Buzz

Η Disney αρνείται να λογοκρίνει την «Πεντάμορφη και το Τέρας» για την κυκλοφορία της ταινίας στη Μαλαισία

στα 10

Η επιτροπή κινηματογραφικής λογοκρισίας της χώρας ζήτησε την αφαίρεση της gay σκηνής από το φιλμ για τις ανάγκες της τοπικής κυκλοφορίας.

Η Disney αρνείται να λογοκρίνει την «Πεντάμορφη και το Τέρας» για την κυκλοφορία της ταινίας στη Μαλαισία

Update 21.03 Η «Πεντάμορφη και το Τέρας» θα προβληθεί τελικά κανονικά στους κινηματογράφους της Μαλαισίας, χωρίς τις περικοπές που ζήτησε η επιτροπή λογοκρισίας της χώρας. Οπως και στην περίπτωση της Ρωσίας, όμως, θα υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την καταλληλότητα της ταινίας, η οποία κρίθηκε κατάλληλη για ανήλικους άνω των 13 ετών.

Επειτα από την άρνηση κινηματογραφικής αίθουσας στις ΗΠΑ να προβάλλει την «Πεντάμορφη και το Τέρας» της Disney λόγω της επίμαχης gay σκηνής, αλλά και τα ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έξοδος της ταινίας στη Ρωσία λόγω της απόφασης του στούντιο να συμπεριλάβει στο φιλμ τον πρώτο ανοιχτά gay χαρακτήρα στην ιστορία του, ακόμα μία χώρα δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία της νέας κινηματογραφικής διασκευής του γνωστού παραμυθιού, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Οι μπελάδες έρχονται αυτή τη φορά από την Ασία, και συγκεκριμένα από τη Μαλαισία, μια χώρα με αυστηρούς νόμους που απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία και επιτρέπουν την απεικόνισή της στο σινεμά μονάχα στην περίπτωση που οι «αμαρτωλοί» χαρακτήρες δείχνουν… μεταμέλεια για τις πράξεις τους.

Διαβάστε ακόμη: «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» αλλιώς: Επτά διαφορετικά κινηματογραφικά παραμύθια

Beauty and the Beast 607

Η επιτροπή κινηματογραφικής λογοκρισίας της Μαλαισίας, λοιπόν, ζήτησε να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη σκηνή από την ταινία, με τον πρόεδρο της επιτροπής να δηλώνει πως: «Είναι μόνο μια μικρή σύντομη σκηνή αλλά είναι ανάρμοστη γιατί πολλά παιδιά θα δουν αυτή την ταινία».

H Disney είχε παραδώσει αρχικά στην επιτροπή μια κόπια της ταινίας με κομμένη την gay σκηνή, η οποία εγκρίθηκε προς κυκλοφορία, αλλά με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, Τετάρτη, αποφάσισε εν τέλει να μην υποκύψει στις πιέσεις και να μην επιτρέψει την κυκλοφορία της λογοκριμένης εκδοχής.

Προς το παρόν, το στούντιο αποφάσισε να καθυστερήσει την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες της Μαλαισίας, μέχρι τις 30 Μαρτίου, προκειμένου να δώσει στην επιτροπή επιπλέον χρόνο για να πάρει την τελική της απόφαση.

Η κινηματογραφική αγορά της Μαλαισίας είναι οπωσδήποτε αρκετά μικρή για να προκαλέσει πραγματικές αναταράξεις στις εμπορικές φιλοδοξίες της ταινίας (αναρωτιόμαστε τι θα συνέβαινε αν στη θέση της βρισκόταν η Κίνα), ακόμα κι έτσι, όμως, η στάση της Disney αποτελεί μια ακόμα μικρή νίκη ενάντια στη λογοκρισία και υπέρ της απεικόνισης LGBTQ χαρακτήρων στη μεγάλη οθόνη, και ειδικά σε οικογενειακές ταινίες.

Διαβάστε ακόμη