Φεστιβάλ / Βραβεία

Διπλή ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους του Κλερμόν Φεράν

στα 10

Με τo «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη να διαγωνίζεται στο διεθνές τμήμα και το «Fireworks» του Τζιάκομο Αμπρουτζέσε με την Κάτια Γκουλιώνη στο γαλλικό τμήμα, το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν Φεράν αποτελεί ακόμη ένα σταθμό στις διεθνείς επιτυχίες του ελληνικού σινεμά!

Διπλή ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους του Κλερμόν Φεράν
H Κάτια Γκουλιώνη στο «Fireworks»

Το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Κλερμόν Φεράντ αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά στον κόσμο και θεωρείται το δεύτερο πιο «μεγάλο» σε αριθμό επισκεπτών φεστιβάλ στη Γαλλία μετά τις Κάννες. Από τα προγράμματα του, από το 1979 μέχρι και σήμερα, έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ταλέντα του σύγχρονου κινηματογράφου, αλλά και η αφρόκρεμα του γαλλικού σινεμά.

Η παρουσία της Ελλάδας στο Φεστιβάλ δεν είναι καινούργια, αφού στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει μερικές από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους (τόσο στο διαγωνιστικό όσο και στο πληροφοριακό του πρόγραμμα).

Φέτος η Ελλάδα έχει διπλή παρουσία στο Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου.

lenin Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του συμμετέχει, ανάμεσα σε 77 συνολικά ταινίες από όλον τον κόσμο, η βραβευμένη στο φετινό Φεστιβάλ της Δράμας ταινία της Ρηνιώς Δραγασάκη «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» που αφηγείται τη σχέση ενός 9χρονου κοριτσιού με τον πατέρα της με φόντο τη δεκαετία του '80 και τον τρόμο του...Φρέντυ Κρούγκερ από τον «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες».

H δεύτερη ελληνική συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ του Κλερμόντ Φεραντ είναι η... παρουσία της ηθοποιού Κάτιας Γκουλιώνη (περισσότερο γνωστής από το ρόλο της στο «Μέσα στο Δάσος» του Αγγελου Φραντζή) στον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας του Τζιάκομο Αμπρουτζέσε «Fireworks», μια συμπαραγωγή Γαλλίας και Ιταλίας που συμμετέχει στο επίσημο Γαλλικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

fireworksFireworks

Το «Fireworks» αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας οικολόγων ακτιβιστών που τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανάμεσα στους εορτασμούς για τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, θα ανατινάξει τη μεγαλύτερη χαλυβουργία σε ολόκληρη την Ευρώπη στο Ταράντο, την πιο μολυσμένη πόλη της Δυτικής Ευρώπης. Η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται την κεντρική ηρωίδα της ταινίας, η οποία επιλέχθηκε από τον σκηνοθέτη ακριβώς όπως μας περιγράφει παρακάτω:

«Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2010 βρισκόμουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο για να παρουσιάσω τη μικρού μήκους ταινία μου ¨Archipel¨ και περνούσα τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο ξενοδοχείο μου. Ο λόγος ήταν πως ετοίμαζα τα γυρίσματα του "Fireworks" που θα ξεκινούσαν σε τρεις εβδομάδες από εκείνη τη στιγμή. Είχα πολλά πράγματα να προετοιμάσω, να σκεφτώ... Και πάνω απ' όλα, δεν είχα την κεντρική ηθοποιό της ταινίας! Είχα ήδη τα τέσσερα μέλη της ομάδας, αλλά όχι την κεντρική ηρωίδα. Εκανα κάστινγκ στο Ταράντο, στην περιοχή που θα γυριζόταν η ταινία αλλά δεν ήμουν ικανοποιημένος. Μια μέρα στο Τορίνο γνώρισα έναν κριτικό κινηματογράφου και του ζήτησα να μου συστήσει μια ταινία του φεστιβάλ που δεν έπρεπε να χάσω με τίτποτα. Αυτό που μου πρότεινε ήταν το "Μέσα στο Δάσος" του Αγγελου Φραντζή. Την ίδια μέρα πήγα στην προβολή. Ενα υπέροχο, υπέροχο φιλμ. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά που είδα τα τελευταία χρόνια. Και μια μοναδική ηθοποιός, η Κάτια Γκουλιώνη. Ολη η αίθουσα, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ήταν ερωτευμένη μαζί της μετά την προβολή. Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να βρω την Κάτια με τον πιο γρήγορο τρόπο και έτσι προσπέρασα την παραγωγή και την βρήκα μέσω Facebook. Της έγραψα ένα μικρό μήνυμα. Μου απάντησε αμέσως και λίγες ώρες μετά αρχίσαμε να μοιραζόμαστε σημειώσεις πάνω στο σενάριο. Μετά από τρεις ημέρες και αρκετές κλήσεις στο skype, την διάλεξα και αυτή δέχθηκε να παίξει στο "Fireworks". Ηταν τόσο εκπληκτικό να έχεις δει κάποιον στην μεγάλη οθόνη και λίγο αργότερα να ξέρεις ότι θα παίξει στην ταινία σου. Η συνεργασία μου με την Κάτια ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είναι πολύ καλή ηθοποιός, επαγγελματίας και πάνω απ' όλα απόλυτα αφοσιωμένη στην ταινία. Εχει αυτήν την πίστη στο σινεμά που είναι τόσο ανεκτίμητη. Και είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Το σκηνικό του "Fireworks", αν και φορτωμένο με άγχος ήταν ένα μέρος συναντήσεων. Και μια από τις πιο όμορφες ήταν αυτή ανάμεσα στην Κάτια και σε μένα».

Από την μεριά της η Κάτια Γκουλιώνη περιγράφει τη συνεργασία της με τον Τζιάκομο Αμπρουτζέσε: «Διάβασα το σενάριο και κατάλαβα ότι το Τάραντο, το μέρος όπου έγιναν τα γυρίσματα και ο τόπος καταγωγής του Τζιάκομο αντιπροσωπεύει την άθλια κατάσταση που διανύει τώρα η Ευρώπη. Αναλύσαμε και συζητήσαμε την «Κινέζα» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, προετοιμάζοντας όλη την ταινία μέσω skype. O Τζιάκομο μου χάρισε την σιγουριά γι'αυτό που ήθελε να δημιουργήσει.Το γύρισμα ήταν σημείο συνάντησης για Παλαιστίνιους, Γάλλους, Ιταλούς. Ημασταν όλοι κοντά σε θάλασσα. Πέρυσι στις 31 Δεκεμβρίου ανατινάξαμε την μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ευρώπης το ΙLVA, αλλιώς το τέρας».

Δείτε φωτογραφίες και την αφίσα του «Fireworks» στο gallery, ενώ παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το «Ο Μπαμπάς Μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ». Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν Φεράν μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης.