Buzz

Μπαίνοντας πιο βαθιά στον «Σκοτεινό Τόπο» της Τζίλιαν Φλιν

στα 10

O «Σκοτεινός Τόπος» γράφτηκε πριν το «Gone Girl», αλλά έρχεται μετά την επιτυχία της ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ για μια κινηματογραφική διασκευή που βρίσκει τη Σαρλίζ Θερόν ιδανική ηρωίδα του σύμπαντος της Τζίλιαν Φλιν που οδηγει τον αναγνώστη σε... σκοτεινούς τόπους και ακόμη παραπέρα.

Flix Team
Μπαίνοντας πιο βαθιά στον «Σκοτεινό Τόπο» της Τζίλιαν Φλιν

Η Λίμπι Ντέι ήταν επτά όταν η μητέρα και οι δύο αδελφές της δολοφονήθηκαν στην αποκαλούμενη Σατανιστική Σφαγή του Κίνακι. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει και να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του δεκαπεντάχρονου αδελφού της τον δολοφόνο. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα η δυσλειτουργική Λίμπι, προκειμένου να επιβιώσει, πουλά την ιστορία της. Ετσι αναγκάζεται να ανατρέξει στο παρελθόν, να ξαναζήσει τα γεγονότα από την αρχή, βήμα προς βήμα, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως τελικά η σωτηρία της απέχει πολύ ακόμη.

Αυτή είναι η σύνοψη του «Σκοτεινού Τόπου», του δεύτερου βιβλίου της Τζίλιαν Φιλν που εκδόθηκε το 2009, κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και φτάνει στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Ιουλίου σε διανομή Odeon.

Διαβάστε ακόμη: Με τη Σαρλίζ Θερόν σε «Dark Places» και ακόμη παραπέρα!

Dark Places 607

Στην ίδια λογική με το «Κορίτσι που Εξαφανίστηκε», η Φλιν δημιουργεί στον «Σκοτεινό Τόπο» έναν πολύπλοκο γυναικείο χαρακτήρα - όχι ακριβώς συμπαθητικό, αλλά απόλυτα ανθρώπινο, μια ηρωίδα που πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της και τους ανοιχτούς λογαριασμούς της με μια ολόκληρη κοινωνία. Εύθραυστη από την τραγωδία που την κυνηγάει, αλλά και την ίδια στιγμή γεμάτη οργή για μια αδικία που οφείλει να τιμωρηθεί, η Λίμπι Ντέι έρχεται να συμπληρώσει τη λίστα με τις ηρωίδες της Τζίλιαν Φλιν που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Οπως δηλώνει και η ίδια η Τζίλιαν Φλιν: «Αρχικά έγραψα την Λίμπι πιο "φωτεινή, πιο αισιόδοξη. Μετά, όμως, συνειδητοποίησα ότι ούτε εγώ δεν συμπαθούσα έναν χαρακτήρα που τον είχα δημιουργήσει με την πρόθεση να είναι συμπαθής! Δεν έβγαζε νόημα το να είναι τόσο λειτουργική και φυσιολογική, είχε περάσει κάτι το βαθιά σοκαριστικό – άρα έπρεπε και η ίδια να είναι πιο σκληρή. Μία θεματική που πάντα με ενδιέφερε είναι το πώς εκφράζουν τον θυμό τους οι γυναίκες, πώς εκφράζουν τη βία. Είναι ένα κομμάτι των γυναικών, αλλά κανείς δεν μιλά για αυτό. Η πλειοψηφία της λογοτεχνίας αφορά τους κύκλους βίας που δημιουργούν και διαιωνίζουν οι άνδρες – οι γυναίκες δεν έχουν αυτό το "λεξιλόγιο". ».

Dark Places 607

Πνιγμένο μέσα στο σκοτάδι ενός μυστηρίου και μιας ανθρώπινης τραγωδίας, o «Σκοτεινός Τόπος» μιλάει ταυτόχρονα και για το πώς αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ιστορίες σαν αυτές της Λίμπι Ντέι, με την Τζίλιαν Φλιν να καυτηριάζει τα media αλλά και τη δουλειά της αστυνομίας με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και στο «Κορίτσι που Εξαφανίστηκε»: «Νιώθω πως υπάρχουν υποθέσεις γυναικών που έχουν χαθεί που τα media λατρεύουν να καλύπτουν, αλλά μετά από έξι μήνες, αν δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, την παρατάνε και ασχολούνται με κάτι άλλο, αφήνοντας ολόκληρες οικογένειες να σκέφτονται πως δεν υπάρχει κανένα νόημα στην αναζήτησή τους. Σε μερικές υποθέσεις είναι καλό να μένει η αστυνομία σε επαγρύπνηση, αλλά σίγουρα υπάρχουν υποθέσεις όπου η οικογένεια δεν υποφέρει μόνο από την απώλεια ενός αγαπημένου της προσώπου, αλλά τα μέλη της μετατρέπονται και σε υπόπτους.»

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Η Σαρλίζ Θερόν ψάχνει... το κορίτσι που εξαφανίστηκε στο πρώτο τρέιλερ του «Dark Places»

Dark Places 607

Ιδανική πρωταγωνίστρια για το ρόλο της Λίμπι Ντέι στην κινηματογραφική διασκευή του «Σκοτεινού Τόπου» σε σκηνοθεσία του Ζιλ Πακέ-Μπρένερ, η Σαρλίζ Θερόν έφερε στο ρόλο την τραγική προσωπική της ιστορία, αφού στα 15 της χρόνια είδε τον μεθυσμένο πατέρα της να απειλεί να πυροβολήσει την ίδια και τη μητέρα της με την τελευταία να τον σκοτώνει σε αυτοάμυνα.

Οπως δηλώνει η ίδια η Σαρλίζ Θερόν: «Είχα μια τραυματική εμπειρία, ένα γεγονός στη ζωή μου που με κάποιο τρόπο με διαμόρφωσε. Ο χαρακτήρας μου στην ταινία περνάει μια παρόμοια τραγική εμπειρία στα 8 της χρόνια και το φιλμ εξετάζει το τραύμα που αφήνει μια τέτοια εμπειρία σε ένα παιδί, ειδικά όταν αυτό πρέπει να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που έζησε. Χρειάστηκα πολλά χρόνια για να καταχωρήσω το γεγονός αυτό, γιατί είσαι σίγουρος πως γεγονότα σαν αυτό δεν θα συμβούν ποτέ σε σένα. Πάντα πιστεύεις ότι συμβαίνουν σε κάποιον άλλο. Είναι μέρος της ζωής μου, αλλά πλέον δεν με καταδιώκει.»

Διαβάστε ακόμη: Αυτή είναι η εποχή της Τζίλιαν Φλιν: η συγγραφέας του «Gone Girl» απλώς κατακτά το σύμπαν

Dark Places Cover Greek Book

O «Σκοτεινός Τόπος» της Τζίλιαν Φλιν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στη σειρά Βιβλία pocket και σε συνεργασία με το Flix σας χαρίζουν αντίτυπα του βιβλίου. Για να τα διεκδικήσετε αρκεί να κάνετε share, like και να αφήστε σχόλιο με το ονοματεπώνυμό σας στο ποστ του διαγωνισμού στην επίσημη σελίδα του Flix στο Facebook. Οι νικητές θα προκύψουν μετά από κλήρωση τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και θα ειδοποιηθούν για να παραλάβουν τα βιβλία τους.

Διαβάστε περισσότερα για το «Σκοτεινό Τόπο» στο επίσημο site των εκδόσεων Μεταίχμιο.


O «Σκοτεινός Τόπος» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Ιουλίου από την Odeon.