Φεστιβάλ / Βραβεία

Διάκριση για το «Miss Violence» στο φεστιβάλ του Ρέικιαβικ

στα 10

Η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά κέρδισε μια από τις δύο τιμητικές διακρίσεις στην δέκατη διοργάνωση του φεστιβάλ που ολοκληρώθηκε χτες, ενώ το μεγάλο βραβείο πήγε στο «Still Life» του Ουμπέρτο Παζολίνι.

Διάκριση για το «Miss Violence» στο φεστιβάλ του Ρέικιαβικ
Ολοι οι εργαζόμενοι του φεστιβάλ στην σκηνή, στην διάρκεια της απονομής

Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαγωνιστικό τμήμα που περιλαμβάνει πρώτες και δεύτερες ταινίες, το φιλμ του Αλέξανδρου Αβρανά, μετά τη διπλή του νίκη στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, διακρίθηκε για «την ωριμότητα και το ταλέντο του σκηνοθέτη στο να μιλήσει για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς και για τις εξαιρετικές ερμηνείες, βασισμένες σε ένα πολύ δυνατό σενάριο». Το φιλμ του Αβρανά που είχε συζητηθεί πολύ στην διάρκεια του φεστιβάλ και είχε γεμίσει όλες τις προβολές του, εξαργύρωσε την φήμη του με μια διάκριση από την κριτική επιτροπή.

Μια ακόμη διάκριση πήρε το «Bethlehem» του Γιουβάλ Αντλέρ, μια ταινία από το Ισραήλ για την σχέση ενός έφηβου πληροφοριοδότη από την Παλαιστίνη με τον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στον οποίο αναφέρεται «για τον τρόπο που χειρίζεται ένα καυτό θέμα και τις ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστών του».

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, το Χρυσό Πάφιν (καθώς και το βραβείο της Φιπρέσι) πήγε στο «Still Life» του Ουμπέρτο Παζολίνι «για την καλλιτεχνική του αξία, αλλά επίσης για την ευαισθησία με το συγκινητικό ανθρώπινο μήνυμα που ο σκηνοθέτης κατορθώνει να περάσει».

Το βραβείο καλύτερου φιλμ για το περιβάλλον πήγε στο «Expedition to the End of the World» του Ντάνιελ Ντένικ από την Δανία, το βραβείο της Εκκλησίας της Ισλανδίας στο «The Lunchbox» του Ριτές Μπάρτα από την Ινδία, ενώ το βραβείο κοινού κέρδισε το αληθινά απολαυστικό «We Are the Best» του Λούκας Μούντισον.

Καλύτερη Ισλανδική ταινία μικρού μήκους ανακηρύχθηκε το «Whale Valley» του Γκουντμουντους Αρναρ Γκούντμουντσον, ενώ μια ειδική μνείνα δόθηκε στο «Sketch» του Στίβεν Μπάρον. Το Χρυσό Αυγό για την επιβράβευση ενός νέου ταλέντου πήγε στο «Good Night» της Μίριελ Ντ'Ανσεμπουργκ, ενώ το βραβείο Bríó στην μνήμη του ηχολήπτη Στάινγκριμουρ Εϊφιορντ, πήγε επίσης στο «Whale Valley».

Ολα αυτά σε μια τελετή που κύλησε απολαυστικά γρήγορα, με έναν διασκεδαστικό παρουσιαστή που ήξερε να κάνει εύστοχο χιούμορ και δεν έπαιρνε καθόλου τον εαυτό του στα σοβαρά, με τον δήμαρχο της πόλης Τζον Γκανρ πρώην πανκ, πρώην stand up comedian και ηθοποιό, να κλείνει την απονομή με αμηχανία και χιούμορ, με τον Ουμπέρτο Παζολίνι να παραπονιέται ότι του «έδωσαν να φάει το κεφάλι ενός αρνιού αλλά κανείς δεν του είπε να φάει πρώτα το μάτι ώστε να μην τον κοιτάζει συνέχεια όσο το έτρωγε» και να κάνει ένα πολιτικό σχόλιο για την ανακοίνωση της μείωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το σινεμά στην Ισλανδία, την πρόεδρο του φεστιβάλ Χρον Μαρινοσντότιρ να ανεβάζει στην σκηνή όλους τους εργαζόμενους και τους εθελοντές και να τους χειροκροτεί και την Μπιορκ φυσικά παρούσα, να δίνει ένα από τα βραβεία με ένα απόλυτα Μπιορκ κίτρινο φόρεμα κι ένα ίδιου χρώματος καλσόν.

Σας έχουμε ήδη πει ότι το φεστιβάλ του Ρέικιαβικ δεν μοιάζει με κανένα άλλο έτσι;

2

2

Διαβάστε ακόμη: