Buzz

75η επέτειος του «Πολίτη Κέιν»: δείτε την επιρροή του σε Σκορσέζε, Σκοτ, Μπάρτον, Αλεν, Φίντσερ

στα 10

Ο «Πολίτης Κέιν» γιορτάζει φέτος την 75η επέτειο από την πρεμιέρα του με ένα Great Supercut: δείτε σκηνές των «Ταξιτζή», «Blade Runner», «Batman» εμπνευσμένες από το έπος του φιλόξοξου 25χρονου, τότε, πιτσιρικά Ορσον Γουέλς.

75η επέτειος του «Πολίτη Κέιν»: δείτε την επιρροή του σε Σκορσέζε, Σκοτ, Μπάρτον, Αλεν, Φίντσερ

Το φιλμ που έμελλε να επαναπροσδιορίσει το σινεμά, μισό αιώνα μετά τη γέννησή του, ο «Πολίτης Κέιν» γίνεται φέτος 75 ετών. Είχε κάνει πρεμιέρα στο RKO Palace Theatre της Νέας Υόρκης την 1η Μαΐου του 1941.

Το σεναριακό και σκηνοθετικό ντεμπούτο του 25χρονου τότε Ορσον Γουέλς, το οποίο αποτελούσε για χρόνια την Νο1 ταινία στις λίστες των κριτικών κινηματογράφου (εκθρονίστηκε πριν από 4 χρόνια από το «Δεσμώτη του Ιλίγγου» του Αλφρεντ Χίτσκοκ), έχει επηρεάσει όσο καμία άλλη τους μελλοντικούς δημιουργούς.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κατά τον Ορσον Γουέλς

citizen Kane premiere 607

Κι αν αυτό συνήθως το υποστηρίζουμε γενικά και θεωρητικά, έρχεται ένα βίντεο για να αποδείξει τον άμεσο φόρο τιμής των σκηνοθετών στον Γουέλς και το επικό του μελόδραμα.

Και δεν μιλάμε για τυχαίους σκηνοθέτες. Το 90'' βίντεο παραθέτει σκηνές του «Πολίτη Κέιν» με αυτές από τον «Ταξιτζή» του Μάρτιν Σκορσέζε, τον «Batman» του Τιμ Μπάρτον, το «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ, το «Zelig» του Γούντι Αλεν, ανάμεσα σε άλλα.

Απολαύστε το:

.

Διαβάστε περισσότερα: