Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2014: Δυο ελληνικά projects στο 11o Berlinale Co-Production Market

στα 10

Δύο νέα σχέδια για μεγάλου μήκους ταινίες από τη Ελλάδα επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στο11o Berlinale Co-Production Market που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Φεβρουάριου.

Flix Team
Berlinale 2014: Δυο ελληνικά projects στο 11o Berlinale Co-Production Market
Ο Γιος της Σοφίας

Λίγες εβδομάδες μόνο μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Μικρό Ψάρι» στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, τα καλά νέα από το Βερολίνο συνεχίζονται.

Τα projects που επιλέχθηκαν, είναι νέα ταινία του Χρίστου Γεωργίου (ο οποίος συμμετείχε και το 2006 με το «Μικρό Έγκλημα») με τίτλο «Χρόνια Πολλά» σε συμπαραγωγή Κύπρου, Ελλάδας και Γερμανίας με εταιρίες παραγωγής την Lychnari Productions και την Twenty Twenty Vision, καθώς και η συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Κροατίας «Ο Γιός της Σοφίας» (το ξέραμε με τον προηγούμενο τίτλο του «Ιβο και Σοφία») σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ελίνας Ψύκου και σε παραγωγή της Heretic Productions του Γιώργου Καρναβά.

Η Ελίνα Ψύκου συμμετείχε στο πρόγραμμα Berlinale Residency, το οποίο υποστηρίζει συγγραφείς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ήδη μια πρώτη επιτυχία σε φεστιβάλ, στην ανάπτυξη του νέου τους έργου είτε μυθοπλασίας είτε ντοκιμαντέρ.

Και τα δύο έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.Τα νέα σχέδια που επιλέχθηκαν ανέρχονται σε 39 από 30 χώρες συνολικά. Όλα θα υλοποιηθούν από έμπειρους παραγωγούς που έχουν ήδη εξασφαλίσει το 30% της χρηματοδότησής τους και οι προϋπολογισμοί τους κυμαίνονται από 700.000 έως 6,5 εκατ.€. Το Berlinale Co -Production Market δίνει σε όλους τους επιλεγμένους παραγωγούς την ευκαιρία να συναντηθούν κατ’ ιδίαν με 450 πιθανούς συμπαραγωγούς και οικονομικούς εταίρους.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από το Σεπτέμβρη του 2013, φέτος για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, τις χώρες που επηρεάστηκαν βαθιά από την οικονομική κρίση, καταργήθηκε το ελάχιστο υποχρεωτικό όριο του προϋπολογισμού. Ενώ οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν σχέδια με προϋπολογισμούς μεταξύ 1 και 20 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε δεκτό ένα ελάχιστο ποσό προϋπολογισμού για τα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά έργα του έτους που διανύουμε.Από το 2004, περίπου 170 σχέδια από το Berlinale Co-Production Market έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή, πάνω από 40% των επιλεγμένων έργων έγιναν ταινίες και προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφικές αίθουσες.Το Berlinale Co-Production Market αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής αγοράς με κύριους εταίρους το MDM - Mitteldeutsche Medienförderung (από το 2004) και το MEDIA- Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το 2005).