Buzz

Είναι ο Χαβιέ Μπαρδέμ ο καλύτερος κακός στην ιστορία των Μποντ ταινιών;

στα 10

Οι ξένες κριτικές μίλησαν: αυτός είναι ο καλύτερος Μποντ της ιστορίας. Πέρα από την ίδια την ταινία όμως, την εξέλιξη του ήρωα και τη γοητεία του Ντάνιελ Κρεγκ, υπάρχει και κάτι άλλο: ένας «κακός» που ενισχύεται με μία ερμηνευτική στιβαρότητα μεγατόνων - αυτή του Χαβιέ Μπαρδέμ.

Είναι ο Χαβιέ Μπαρδέμ ο καλύτερος κακός στην ιστορία των Μποντ ταινιών;

OK όλοι μας θυμόμαστε και αγαπάμε τον «Jaws» των «Κατόσκοπου που με Αγάπησε» και «Moonraker», έχουμε μία αδυναμία στον «Oddjob» του «Χρυσοδάκτυλου», δε θα ξεχάσουμε ποτέ τον κύριο Κρίστοφερ Λι από το «The Man with the Golden Gun». Επίσης ποιος μπορεί να αγνοήσει τον Τέλι Σαβάλας ως τον μυθικών πλέον διαστάσεων «Ερνστ Σταύρο Μπλόφελντ». Κακά τα ψέμματα όμως: οι κακοί στις ταινίες Μποντ ήταν πάντα σχηματικοί. Αποτελεί μέρος της παράδοσης να είναι καρτουνίστικες σχεδόν καρικατούρες - τόσο πιστευτοί, όσο και τα gadgets του Q ή η ικανότητα του Μποντ να πηδάει από αεροπλάνα, κινούμενες μηχανές, γρήγορα αυτοκίνητα, τρένα και νταλίκες χωρίς να σπάει ούτε κόκκαλο. Να όμως που το «Skyfall», ανάμεσα σε όλα τ' άλλα που έρχεται να ανατρέψει, δίνει και μία νέα διάσταση στο πώς μπορείς να πλησιάσεις ερμηνευτικά έναν «κακό» σε ταινία Μποντ. Πλασάρεις την εικόνα του «τυπικά», σαν comic character, αλλά του γράφεις έναν καλογραμμένο ρόλο (καθρέφτη του ήρωά σου, το Γιν στο Γιανγκ του) και τον δίνεις ...στον Χαβιέ Μπαρδέμ!

Κι εκείνος ξέρει πολύ καλά τι να κάνει - άλλωστε το είχε αποδείξει και παλιότερα με την καθοδήγηση των Κοέν, κερδίζοντας Οσκαρ: γνωρίζει πολύ καλά πώς να πάρει μία καλλιγραφική γελοιογραφία και να της δώσει βλέμμα, σκοτεινιά, συγκίνηση, δίλημμα, εξιλέωση. Μπορεί η ξανθιά κώμη να υποδεικνύει ευκολία στο περίγραμμα του cyber τρομοκράτη του, μπορεί η σχιζοφρένεια να δίνει τόνους υπερβολής (κι όλα αυτά να είναι συνεπή με την Τζέιμς Μποντ παράδοση) όμως η σεναριακή, φροϋδική σχεδόν, εξήγηση της πηγής του κακού, μαζί με το ερμηνευτικό bravado του 43χρονου Ισπανού πρωταγωνιστή κλέβουν την παράσταση. Nαι, καμιά φορά κλέβουν την παράσταση κι από τον ίδιο τον Μποντ (του άψογου Ντάνιελ Κρεγκ).

Αυτό γράφουν όλες οι βρετανικές εφημερίδες και συμφωνούμε μαζί τους. Αυτό δηλώνει και ο σκηνοθέτης του Σαμ Μέντες: «Αυτός ο χαρακτήρας είναι ένα πληγωμένο παγόνι - κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχει παίξει ο Χαβιέ μέχρι τώρα. Είναι τετραπέρατος, δολοπλόκος, απελπισμένος, αποφασισμένος και ... φλερτάρει με τον Μποντ, το φακό, τους θεατές με τρόπο διαστροφικό.

Ο ίδιος ο Μπαρδέμ, στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του «Skyfall» στο Royal Alber Hall, είπε ότι ο χαρακτήρας του είναι ... άνθρωπος. Εχει παρελθόν, σύνθετα συναισθήματα και αιτία που έχει μεταμορφωθεί σε εκδικητικό τέρας. Η ιστορία του έχει αρχή, μέση και τέλος, για αυτό και (στα πλαίσια της Μποντ μυθοπλασίας) την πιστεύεις.

Αυτό όμως που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι ο Μπαρδέμ είχε αρχικά αρνηθεί την πρόταση του Μέντες. Δεν πείστηκε αμέσως και χρειάστηκε να του παρουσιάσουν το δουλεμένο σενάριο και να κάνει αναλυτικές συζητήσεις με τον σκηνοθέτη του για να δεχτεί να παίξει τον Ραούλ Σίλβα! «Με παίδεψε αρκετά» δηλώνει αστειευόμενος ο Μέντες. «Είχε συνεχώς ιδέες που τις έφερνε στο πλατώ και τις δοκίμαζε, τις απέρριπτε, τις βελτίωνε. Κάποιες πίστευα ότι δε θα λειτουργούσαν. Λειτούργησαν όλες! Ο Χαβιέ είναι ιδιοφυΐα...»

Ακόμα κι ο Μποντ, ο Τζέιμς Μποντ το παραδέχεται. «Μου αρέσει που ο χαρακτήρας του κάνει την εμφάνισή του από απόσταση, αργά, σχεδόν σαγηνευτικά» λέει ο Ντάνιελ Κρεγκ. «Ο Χαβιέ δε χρειάζεται πυροτεχνήματα, εκρήξεις και γκάτζετς για να σου κόψει την ανάσα. Αρκεί να σε κοιτάξει...»

Διαβάστε αναλυτικά γιατί οι κριτικοί ονομάζουν το «Skyfall»: Best. Bond. Ever.

Ενημερωθείτε για τα ρεκόρ εισπράξεων που κατέρριψε από το πρώτο 3ήμερο προβολής του.

Ζήστε την παγκόσμια επίσημη πρεμιέρα του στο Royal Albert Hall μέσα από δηλώσεις και φωτογραφίες!

Κι αν όλα αυτά δεν σας χορτάσουν: όσα πρέπει να ξέρετε για το «Skyfall» εδώ: