Buzz

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ εμπιστεύεται ακόμη τους κριτικούς...

στα 10

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο Καναδός σκηνοθέτης υποστήριξε τους «επαγγελματίες» της κριτικής απέναντι σε όσους απλά γράφουν την γνώμη τους στο internet.

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ εμπιστεύεται ακόμη τους κριτικούς...

H τελευταία του ταινία «Maps to the Stars» μπορεί να δίχασε τους κριτικούς (τόσο των εντύπων όσο και των ηλεκτρονικών μέσων) όμως ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ δείχνει να πιστεύει πως στο «ανοιχτό» τοπίο της κριτικής στις μέρες του internet δεν έχουν όλοι την ίδια βαρύτητα.

«Πιστεύω πως ο ρόλος της κριτικής και η σημασία της έχει πληγεί βαρύτατα από το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θεωρούν ότι είναι κριτικοί επειδή έχουν ένα website στο οποίο δηλώνουν ότι κάνουν κινηματογραφική κριτική. Υπάρχουν σοβαροί κριτικοί που έχουν στην πραγματικότητα κερδίσει το δικαίωμα αυτού του τίτλου έχοντας δουλέψει σκληρά και γράφοντας στα ηλεκτρονικά παρακλάδια σοβαρών μέσων, αλλά όχι απαραίτητα μόνο σε αυτά. Κι από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που λένε πως είναι κριτικοί, αλλά διαβάζοντας το κείμενο τους αντιλαμβάνεσαι πως όχι μόνο δεν μπορούν να γράψουν αλλά πως είναι την ίδια στιγμή ηλίθιοι και αδαείς».

Εν τούτοις ο σκηνοθέτης δεν βλέπει μόνο τις κακές συνέπειες αυτής της εκδημοκράτισης της άποψης στο διαδίκτυο αφού όπως λέει μέσα από όλο αυτό το πλήθος των «κριτικών» του internet «κατάφεραν να αναδειχθούν κάποιες φωνές που είναι όντως ιδιαίτερα καλές και οι οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν αυτή την δυνατότητα. Ομως σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα που είχε αυτή η εξέλιξη ήταν μάλλον να αδυνατίσει την ένταση που είχε η κριτική εν γένει».

Δεν ξέρουμε αν διαφωνείτε ή συμφωνείτε, η αλήθεια είναι πάντως πως οι παρατηρήσεις του Κρόνενμπεργκ είναι αναμφίβολα ενδιαφέρουσες, όπως θα περίμενε κανείς από έναν έξυπνο άνυρωπο, όμως η αλήθεια κατά την γνώμη μας βρίσκεταί μάλλον στην τελευταία φράση του. Στο πως μέσα στον σωρό υπάρχουν πάντα πράγματα που ξεχωρίζουν και που αργά η γρήγορα αποκτούν την δική τους, ξεχωριστή δυναμική.

Διαβάστε ακόμη