Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 40ό Φεστιβάλ Δράμας ξεκινάει. Το Flix θα είναι εκεί!

στα 10

Στα 40 του χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας διεκδικεί φυσικά την ιστορική του θέση αλλά και αυτή που θα μπορούσε να το απογειώσει ως ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στον κόσμο.

Flix Team
Το 40ό Φεστιβάλ Δράμας ξεκινάει. Το Flix θα είναι εκεί!
Σκηνή από το «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου

Η φετινή έκδοση του Φεστιβάλ Δράμας είναι, εκ των πραγμάτων, εορταστική, αφού 40 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση και, ακόμη και χωρίς θεαματικά βήματα μπροστά, παραμένει εδώ και τέσσερις δεκαετίες το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην Ελλάδα, με διεθνή εμβέλεια και με τη δύναμη εκείνη που του δίνουν κάθε χρόνο οι νέοι Ελληνες σκηνοθέτες στην επίσημη πρώτη της καριέρας τους.

Το 40ό Φεστιβάλ Δράμας διεξάγεται φέτος από τις 18 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

cowboy Σκηνή από τον «Καουμπόη» του Γιάννη Χαριτίδη

Προετοιμασία 607 Σκηνή από την «Προετοιμασία» της Σοφίας Γεωργοβασίλη

Το ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα μετράει φέτος 66 ταινίες (ίσως σε μια επιβεβαίωση πως «το μέγεθος μετράει»), πράγμα που θα κάνει δύσκολο (ή τελικά πιο εύκολο) το έργο της κριτικής επιτροπής που διαθέτει Πρόεδρο γυναίκα, τη διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη και μέλη την Ιφιγένεια Κοτσώνη (σκηνοθέτης, σεναριογράφος), τη Θέλγια Πετράκη (σκηνοθέτης), τον Γιάννη Σακαρίδη (σκηνοθέτης, μοντέρ, παραγωγός) και τον Σπύρο Ταραβήρα (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός).

Το Flix παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 40ό Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.

Shadow Over Prague Σκηνή από το «The Shadow Over Prague» του Μάρεκ Μπέργκερ

Στο διεθνές τμήμα που φέτος συμπληρώνει 23 χρόνια διαγωνίζονται 54 ταινίες από 48 χώρες του κόσμου. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν από την Ελλάδα το «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου, το «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη και οι Ράγες της Ελίνας Φέσσα και από την Κύπρο το «Η Ασήμαντη Ζωή της Ελλης Παυλή» του Μιχάλη Χαπέσιη.

Η κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος αποτελείται από τον Πρόεδρο Νίνο Φενέκ Μικελίδη (κριτικό κινηματογράφου) και τα μέλη Κάτια Σκάρτον Κιμ (σκηνοθέτης, ηθοποιός - Γαλλία), Κρίστι Χιούσμανς (συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου - Βέλγιο), Γκόραν Ραντοβάνοβιτς (συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός - Σερβία), Φιλίπε Περέιρα (διευθυντής Φεστιβάλ, επιμελητής προγράμματος - Πορτογαλία)

Shooting Star Σκηνή από το «Shooting Star» του Λιούμπο Γιόντσεφ

Στα Παράλληλα Προγράμματα του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν το «Short Matters! 2016», ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016, το «3ο Βαλκανικό Πανόραμα» με επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες χώρες και ειδική ενότητα με θέμα «Νέοι και εργασία – Γυναίκες και εργασία». το Drama Pitching Lab που θα διεξάγεται ταυτόχρονα με το Φεστιβάλ και θα ανακοινώσει τους δικούς του νικητές στην τελετή ληξης και φυσικά τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη με ενδιαφέροντες καλεσμένους φέτος τη Ζυράννα Ζατέλη, τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη, τον Βασίλη Βασιλικό, την Κάλλια Παπαδάκη και άλλους.


Το 40ό Φεστιβάλ Δράμας διεξάγεται φέτος από τις 18 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

φεστιβάλ δράμας αφίσα 607

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων στο επίσημο site του Φεστιβάλ Δράμας.