντανς) το κινηματογραφικό σπορ με το σκι!

Το 2009 στην πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του πρόγραμμα η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, ενώ φέτος, η ελληνική παρουσία είναι κάτι περισσότερο από κυρίαρχη, αφού τρείς ελληνικές ταινίες ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες για τις Αλπεις προκειμένου να ανοίξουν τα χαρτιά τους από τις 10 έως και τις 22 Δεκεμβρίου όπου διαρκεί το Φεστιβάλ.

2

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συνεχίζει τις διεθνείς διαδρομές της η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Εκτορα Λυγίζου «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», η οποία αναδεικνύεται στο φεστιβάλικο χιτ της χρονιάς (με βραβεία στο Μόντρεαλ, τη Σεβίλλη, τη Θεσσαλονίκη και προβολές στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου) και η οποία συναγωνίζεται για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, πράγμα που θα αποφασίσει η κριτική επιτροπή, φέτος με Πρόεδρο τον Κριστιάν Μουντζίου. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία.)

2

Στο Arc 1950 CoProduction Village, το τριήμερο φόρουμ συμπαραγωγών που διοργανώνεται παράλληλα με το Φεστιβάλ (και ονομάζεται 1950 λόγω του υψομέτρου του!) θα συμμετάσχει, ανάμεσα σε 22 σχέδια από όλον τον κόσμο, το «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα, δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μετά τη «Χώρα Προέλευσης», μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γερμανίας. Το «A Blast» είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο ανάπτυξης συμπαραγωγής στο στο Cinelink του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαράγεβο και αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που αποφασίζει να τινάξει κυριολεκτικά τη ζωή της στον αέρα. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Α Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα.)

2

Στο τμήμα works in progress του Φεστιβάλ συμμετέχει το «September», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου μετά το «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», η οποία αποτελεί μια ελληνογερμανική παραγωγή και αφηγείται την ιστορία της συνάντησης δύο διαφορετικών γυναικών που θα βρουν η μία στην άλλη μια διέξοδο της μοναξιά τους. Στο «September» πρωταγωνιστούν η Κόρα Καρβούνη και η Μαρία Σκουλά, ενώ περισσότερα στοιχεία για την ταινία μπορείτε να μάθετε βλέποντας τη συνέντευξη που έδωσε στην κάμερα του Flix η Πέννυ Παναγιωτοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα για το Festival De Cinema Europeen Des Arcs στο επίσημο site του.