Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Δράμας 2019 | Τελετή Λήξης και Βραβεία

στα 10

Ολοκληρώθηκε το 42o Φεστιβάλ Δράμας, με την απονομή των βραβείων του σε Διεθνές και Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα. Διαβάστε αναλυτικά τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019 | Τελετή Λήξης και Βραβεία

H λήξη του 42ου Φεστιβάλ Δράμας ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων από τις επιτροπές του Διεθνούς και του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος.

Το «Index» του Νικόλα Κολοβού, μια ταινία που δίχασε, αποθεώθηκε αλλά και απορρίφθηκε συλλήβδην από όσους την είδαν για πρώτη φορά εδώ στη Δράμα, χάρισε στον Ελληνοσουηδό σκηνοθέτη το δεύτερο Χρυσό Διόνυσο της καριέρας του (μετά το «Σύκο» του 2015).

Το βραβευμένο με το Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου κέρδισε τα βραβεία σκηνοθεσίας και ερμηνείας για τους δύο πρωταγωνιστές του, Νικολάκη Ζεγκίνογλου και Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη και από τις υπόλοιπες ταινίες που βραβεύθηκαν ήταν το «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου, το «Sad Girl Weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη, το φιλμ «Το Βάρος της Θάλασσας» του Κωστή Αλεβίζου, το «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, το «I am Mackenzie» της Αρτεμις Αναστασιάδου και το «Mila» του Ανδρέα Βακαλιού.

Από τις ομιλίες της τελετής λήξης, που ευτυχώς ήταν σύντομες, συγκινητική ήταν αυτή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αντώνη Παπαδόπουλου, που μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα υγείας του: «Τον αντιμετώπισα, μα δεν λύγισα. Λύγισα αλλά δεν τσακίστηκα. Τελειώσαμε ένα Φεστιβάλ, πλήρως επαγγελματικό και φέτος χωρίς να επηρεαστεί από τη δική μου περιπέτεια. Τα άλλα έρχονται και παρέρχονται.»

Ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Κινηματογράφου, Νικόλας Γιατρομανωλάκης - πρώτη φορά στη Δράμα και στην πόλη και το Φεστιβάλ, άρτι αφιχθείς σήμερα αλλά που προς τιμήν του είδε ήδη και κάποιες ταινίες από τις διαγωνιζόμενες - μίλησε για το φορμά του μικρού μήκους και την ενισχυμένη θέση του διεθνώς αλλά και τη διεθνή θέση του Φεστιβάλ Δράμας που οφείλει να αντιληφθεί το ρόλο του και να εναρμονιστεί με το διεθνές περιβάλλον. Αναφέρθηκε πολλαπλώς στην εθνική στρατηγική για τον κινηματογράφο που πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει από κάπου, αφού όπως τόνισε το ελληνικό σινεμά δεν έχει τους θεσμούς που του αξίζουν - με ειδική αναφορά στην προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Και μίλησε για επερχόμενες αλλαγές ουσίας και όχι μόνο αλλαγές προσώπων, για ανάπτυξη ακροατηρίου για το σινεμά αλλά και ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους ανθρώπους του σινεμά, για μια συνολική επανατοποθέτηση του ελληνικού κινηματογράφου στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, εντός και εκτός συνόρων.

Ελπίζουμε να τα δούμε σύντομα να γίνονται πραγματικότητα.

Το Flix παρουσίασε την πλειοψηφία των 60 ελληνικών ταινιών που διαγωνίζονται φέτος, συστήνοντας τους δημιουργούς και δίνοντας πληροφορίες για την κάθε συμμετέχουσα ταινία - μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.


Διαβάστε ακόμη:


Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ και κλικάρετε στους τίτλους για να διαβάσετε και να δείτε περισσότερα για την κάθε ταινία.


Index 607 4 «Index»

Τα βραβεία - 42ο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Η φετινή κριτική επιτροπή: Δημήτρης Χαρίτος (Πρόεδρος - Κριτικός Κινηματογράφου, Συγγραφέας, Ποιητής), Μαρία Λάφη (Σκηνοθέτης), Σπύρος Σιάκας (Σκηνοθέτης, Animator, Καθηγητής Animation Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), Δημήτρης Σπύρου (Σκηνοθέτης, Διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας), Γιάννης Φώτου (Διευθυντής Φωτογραφίας)


Brotherhood «Αδελφοσύνη»

Τα Βραβεία - 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • Grand Prix 2019 (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ εκ μέρους της Raycap): «Αδελφοσύνη» της Μεριάμ Τζουμπέρ (Τυνησία, Κατάρ, Καναδάς, Σουηδία)
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: «Η Λίμνη της Ευτυχίας» του Αλιαξέι Παλούγιαν (Λευκορωσία, Γερμανία, Ισπανία)
  • Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2017», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Αρσιβαρίστας» του Ντμίτρο Σουκολίτκι-Σομπνούκ (Ουκρανία, Πολωνία)
  • Βραβείο #ThisisΕU της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη (Κύπρος)
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: Nellie της Γκάια Μοντερνόρφερ (Σλοβενία)
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: Story της Γιολάντα Μπανκόφσκα (Πολωνία)
  • Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: Συμμορίες του Σαλβαδόρ Κάλβο (Ισπανία)
  • Εύφημος Μνεία: «Υπόσχεση» της Σόφι Λίνενμπάουμ (Γερμανία)

Drama Pitching Lab 2019

  • Βραβείο Finos Film (χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ): Broken Key
  • Βραβείο ΕΚΚ (χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ): The Valdomero
  • Βραβείο Authorwave (υπηρεσίες post-production): The Wild Child

Ανεξάρτητα Βραβεία

  • Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Αδελφοσύνη» της Μεριάμ Τζουμπέρ (Τυνησία, Κατάρ, Καναδάς, Σουηδία)
  • Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Mila» του Ανδρέα Βακαλιού
  • Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Ελληνα κινηματογραφιστή: Φίλη Ολσέφσκι για το «Mila» του Ανδρέα Βακαλιού
  • Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ενωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: «W» του Στέλιου Κουπετώρη
  • Βραβείο Ο.Κ.Λ.Ε. (Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας): «Mila» του Ανδρέα Βακαλιού
  • Βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών της Βουλής των Ελλήνων για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Υπόσχεση» της Σόφι Λίνενμπάουμ (Γερμανία)

Κίνητρα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα | Από 2000 ευρώ για την επόμενη ταινία τους κερδίζουν οι ταινίες «Στο Δωμάτιο» της Γεωργία Σωτήρχου, «Mila» του Ανδρέα Βακαλιού, «Ο Καραγκιόζης» του Μιχάλη Γιγιντή.


Το Flix παρουσίασε την πλειοψηφία των 60 ελληνικών ταινιών που διαγωνίζονται φέτος, συστήνοντας τους δημιουργούς και δίνοντας πληροφορίες για την κάθε συμμετέχουσα ταινία - μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.


Διαβάστε ακόμη:

Το 42ο Φεστιβάλ Δράμας διεξάγεται από τις 15 μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

Δράμα 2019