Buzz

«$elebrity» η μάχη μεταξύ παπαράτσι και stars έγινε ντοκιμαντέρ

στα 10

Πριν από λίγες μέρες ένα ακόμα «σκάνδαλο» έκανε το γύρο του κόσμου: ο γνωστός για τις εκρήξεις του Αλεκ Μπόλντγουϊν έδειρε έναν παπαράτσο που ξεπέρασε τα όρια. Στο ντοκιμαντέρ «$elebrity» του Kέβιν Μαζούρ οι μεν και οι δε ανταλλάσσουν απόψεις για μία βιομηχανία που αποθεώνει και γκρεμίζει είδωλα μ' ένα κλικ. Δείτε το trailer!

«$elebrity» η μάχη μεταξύ παπαράτσι και stars έγινε ντοκιμαντέρ

Τον Αλεκ Μπόλντγουϊν τον ξέρουμε: θερμόαιμος, εκρηκτικός, κακότροπος, πεισματάρης, αθυρόστομος - αλλά, και σε μία μπίζνα τόσο politically correct, κάπως ανακουφιστικά ειλικρινής. Οταν θυμώσει ξεσπάει - είτε μπροστά στην μοναξιά του τηλεφωνητή του (πόσο κακό στην καριέρα του εκείνο το απαράδεκτο μήνυμα προς το παιδί του πριν χρόνια), είτε στο δημόσιο βλέμμα των εκατομμυρίων χρηστών του Internet που τον είδαν πριν από λίγες μέρες να χτυπά παπαράτσο στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Μόλις έβγαινε από το ληξιαρχείο, μαζί με την αρραβωνιαστικιά του, όπου είχαν πάρει την άδεια γάμου τους. Ενας παπαράτσο έσπασε τον κλοιό, εμφανίστηκε μπροστά τους με τεντωμένη την κάμερα για να πιάσει μία ξαφνική/ξαφνιασμένη πόζα. Τότε ο Μπόλντγουϊν έχασε τον έλεγχο. Και έδωσε τροφή σε όλους τους υπόλοιπους παπαράτσι να πάρουν μία σεκάνς φωτογραφιών σαν κι αυτή που δημοσιεύουμε. Ολες οι επικεφαλίδες έγραφαν «Ο Μπόλντγουϊν σνάπαρε», «Ο Μπόλντγουϊν γρονθοκόπησε φωτογράφο». Ποιος έχασε από όλο αυτό; Ποιος αναγκάστηκε να απολογηθεί;

Ο ίδιος ο ηθοποιός υποστηρίζει ότι δεν γρονθοκόπησε κανέναν. «Αν του είχα ρίξει γροθιά θα ήμουν φυλακή τώρα. Τον έσπρωξα γιατί παραλίγο να μας χτυπήσει με την κάμερα. Αυτοί οι άνθρωποι δε θέλουν απλά μια φωτογραφία σου. Θέλουν να σε ξαφνιάσουν και να πετύχουν μία σου αντίδραση. Για μένα αυτό είναι επίθεση. Και στην επίθεση αμύνομαι...»

Αυτά δήλωσε για το περιστατικό γραπτώς, προφορικά, μέσω του λογαριασμού του στο twitter (μάλιστα, ακόμα οργισμένος, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει ''queen'' τον νέο αρχισυντάκτη της Daily News, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις για το φάουλ ομοφοβικό σχόλιο) αλλά και στην εκπομπή του Ντέιβιντ Λέτερμαν, ο οποίος τον υποστήριξε. «Ολοι έχουμε βρεθεί στη θέση σου». Εκεί ο Μπόλντγουϊν εξέθεσε την άποψή του λίγο πιο πολιτισμένα. Και μας βρήκε σύμφωνους: «Κάποτε τα studio ή τα τηλεοπτικά κανάλια προστάτευαν τους ηθοποιούς τους. Δεν ήθελαν να βγουν όλα τα επώδυνα περιστατικά της προσωπικής σου ζωής, όλα τα ελαττώματα του τρωτού σου χαρακτήρα προς έξω. Κάποια στιγμή σκέφτηκαν: γιατί χαλάω τόσα χρήματα όταν εδώ κρύβεται μία ακόμα πιο κερδοφόρος επιχείρηση; Και μας άφησαν απροστάτευτους στα κοράκια. Χρηματοδότησαν και άνοιξαν όλα τα E!Entertainments και τις κίτρινες φυλλάδες αυτού του κόσμου. Και ήρθε το χάος....»

Ο πόλεμος celebrities και παπαράτσι έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια. Παλιά οι μόνοι «γραφικοί» που αντιδρούσαν ήταν ο Σον Πεν που έδερνε (το κάνει ακόμα) και η Τζούλια Ρόμπερτς που υπέβαλε την πρώτη μήνυση. Τώρα τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Ενας φωτογράφος (όχι όμως στην κλίκα των παπαράτσι) ο Κέβιν Μαζούρ, προσπάθησε να συγκεντρώσει όσους stars ήθελαν να μιλήσουν για το φαινόμενο και όσους εκδότες κίτρινων περιοδικών συντηρούν την νοοτροπία των stalkers. Το αποτέλεσμα ονομάστηκε «$elebrity» - ένα ντοκιμαντέρ που αναγνωρίζει από τον τίτλο του ότι όλα γίνονται για το δολάριο. Δείτε το trailer όπου οι Τζένιφερ Ανιστον, Σάλμα Χάγιεκ, Σέριλ Κρόου, Τζένιφερ Λόπεζ και Μαρκ Αντονι, Kid Rock, Ελτον Τζον μιλούν για το πώς οι εισβολείς αυτοί παραβιάζουν κάθε δικαίωμα προσωπικής ζωής, ενώ εκδότες, φωτογράφοι και απλοί fans υποστηρίζουν ότι «αυτή τη ζωή επέλεξαν».

Η Ροζάνα Αρκέτ λέει την μεγάλη αλήθεια του βίντεο: «celebrity has become the disease of our culture». Συνυπογράφουμε. Αλλά πώς σταματάει αυτό η τόσο κερδοφόρος παράπλευρη, παρασιτική βιομηχανία; Και ποιος πραγματικά επιθυμεί να την σταματήσει, όταν ... τον συντηρεί;