Buzz

Ο Ντάριο Αρτζέντο δε βλέπει με καλό μάτι το ριμέικ της «Suspiria» από τον Λούκα Γκουαντανίνο

στα 10

«Σας λέω αλήθεια, εμένα ποτέ δε με ρώτησε κανείς!» Ο Ιταλός μετρ έχει δυο λόγια να πει, για όποιον ακούει...

Ο Ντάριο Αρτζέντο δε βλέπει με καλό μάτι το ριμέικ της «Suspiria» από τον Λούκα Γκουαντανίνο

Ο Λούκα Γουαντανίνο συνεπήρε το καλλιτεχνικό κοινό το 2009 με την ταινία του «Io Sono l' Amore». Στο προηγούμενο Φεστιβάλ Βενετίας, παρουσίασε το νέο του φιλμ, «A Bigger Splash», με το εκρηκτικό καστ των Τίλντα Σουίντον, Ρέιφ Φάινς, Ματίας Σχούναρτς και Ντακότα Τζόνσον, το οποίο παίζεται αυτόν τον καιρό και στις ελληνικές αίθουσες. Η ταινία, φυσικά με το στίγμα του Γκουαντανίνο, είναι μια ελεύθερη διασκευή της «Πισίνας» του Ζακ Ντερέ. Αλλά τα κέφια του Γκουαντανίνο δε σταματούν στην ηλιόλουστη Παντελερία, προχωρούν σε μέρη αρκετά πιο ζοφερά: Το επόμενο πρότζεκτ του Γκουαντανίνο θα είναι η δική του «Suspiria».

Διαβάστε ακόμη: Τρέμε κόσμε! Ο Λούκα Γκουαντανίνο ετοιμάζει ριμέικ της «Suspiria» με την Τίλντα Σουίντον

suspiria 607

Ο Ντάριο Αρτζέντο σκηνοθέτησε τη «Suspiria» το 1977, την ιστορία μιας ανυποψίαστης μπαλαρίνας που σταδιακά συνειδητοποιεί ότι η σχολή χορού της είναι προπέτασμα σκοτεινών, μεταφυσικών και φρικτών ξεσπασμάτων βίας, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο σινεμά του τρόμου και ειδικά στις ταινίες τζιάλο που δόξασε με τις αναφορές της. Τη «Suspiria», λοιπόν, ετοιμάζεται τώρα να διασκευάσει ο Γκουαντανίνο για τη μεγάλη οθόνη και, μάλιστα, έχει ημερομηνία έναρξης γυρισμάτων μέσα στον Σεπτέμβριο 2016. Ακόμα καλύτερα, η Τίλντα Σουίντον κι η Ντακότα Τζόνσον, μετά το «A Bigger Splash», θα πρωταγωνιστούν και σ' αυτήν την ταινία. Η «Suspiria» βρίσκεται εδώ και χρόνια και στα σχέδια του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, αλλά κάτι μάς λέει ότι τώρα θα πάρει κι άλλη παράταση, εν όψει της ιταλικής πινελιάς.

Δείτε ακόμη: Η Τίλντα Σουίντον είναι ροκ στο τρέιλερ του «A Bigger Splash» του Λούκα Γκουαντανίνο

suspiria 607

Ο ίδιος ο Ντάριο Αρτζέντο, ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσε στο indiewire (διαβάστε την ολόκληρη εδώ), δε μοιάζει πολύ ευχαριστημένος με την όλη ιδέα. «Η ταινία έχει μια συγκεκριμένη διάθεση,» εξηγεί ο Αρτζέντο. «Είτε πρέπει να την κάνεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, στην οποία περίπτωση δεν είναι ριμέικ, αλλά αντίγραφο, που δεν έχει κανένα νόημα, είτε πρέπει να την αλλάξεις και να κάνεις μια άλλη ταινία. Σ' αυτήν την περίπτωση, γιατί να τη λες "Suspiria";» Και συνεχίζει, όπως φαίνεται με ελαφρύ εκνευρισμό: «Εκείνο που είναι αληθινά παράλογο - πραγματικά απίστευτο - είναι ότι ποτέ, ποτέ, κανείς δε με ρώτησε κάτι σχετικά. Θέλω να πω, δε με πήραν τηλέφωνο ή κάτι τέτοιο, να με ρωτήσουν για το καστ, τα locations, οτιδήποτε. Δεν ξέρω τίποτα γι' αυτή την καινούρια ταινία, πέρα απ' όσα διαβάζω στον Τύπο. Το ξαναλέω: ποτέ, μα ποτέ, δε μ' έχουν ρωτήσει κάτι γι' αυτό.» Κρίνοντας, βέβαια, από τον αυτάρκη και γεμάτο αυτοπεποίθηση (να πούμε και μια μικρή υπεροψία;), τρόπο με τον οποίο ο Λούκα Γκουαντανίνο διασκεύασε την «Πισίνα» του Ζακ Ντερέ στο «A Bigger Splash», μάλλον το τηλέφωνο του Ντάριο δεν θα χτυπήσει.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Κάτω από τον Ηλιο» («A Bigger Splash»)

Διαβάστε ακόμη: Ο Λούκα Γκουαντανίνο μας ξεναγεί στο (υπέροχο) σπίτι του