Buzz

Η ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στην «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή

στα 10

Ο Αγγελος Φραντζής σκηνοθετεί την ιστορία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και την Κάτια Γκουλιώνη στις δύο ηλικίες της θρυλικής στιχουργού.

Flix Team
Η ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στην «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή

Οπως μας ενημερώνει το επίσημο δελτίο Τύπου της Tanweer, αφιερωμένο στην πρώτη της κινηματογραφική παραγωγή, ο Αγγελος Φραντζής, λίγο καιρό μετά την έξοδο της ταινίας του «Ακίνητο Ποτάμι» στις αίθουσες ξεκινάει, στις 23 Ιουλίου, τα γυρίσματα της ταινίας «Ευτυχία», εμπνευσμένης από την ιστορία της πρωτοπόρου Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, υπεύθυνης για μερικά από τα ωραίοτερα λαϊκά ελληνικά τραγούδια, όπως τα «Όνειρο απατηλό», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή».

Ενα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, που ταξίδεψε από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού πήρε απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να την ζήσει όπως εκείνη ήθελε. Και την έζησε! Έγραφε ακατάπαυστα σε ό,τι έπιανε το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Κάπνιζε, ερωτεύτηκε με πάθος, χαρτόπαιζε με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Μία δασκάλα που έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο, μία ποιήτρια που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.

H ταινία «Ευτυχία» θα μας διηγηθεί επί της μεγάλης οθόνης τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μιας γυναίκας εμπνευσμένης, και την ίδια στιγμή βυθισμένης στα πάθ και τις αδυναμίες της. Στο πλευρό της, οι κοντινοί της άνθρωποι, η μητέρα της Μαριόγκα, οι δύο κόρες της, Μαίρη και Καίτη, ο δεύτερος σύζυγος της, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, και ο επιστήθιος φίλος της Λουκάς, χάρη στους οποίους κατόρθωνε να ισορροπεί την καλλιτεχνική της διάνοια με την ανορθόδοξη για την εποχή, προσωπικότητα και ζωή της.

Καρυοφυλλιά Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Κάτια Γκουλιώνη Κάτια Γκουλιώνη

Την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου υποδύονται σε δύο ηλικίες η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη. Μαζί τους η Ντίνα Μιχαηλίδου στο ρόλο της Μαριόγκας- μητέρας της Ευτυχίας, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στο ρόλο του δεύτερου συζύγου της, Γιώργου Παπαγιαννόπουλου, ο τιμημένος με βραβείο Χορν Θάνος Τοκάκης, ο Παύλος Ορκόπουλος στο ρόλο του Κώστα Νικολαϊδη, πρώτου συζύγου της Ευτυχίας, οι Ευαγγελία Συριοπούλου και Λίλα Μπακλέση, που υποδύονται τις δυο κόρες της Ευτυχίας, Μαίρη και Καίτη, και η Ευγενία Σαμαρά στο ρόλο της εγγονής της, Ρέας. Παίζουν ακόμη ο Αντώνης Λουδάρος στο ρόλο του Μάνου Χατζιδάκι, ο Κρατερός Κατσούλης στο ρόλο του Μανώλη Χιώτη, η Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου, η Χρύσα Ρώπα ως Σωτηρία Μπέλλου, ο τραγουδοποιός και συνθέτης Φοίβος Δεληβοριάς ως κονφερασιέ.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η Κατερίνα Μπέη («Θηλυκή Εταιρία»). Παραγωγός της ταινίας είναι ο Διονύσης Σαμιώτης («Πολίτικη Κουζίνα», «Βαλκανιζατέρ», «Μόλις Χώρισα») με εκτελεστές παραγωγής τους Γιώργο Κυριάκο και Κώστα Λαμπρόπουλο («Νύφες», «To Βλέμμα του Οδυσσέα», «Νοτιάς»). Την ομάδα παραγωγής πλαισιώνουν ο Γιάννης Δρακουλαράκος («Το Τανγκό των Χριστουγέννων», «Ένας Άλλος Κόσμος», «Τζαμάικα») στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Λάμπης Χαραλαμπίδης («DIY», «Τετάρτη 04:45», «Το Τανγκό των Χριστουγέννων») στο μοντάζ, οι Μιχάλης Σαμιώτης («Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ», «Φτηνά Τσιγάρα», «Δεκαπενταυγουστος») και Γιάννης Παπαδόπουλος («Φτηνά Τσιγάρα») στην καλλιτεχνική διεύθυνση, η Ιουλία Σταυρίδου («Το Μικρό Ψάρι», «Μαχαιροβγάλτης», «Eduart») στα κοστούμια, η Δήμητρα Γιατράκου («Ο Εχθρός Μου», «Luton») στο μακιγιάζ, ενώ την μουσική της ταινίας έχει αναλάβει ο Μίνως Μάτσας («America Square», «Καζαντζάκης»). H ταινία «Ευτυχία» είναι μια παραγωγή της Tanweer Productions, με συμπαραγωγό την Viewmaster Films, η οποία έχει αναλάβει και την εκτέλεση παραγωγής. Η ταινία «Ευτυχία» θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.)

Η ταινία «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 από την Tanweer.