Buzz

Οι εικαστικές αναφορές του Ντέιβιντ Λιντς σε ένα βίντεο

στα 10

Καθώς βρισκόμαστε στον πυρετό του σουρεαλιστικού, ολοκαίνουργιου «Twin Peaks», δεν θα μπορούσε ίσως να βρεθεί καλύτερη ευκαιρία για ένα μικρό μάθημα ιστορίας της τέχνης μέσα από το έργο του εκκεντρικού σκηνοθέτη.

Οι εικαστικές αναφορές του Ντέιβιντ Λιντς σε ένα βίντεο

Η αναβίωση του τηλεοπτικού «Twin Peaks» βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία για ένα mindfuck αντάξιο του δημιουργού του, Ντέιβιντ Λιντς, όπως τουλάχιστον αποδεικνύουν τα πιο πρόσφατα επεισόδια της σειράς.

Δεν θα μπορούσε να βρεθεί, λοιπόν, καλύτερη αφορμή για μια αναδρομική προσπάθεια να ανακαλύψει κανείς τις άλλοτε έκδηλες κι άλλοτε έμμεσες αναφορές του Λιντς σε εμβληματικά έργα τέχνης, ξεκινώντας ήδη από το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, «Eraserhead», και φτάνοντας μέχρι το νέο «Twin Peaks». Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι κι ο ίδιος ο Λιντς έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα εικαστικά, τόσο στη ζωγραφική όσο και στη φωτογραφία.

Διαβάστε ακόμη: Το όγδοο επεισόδιο της επιστροφής του «Twin Peaks» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της τηλεόρασης

David Lynch 607

David Lynch 607

Από τον Ρενέ Μαγκρίτ και τον Φράνσις Μπέικον μέχρι τον Εντουαρντ Χόπερ, το βίντεο του Μένο Κούιστρα από το VoorDeFilm αντιπαραθέτει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές επιρροές του Ντέιβιντ Λιντς από το χώρο των εικαστικών με εικόνες από το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό του έργο, όπου δίχως αμφιβολία καταφέρνει να μετουσιώσει τις αναφορές του σε κάτι ολότελα προσωπικό και αισθητικά συναρπαστικό.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει και μερικά κλιπ με τον ίδιο τον Λιντς να μιλά για τα έργα τέχνης και τους ζωγράφους που τον σημάδεψαν, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2012.


Διαβάστε ακόμη