Buzz

Η Καλαμάτα εντρυφά στην ιστορική μνήμη με αφιέρωμα στη γενοκτονία των Αρμενίων

στα 10

Διημερίδα προβολών και εκδηλώσεων πάνω στην τραγωδία του αρμενικού έθνους διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας,

Flix Team
Η Καλαμάτα εντρυφά στην ιστορική μνήμη με αφιέρωμα στη γενοκτονία των Αρμενίων

Προβολές, ομιλίες και μουσικές εκδηλώσεις επιφυλάσσει το διήμερο αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Αρμενίων που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, τη συμμετοχή της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας και τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Bared Maronian

Στο πλαίσιό του, θα προβληθούν δύο ταινίες του Αμερικανοαρμένιου σκηνοθέτη Μπαρέντ Μαρονιάν, ντοκιμαντέρ που σκιαγραφούν το ιστορικό πλαίσιο και ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές του αφανισμού του 1915, όπως και μια συναυλία με τον αγαπημένο μας Συροαρμένιο ουτίστα και συνθέτη Χάιγκ Γιαζιτζιάν, που ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα από το 1980, τη χρονιά που μετανάστευσε στη χώρα μας από το Χαλέπι.


Το πλήρες πρόγραμμα του διήμερου αφιερώματος, που μοιράζεται διαδοχικά στο Στέκι του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11) και το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 95), διαμορφώνεται ως εξής:

Orphans of the Genocide

Σάββατο 19 Οκτωβρίου - Στέκι του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

19.30 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ορφανά της Γενοκτονίας» («Orphans of the Genocide», 2013) του Μπαρέντ Μαρονιάν, παρουσία του σκηνοθέτη

Την προβολή του φιλμ, που καταγράφει συγκλονιστικές αφηγήσεις απόγονων επιζώντων-ορφανών της γενοκτονίας των Αρμενίων και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015 κατά την 100ή επέτειο των γεγονότων, θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση και γνωριμία με τον δημιουργό. Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργεί θεματική φωτογραφική έκθεση.

Women of 1915

Κυριακή 20 Οκτωβρίου - Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» - Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

18.00 Αναδρομή στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της Γενοκτονίας. Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν οι Αλίν Αϊβαζιάν, μέλος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας και Βαρσενίκ Γκαλστιάν, αντιπρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητα Καλαμάτας

18:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γυναίκες του 1915» («Women of 1915», 2016) του Μπαρέντ Μαρονιάν

Το φιλμ περιγράφει τις αμέτρητες ιστορίες εκείνων των Αρμένιων γυναικών που βίωσαν απίστευτες θηριωδίες, ωστόσο αντιστάθηκαν στη γενοκτονία επιδεικνύοντας αξιόλογη ανθεκτικότητα. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι ιστορίες και όλων εκείνων των Αμερικανίδων, Σκανδιναβών, Ευρωπαίων και Καναδών γυναικών που συνέρρευσαν στα πεδία θανάτου της γενοκτονίας των Αρμενίων και βοήθησαν να σωθεί ένα έθνος.

«Το ντοκιμαντέρ εξιστορείται μέσα από τον χαρακτήρα της Μαρίας Γιάκομπσεν, μιας Δανής νοσοκόμας που αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων», τονίζει ο Μαρονιάν. «Η εμπειρία της Γιάκομπσεν με τους Αρμένιους ήταν γραμμική. Ήταν στη Δυτική Αρμενία κατά τη διάρκεια των σφαγών των Αρμενίων, βίωσε το μεγαλύτερο βάρος της γενοκτονίας με τους Αρμένιους και τελικά πέθανε και θάφτηκε στο Αρμενικό ορφανοτροφείο, τη ‘Φωλιά των Πουλιών’ στο Λίβανο, ενώ φρόντιζε τα ορφανά της Αρμενίας»

«Μια άλλη γυναίκα τού 1915 είναι η Αμερικανίδα δασκάλα Μέρι Λουίς Γκράφαμ, που αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση φοιτητών και δασκάλων στη Δυτική Αρμενία και πέθανε στη Σεβάστεια το 1921. Προβάλλονται, επίσης, κάποιες Αρμένιες γυναίκες του 1915, όπως η Ντιάνα Αμπγκάρ, η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής στη σύγχρονη ιστορία, η Βικτόρια Αρτινιάν, γιαγιά του Στιβ Τζομπς, η Χατούν Γιαπουτζιάν, η οποία κουβαλούσε όπλα και πολέμησε σκληρά για να προστατεύσει τους ανθρώπους της και φυσικά τις ανυπεράσπιστες γυναίκες του 1915, όπως η Ορόρα Μαρντιγκανιάν, η ιστορία της οποίας μετατράπηκε σε επιτυχία του Χόλιγουντ το 1919», προσθέτει ο δημιουργός, ο οποίος ετοιμάζει και τρίτη ταινία που σχετίζεται με μια άλλη άγνωστη πτυχή των αιματηρών γεγονότων του 1915.

20:00 Συζήτηση με τον σκηνοθέτη

20:30 Συναυλία από το μουσικό σχήμα του Χάιγκ Γιαζιτζιάν

Armenian Genocide

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και τις εκδηλώσεις του εδώ.