Industry

H πρόεδρος του γαλλικού κέντρου κινηματογράφου παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική

στα 10

Ενα καινούργιο νομοσχέδιο προβλέπει περικοπή του μπάτζετ για το σινεμά και μοίρασμά του μεταξύ κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

H πρόεδρος του γαλλικού κέντρου κινηματογράφου παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική

Η μακρόχρονη θητεία της Φρεντερίκ Μπρεντάν θα έληγε πολύ σύντομα και η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε ακόμη ανακοινώσει αν θα την ανανέωνε για μια επόμενη θητεία, αφού η Μπρεντάν βρισκόταν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση σχετικά με τις αλλάγές που θέλει να επιβάλει στον προϋπολογισμό του CNC.

To γαλλικό κέντρο κινηματογράφου διαχειρίζεται κάθε χρόνο ένα ποσό μεγαλύτερο των 800 εκατομυρίων ευρώ που προέρχεται κι από κρατική επιχορήγηση, αλλά κι από έναν φόρο 10,5% στα εισιτήρια του σινεμά, 5,6% στα κανάλια και 2% στις ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Netflix.

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συγκεκριμένο ποσό που θα πηγαίνει στο CNC ασχέτως των εσόδων από την φορολογία και να το υποχρεώσει να μοιράζει τις επενδύσεις του τόσο σε κινηματογραφικές όσο και τηλεοπτικές παραγωγές.

Εν τω μεταξύ στο ΕΚΚ: Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την απόφαση παύσης της Ηλέκτρας Βενάκη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Οι παραπάνω προτάσεις προξένησαν σάλο στην κινηματογραφική βιομηχανία της Γαλλίας (κι όχι μόνο, αφού το CNC επιχορηγεί κι ευρωπαϊκές συμπαραγωγές), με 800 επαγγελματίες να υπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση απαιτώντας την μη εφαρμογή τους. Και τώρα η παραίτηση της Μπρεντάν δείχνει το μέγεθος του προβλήματος κι εκτός των συνόρων της χώρας με ακόμη μεγαλύτερη καθαρότητα σε μια κίνηση που θα έχει προφανώς προεκτάσεις

Δείτε ακόμη: Αποτελέσματα Α’ φάσης προγράμματος «Microfilm 2020» | Ιούλιος 2019