Buzz

Οι πρώτες ταινίες του ιαπωνικού anime κυκλοφόρησαν online και μπορείτε να τις δείτε δωρεάν

στα 10

Σπάνια διαμάντια του ιαπωνικού anime, που χρονολογούνται από το 1917 ως το 1941, έχουν αποκατασταθεί και είναι διαθέσιμα online για τα 100 χρόνια ιαπωνικού animation.

Οι πρώτες ταινίες του ιαπωνικού anime κυκλοφόρησαν online και μπορείτε να τις δείτε δωρεάν

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι οπαδός του ιαπωνικού κινηματογράφου για να γνωρίζει την πλούσια ιστορία της με το κινούμενο σχέδιο. Σπουδαίοι σκηνοθέτες όπως ο Μαμόρου Οσιί («Ghost in the Shell»), Κατσουχίρο Οτόμο («Akira») και Χαγιάο Μιγιαζάκι, είναι από τους καλύτερους animators, όχι μόνο της Ιαπωνίας αλλά και του κόσμου. Πολλοί είναι όμως αυτοί που επηρέασαν τους δημιουργούς αυτούς, animators των οποίων η δουλειά χάθηκε μέσα στα χρόνια ή απλά έχουν ξεχαστεί. Κι αυτό μέχρι σήμερα.

Για να γιορτάσει έναν αιώνα Ιαπωνικού anime, το κέντρο κινηματογράφου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Τόκιο, δημοσίευσε 64 κλασσικά μικρού μήκους animation που χρονολογούνται ανάμεσα στο 1917 και 1941, και τα οποία μπορείτε να δείτε online και δωρεάν.

Διαβάστε ακόμα: Και ο Ανθρωπος… έπλασε το Cyborg

spring comes

Το site Japanese Animated Film Classics, φιλοξενεί αυτά τα μικρά σπάνια αριστουργήματα της πρώιμης ιαπωνικής animated κινηματογραφικής ιστορίας, με τίτλους όπως το «The Dull Sword» (που χρονολογείτε ως η παλιότερη ταινία κινουμένων σχεδίων της Ιαπωνίας), και το «Momotaro in the Sky», το οποίο δεν έχει παιχτεί ποτέ εκτός Ιαπωνίας, και δείχνουν τις σαφείς επιρροές τους στις δουλειές του Μιγιαζάκι. Επίσης, ανάμεσα σε άλλα θα δείτε εκπαιδευτικές ταινίες, που παίζονταν στα σχολεία της εποχής, αλλά και προπαγανδιστικά φιλμάκια.

Το πρότζεκτ αυτό ξεκίνησε το 2014 μια ερευνητική ομάδα από το Κέντρο Κινηματογράφου ξεκίνησε την πολύχρονη ψηφιοποίηση των αρχείων, επιλέγοντας εξαιρετικές και λιγότερο διαδεδομένες ταινίες που πλέον δεν είχαν πνευματικά δικαιώματα.

Οι ταινίες αυτές θα είναι διαθέσιμες για το κοινό δωρεάν μέχρι το τέλος του 2017. Αν και έχουν αγγλικούς υπότιτλους, το site ακόμα δεν έχει μεταφραστεί στα αγγλικά (αν κι αυτό αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα). Μπορείτε να δείτε όλες τις ταινίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

Tags: anime