Buzz

Η Ντίλαν Φάροου επιτίθεται στην Σκάρλετ Τζοχάνσον για τη δήλωσή της για τον Γούντι Αλεν

στα 10

H κόρη του Γούντι Αλεν, η οποία επιμένει στις κατηγορίες της για σεξουαλική κακοποίηση, έχει δυο λόγια να πει στη Σκάρλετ Τζοχάνσον για τη γυναικεία αλληλεγγύη.

Η Ντίλαν Φάροου επιτίθεται στην Σκάρλετ Τζοχάνσον για τη δήλωσή της για τον Γούντι Αλεν

Από τον Οκτώβριο του 2017 και τις πρώτες αποκαλύψεις που -επιτέλους- εισακούστηκαν εξαιτίας του ηχηρού σκανδάλου Χάρβεϊ Γουάινστιν, τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παίρνουν αμπάριζα και βγαίνουν. Μιλούν, αποκαλύπτουν. Κι εμείς μαθαίνουμε πώς να ακούμε. Φυσικά, υπάρχουν αντιδράσεις. Ποιο ποσοστό από αυτές τις μαρτυρίες μπορεί να είναι ψέματα; Πόσο πιθανόν είναι να καταδικάζονται από τα social media άνθρωποι που είναι αθώοι; Κάπου εκεί χάνεται η ισορροπία και η ψυχραιμία.

Σε όλα τα κινήματα όμως, σε όλες τις ανατρεπτικές στιγμές, υπήρξαν και υπερβολές. Οι οποίες δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν από τον κανόνα: καμία ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση. Διάφανη όμως, προσέγγιση στην κάθε υπόθεση.

Δείτε κι αυτό: Η Ντίλαν Φάροου μιλάει για πρώτη φορά στην τηλεόραση για τον Γούντι Αλεν

woody Allen dylan farrow 607

Μία από τις περιπτώσεις που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο διχασμό, και στην κοινωνική αντίληψη, αλλά και στο ίδιο το Χόλιγουντ είναι η υπόθεση του Γούντι Αλεν και της σεξουαλικής κακοποίησης της κόρης του, Ντίλαν Φάροου όταν ήταν μικρό κοριτσάκι. Μία υπόθεση που βρίσκεται on & off στην επικαιρότητα από τη δεκαετία του '90 - με το εκκρεμές μία να κλείνει προς το «η Μία Φάροου είναι τρελή κι έχει δασκαλέψει την κόρη της» και μία προς το «κι αν είναι αλήθεια πόσο ντροπή μας να είναι αυτός ο άνθρωπος ελεύθερος»;

Ο αντίλογος: O Γούντι Αλεν απαντάει στις εκ νέου κατηγορίες της θετής του κόρης

woody allen mia 607

Κακά τα ψέματα: δεν είναι εύκολο να λυθεί αυτή η υπόθεση. Δεν υπήρξε βιασμός, ένας γιατρός δεν θα μπορούσε με σιγουριά τότε (και με βεβαιότητα δεν μπορεί τώρα) να γνωματεύσει την κακοποίηση, δεν αφήνει αποτύπωμα (στο σώμα) κάτι τέτοιο. Οπότε πού μένουμε; Ψυχολόγοι εξέταζαν ένα παιδί που ντρεπόταν κι άλλαζε συνεχώς την ιστορία του, ή ένα παιδί που δυσκολευόταν να μάθει την ιστορία που του επέβαλε η μαμά του; Αγαπάμε τόσο τον Γούντι Αλεν που τυλφωνόμαστε μπροστά σ' ένα έγκλημα, αδικώντας μία γυναίκα που έχει σακατευτεί από αυτή την εμπειρία;

Εχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες. Οχι για εμάς που στεκόμαστε στις κερκίδες της κοινής γνώμης, αλλά για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, ο Αλεν, αν είναι ένοχος, δεν μπορεί να βρίσκει καταφύγιο στην κινηματογραφική του ιστορία, είναι ίσος με όλους απέναντι στο νόμο, πρέπει να πληρώσει. Ομως, στην περίπτωση που είναι αθώος, στη φυλακή θα έπρεπε να είναι η Μία Φάροου - για την ψυχική κακοποίηση που έκανε στην κόρη της.

Διαβάστε κι αυτό: Ο Γούντι Αλεν υποστηρίζει το #MeToo κι όπως λέει και τις γυναίκες στο σινεμά ενεργά, εδώ και χρόνια

woody allen scarlett johansson 607

Μέσα σε όλη αυτή τη σύνθετη κι επώδυνη για τους εμπλεκόμενους κατάσταση, πέρα κι από το πάρτι που στήνεται στα social media, έχουμε το Χόλιγουντ που μοιάζει να πληρώνει το πώς έχει τοποθετεί εδώ και χρόνια απέναντι στα media: να πρέπει να κάνει δηλώσεις για τα πάντα. Οχι με την ελευθερία του πολίτη που οφείλει, ναι, να παίρνει θέση. Αλλά με μία πιεστική σύμβαση που θέλει καριέρες να κρίνονται από σωστές ή λάθος απαντήσεις.

Οι πρωταγωνιστές του Γούντι Αλεν καλούνται να πάρουν σαφή θέση, να υπερασπιστούν ή να καταδικάσουν, και όποια πλευρά διαλέξουν έχει το τίμημά της. Ατζέντηδες συμβουλεύουν το παιχνίδι, που, αν είναι και οσκαρική περίοδος, γίνεται εντελώς πολιτικό και χειριστικό.

woody allen scarlett johansson 607 3

Τι απαντάς όμως σε μία τέτοια ερώτηση;

Xθες, η Σκάρλετ Τζοχάνσον (πρωταγωνίστρια του Αλεν σε τρεις ταινίες «Match Point», «Scoop», «Vicky Cristina Barcelona») ήταν το τελευταίο παράδειγμα, με μία συνέντευξή της στο «Hollywood Reporter», όπου δήλωσε «Αγαπώ τον Γούντι. Τον πιστεύω και θα ξαναδούλευα μαζί του ανά πάσα στιγμή.»

«Τον επισκέπτομαι συχνά, βλεπόμαστε όποτε μπορούμε. Και του έχω κάνει πολλές φορές συζήτηση για όλα αυτά. Ημουν πολύ ευθύς στις ερωτήσεις μου κι εκείνος αντίστοιχα σταράτος στις απαντήσεις του. Επιμένει ότι είναι αθώος και τον πιστεύω.»

woody allen scarlett johansson 607 2

Η δήλωσή της έκανε χθες το γύρο του κόσμου, έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες και, φυσικά, ξανάνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Εντύπωση κάνει το tweet των Los Angeles Times (που εμμέσως, πλην σαφώς τοποθετούνται: λάθος για μια καριέρα μια τέτοια δήλωση;)

Αυτό έκανε retweet και η ίδια η Ντίλαν Φάροου, γράφοντας όμως ένα σαφές σαρκαστικό μήνυμα στη Σκάρλετ Τζοχάνσον:

«Γιατί αν ένα πράγμα μάθαμε τα 2 τελευταία χρόνια είναι ότι πρέπει πιστεύουμε χωρίς καμία αμφιβολία τους άντρες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση, εφόσον "επιμένουν ότι είναι αθώοι". Η Σκάρλετ έχει πολύ δρόμο ακόμα για να καταλάβει το (#TimesUp) μήνυμα που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει...»

Διαβάστε περισσότερα: