Φεστιβάλ / Βραβεία

«Don Jon's Addiction»: Ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ είναι εθισμός!

στα 10

O 32χρονος γοργά ανελισσόμενος πρωταγωνιστής (παίκτης και στο ανεξάρτητο και στο χολιγουντιανό σινεμά) κάθεται για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην 63η Berlinale εξηγεί το γιατί.

«Don Jon's Addiction»: Ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ είναι εθισμός!

Και πληγωμένος πιτσιρικάς εραστής («500 Μέρες με τη Σάμερ») και «Looper» εκτελεστής του μέλλοντος. Και Ρόμπιν δίπλα σ' έναν Σκοτεινό Ιππότη που του παραδίδει τη σκυτάλη και γιος του «Lincoln».

Ηθοποιός, τροβαδούρος, κι εμπνευστής του πρότζεκτ «Hit RECord at the Movies» που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά φέτος στο Sundance. Ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ έχει αποδείξει την αξία του ως ηθοποιός που μπορεί να πατά με σταθερότητα το ένα πόδι του στα blockbusters (with a "twist"), αλλά ταυτόχρονα παραμένει ο πρίγκιπας του ανεξάρτητου σινεμά.

Φέτος αποφασίζει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Με το «Don Jon's Addiction», μία ανατρεπτική ρομαντική κομεντί για το πώς εκλαμβάνουν τα αγόρια και τα κορίτσια του σήμερα τον έρωτα μέσα από διαφορετικές «ταινίες», κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και το φέρνει στην 63η Berlinale για τη ευρωπαϊκή του πρεμιέρα.

Το Flix ήταν στη συνέντευξη Τύπου όπου ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ εξήγησε τι τον ώθησε να γυρίσει μία ταινία για το πορνό!

«Ηθελα να γυρίσω μία ταινία για την αγάπη. Αυτή την ταινία ήθελα να κάνω. Με ενδιέφερε όμως πώς στον 21ο αιώνα μέσα από τις χολιγουντιανές ταινίες και τα media μπορεί αγόρια και κορίτσια να έχουν διαφορετικές προσδοκίες από την αγάπη. Ετσι μαθαίνουμε τι σημαίνει αγάπη: από τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, την εκκλησία, τα media. Αυτό με ενδιαφέρει πολύ. Με συναρπάζει πώς τα media επηρεάζουν την προοπτική μας στα πράγματα. Οπότε θεώρησα ότι μία κομεντί για έναν νεαρό που βλέπει συνέχεια πορνό και μία κοπέλα που βλέπει συνέχεια ρομαντικές ταινίες θα ήταν ένας αστείος τρόπος να προσεγγίσω το θέμα».

Παίζει σε πολλές ανεξάρτητες ταινίες αλλά και σε χολιγουντιανά blockbusters. Ποιο είδος είναι το αγαπημένο του;

«Δεν ξεχώρισα ποτέ το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά με τα blockbusters στο μυαλό μου. Για μένα δεν έχει σημασία το budget ή από που έρχονται τα χρήματα. Ολα έχουν να κάνουν με το σενάριο και την ιστορία. Αν με ενδιαφέρει να διηγηθώ την ιστορία που μου δίνεται η ευκαιρία θα το κάνω. Μπορεί το "500 Μέρες με τη Σάμερ" ή το "Don Jon's Addiction" να είναι καθαρόαιμες ανεξάρτητες παραγωγές, αλλά όταν συνεργάζεσαι με τον Κρίστοφερ Νόλαν για παράδειγμα, πιστέψτε με δεν υπάρχει μεγαλύτερο blockbuster από τον ''Σκοτεινό Ιππότη'', κάνεις ταινία με ψυχή...»

Γιατί επέλεξε να διηγηθεί μία τέτοια ιστορία ως κωμωδία;

«Το θέμα της ταινίας είναι αρκετά σοβαρό και βαρύ. Δεν ήθελα να κάνω μία βαριά ταινία - είναι ταινία, πρέπει να ψυχαγωγεί. Αν ήθελα να κάνω κάτι σοβαρό θα έγραφα μία διατριβή. Πιστεύω επίσης ότι το χιούμορ και η κωμωδία είναι πάντα ένας πολύ διορατικός τρόπος να περάσεις τα μηνύματά σου χωρίς να κάνεις κήρυγμα. Μία από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι το ''ΣΟΣ Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα" του Πίτερ Σάλερς. Κωμωδία, αλλά με τι θεματολογία! Ενα πιο πρόσφατο παράδειγμα που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί είναι το ''Django:ο Τιμωρός''. Ο Ταραντίνο είναι ευφυής στο πώς μπορεί να μιλάει για θέματα ρατσισμού, κοινωνικής τάξης, βίας, με έναν εξαιρετικά ψυχαγωγικό τρόπο!»

Πώς έπεισε τις Σκάρλετ Γιόχανσον και Τζούλιαν Μουρ να παίξουν στην ταινία και γιατί τα κορίτσια δεν ήρθαν στο Βερολίνο

«Η Τζούλιαν βρίσκεται σε γυρίσματα και η Σκάρλετ παίζει στο Μπρόντγουεϊ 8 παραστάσεις την εβδομάδα. Ημουν πολύ τυχερός που είπαν ναι. Τους άρεσε το σενάριο. Αυτό τις έπεισε, όχι εγώ. Από την αρχή, από τη στιγμή που το έγραφα είχα την Σκάρλετ στο μυαλό μου. Θα ήμουν απελπισμένος αν έλεγε όχι. Πιστεύω ότι έκανε εξαιρετική δουλειά που ξεπέρασε και τις προσδοκίες μου. Ηταν τόσο γοητευτική και τόσο αστεία σε αυτόν τον ρόλο της πριγκίπισσας. Κι έβγαλε κι έναν συναισθηματισμό που ήταν δικός της. Κι όσο για την Τζούλιαν τι να πω... Αυτή η ηθοποιός είναι εθνικός θησαυρός. Είναι μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της ιστορίας του σινεμά!»

Δείτε τον Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ να αφηγείται ο ίδιος πώς η Τζούλιαν Μουρ αντέδρασε διαβάζοντας το σενάριο στο βίντεο που ακολουθεί:


Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου που ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από τη φετινή διοργάνωση στο ειδικό τμήμα του που ανανεώνεται συνεχώς.