Φεστιβάλ / Βραβεία

Το ελληνογαλλικό «Djam» του Τονί Γκατλίφ στο 70ό Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Ωραία νέα για την καινούργια ταινία του Τονί Γκατλίφ, που με θέμα το ρεμπέτικο και πρωταγωνίστρια τη Δάφνη Πατακιά θα προβληθεί στην παραλία των Καννών σε μια ειδική προβολή.

Flix Team
Το ελληνογαλλικό «Djam» του Τονί Γκατλίφ στο 70ό Φεστιβάλ Καννών
H Δάφνη Πατακιά με τον Τονί Γκατλίφ στα γυρίσματα της ταινίας

Αγαπημένος σκηνοθέτης και διπλά βραβευμένος του Φεστιβάλ Καννών (Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Exils», Βραβείο στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με το «Latcho Drom»), ο Τονί Γκατλίφ γύρισε την τελευταία του ταινία στην Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη, σε μια ελληνογαλλική παραγωγή που θα κάνει την πρεμιέρα της στο 70ό Φεστιβάλ, σε μια ειδική προβολή στην παραλία της Κρουαζέτ, στο πλαίσιο του «Cinema de la Plage», που θα συνοδευτεί και από συναυλία.

Διαβάστε ακόμη: Το «Based on a True Story» του Ρόμαν Πολάνσκι ανάμεσα στις νέες ταινίες που προστίθενται στο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

Avril e Djam 607

Στο «Djam», η Ντζαμ, μια νεαρή γυναίκα 25 χρόνων, περιπετειώδης, ατίθαση και απελευθερωμένη από κάθε είδους ηθική σύμβαση, κληρονομεί ένα καΐκι που στη δεκαετία του ’60, στη διάρκεια της Χούντας, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά Κομμουνιστών από τα ελληνικά νησιά. Ο θείος της, ο ρεμπέτης τραγουδιστής Κακούργος, θέλει να επιστρέψει το καΐκι στη θάλασσα, μετατρέποντάς το σε πλωτό καμπαρέ με το όνομα «Ελεγεία των Αθανάτων». Ο Κακούργος στέλνει την Ντζαμ στην Κωνσταντινούπολη, για να φέρει ένα δυσεύρετο ανταλλακτικό. Εκεί, η Ντζαμ θα γνωρίσει την Αβρίλ, μια νεαρή χορεύτρια της κοιλιάς, εντυπωσιακά όμορφη. Η Ντζαμ, γοητευμένη από την Αβρίλ, της προτείνει να δουλέψει στην «Ελεγεία των Αθανάτων», και την παίρνει μαζί της. Οι δυο τους ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής. Με το που φτάνουν στη Λέσβο, η δύο κοπέλες ανακαλύπτουν πως μερικοί από τους κατοίκους του νησιού δεν εγκρίνουν το σχέδιό τους, στοιχειωμένοι ακόμα από την ιστορία του καϊκιού. Δεμένη μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από τη θαλάσσια διαδρομή των προσφύγων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η «Ελεγεία των Αθανάτων» θα βγει και πάλι στο πέλαγος, αλλά με διαφορετική αποστολή αυτή τη φορά.

Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

Djam 607

Πρωταγωνίστρια της ταινίας - που χρηματοδοτήθηκε από το ελληνογαλλικό ταμείο συμπαραγωγών αλλά και το Eurimages - είναι η Δάφνη Πατακιά. Συμπαραγωγός από την ελληνική πλευρά είναι η Φένια Κοσοβίτσα της Blonde Audiovisual Productions, ενώ από τη Γαλλία είναι οι Princes Production και Pyramide Productions και από την Τουρκία η Guverte Film. Τα γυρίσματα έγιναν στη Μυτιλήνη, τις Καστανιές, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Κομοτηνή, ενώ κάποια γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερο 70ό Φεστιβάλ Καννών