Buzz

H Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για την τύχη του Ουκρανού σκηνοθέτη που συνελήφθη από τις Ρωσικές Αρχές

στα 10

Εχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τη σύλληψη του Ουκρανού Ολεγκ Σέντσοφ από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες της προς την ρωσική κυβέρνηση.

H Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για την τύχη του Ουκρανού σκηνοθέτη που συνελήφθη από τις Ρωσικές Αρχές

Στις 18 Μαΐου έγινε γνωστό πως ο Ουκρανός σκηνοθέτης Ολεγκ Σέντσοφ συνελήφθη από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, με την κατηγορία ότι υπήρξε υποκινητής και οργανωτής τρομοκρατικής επίθεσης.

Το σωματείο των Ουκρανών Σκηνοθετών δήλωσε πως προσπάθησε μάταια να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί στον Σέντσοφ δηλώνοντας πως σε επικοινωνία με τις Αρχές κανείς δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τη σύλληψη και πως πληροφορίες θα δοθούν μόνο σε μέλη της οικογένειάς του. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας εξέφρασε με τη σειρά του την ανησυχία του και έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράμμα διαμαρτυρίας για τη στάση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας εναντίον Ουκρανών με παραλήπτες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την κινηματογραφική κοινότητα της Ουκρανίας, η σύλληψη του Σέντσοφ είναι μέρος μιας επιχείρησης με κέντρο την Κριμαία εναντίον όσων διαφωνούν με την πολιτική της Ρωσίας.

Ο δικηγόρος του Σέντσοφ, Νμίτρι Ντίνζε (γνωστός από την υπέρασπιση των «Pussy Riot»), δήλωσε πως ο πελάτης του ήταν απλά ένας από τους διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο και πως δεν έχει καμία ανάμειξη με τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αποκάλυψε πως ο Σέντσοφ έπεσε θύμα βιαιοπραγιών, εξ ου και απομακρύνθηκε για να μη δει κανείς τα σημάδια των βασανιστηρίων που υπέστη.

2

Τρεις περίπου εβδομάδες μετά τη σύλληψη και ενώ ο Σέντσοφ έχει μεταφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε φυλακή της Μόσχας, μια διεθνής καμπάνια συνεχίζει να κρατά σε ενημέρωση τη διεθνή κοινότητα. Μέρος της και η ανοιχτή επιστολή του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς τις ρωσικές αρχές που υπογράφουν, ανάμεσά σε άλλους, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Κεν Λόουτς, ο Μπέλα Ταρ, ο Αντρέι Βάιντα, ο Μάικ Λι, η Ανιέσκα Χόλαντ και ο Βιμ Βέντερς.

Η επιστολή που απευθύνεται και προσωπικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρει: «Εμείς, οι υπογράφοντες Ευρωπαίοι συνάδελφοι του Σέντσοφ, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας και δεν θα σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε για την κατάστασή του αλλά και το μέλλον του». Και σε έκκληση προς τις αρχές ζητούν να διασφαλιστεί η ασφαλεια του Ολέγκ Σέντσοφ, να γίνει γνωστό το μέρος όπου βρίσκεται κρατούμενος, να γίνει γνωστή η κατηγορία εναντίον του και να διεξαχθεί μια αντικειμενική έρευνα για την κράτησή του από τη Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας προκειμένου όλοι οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο 38χρονος Ολεγκ Σέντσοφ είχε συμμετάσχει το 2012 στο τμήμα «Bright Future» του Διεθνούς Φεστιβάλ του Ρότερνταμ με την πρώτη του ταινία με τίτλο «Gamer», ενώ πριν από τη συλληψή του βρισκόταν στην προετοιμασία μιας νέας ταινίας με τίτλο «Rhino» που είχε συμμετάσχει με επιτυχία σε φόρουμ συμπαραγωγών στην Οδησσό και τη Σόφια, προσθέτοντας στην παραγωγή του γερμανική, γαλλική και τσέχικη συμπαραγωγή.

Διαβάστε ακόμη: