Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Με τιμώμενο θρύλο την Ανιές Βαρντά!

στα 10

Με το Βραβείο Συνολικής Προσφορά στον κινηματογράφο θα βραβευθεί η Ανιές Βαρντά στις 13 Δεκεμβρίου στη Ρϊγα της Λετονίας, όπου και θα λάβει χώρα η απονομή των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων.

Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Με τιμώμενο θρύλο την Ανιές Βαρντά!

«Χρειάζομαι εικόνες. Χρειάζομαι την αναπαράσταση που μπορείς να πετύχεις με άλλα μέσα από την πραγματικότητα. Πρέπει να χρησιμοποιούμε την πραγματικότητα αλλά να ξεφεύγουμε από αυτήν. Αυτό προσπαθώ να κάνω όλα αυτά τα χρόνια.»

Υπήρξε κομβικό κομμάτι της nouvelle vague και ας την «σκέπασαν» με το θόρυβο που έκαναν οι άντρες συνάδελφοί της. Υπήρξε σύζυγος του Ζακ Ντεμί και ακούραστη θεματοφύλακας του έργου του μέσα στις δεκαετίες. Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι οτι η Ανιές Βαρντά υπήρξε και υπάρχει ως μια αφοσιωμένη κινηματογραφίστρια που ξεκίνησε το 1956 και δεν σταμάτησε μέχρι και σήμερα να ανακαλύπτει νέους τρόπους αφήγησης, νέα όρια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, νέες ιδέες για ένα σινεμά νεανικό, φρέσκο και ανοιχτό στο μέλλον.

Διαρκής αφορμή για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου να την τιμήσει για το σύνολο του έργου της και την προσφορά της στο παγκόσμιο σινεμά στην φετινή απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων στη Ρίγα στις 13 Δεκεμβρίου.

Agnes Varda 607 H Ανιές Βαρντά το 1961 στα γυρίσματα του «H Κλεό από τις 5 στις 7»

Πολυβραβευμένη μέσα στις δεκαετίες, η «γιαγιά της nouvelle vague», όπως έχει μείνει γνωστή η Ανιές Βαρντά έχει τιμηθεί με την Αργυρή Ακρτο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1965 για το «Le Bonheur», με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία για το «Vagabond» το 1985, με το τιμητικό βραβείο «Carosse d’Or» στο Φεστιβάλ Καννών, με τιμητικό Σεζάρ και συνολικό βραβείο για την προσφορά της στο Λοκάρνο, με Ευρωπαϊκό Βραβείο για το «Les Glaneurs et la Glaneuse» του 2000 και με Σεζάρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2008 για το «Les Plages d'Agnès».

Τιμητικό βραβείο θα παραλάβει στη φετινή απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων και ο Βρετανός σκηνοθέτης και εικαστικός Στιβ ΜακΚουίν.

Διαβάστε ακόμη:

Η τελετή απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου στη Ρίγα της Λετονίας και μπορείτε να τη δείτε αποκλειστικά στο ΟΤΕ CINEMA 2 στις 16 Δεκεμβρίου στις 22.00.