Buzz

Citizen Europe: Προβολή ντοκιμαντέρ και debate στο Ινστιτούτο Goethe

στα 10

Στις 21 Μαΐου, το Goethe-Institut Athen φιλοξενεί την προβολή του ντοκιμαντέρ «Citizen Europe», και μαζί ένα debate για το πρόγραμμα Erasmus της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Flix Team
Citizen Europe: Προβολή ντοκιμαντέρ και debate στο Ινστιτούτο Goethe

Σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Goethe-Institut Athen φιλοξενεί την προβολή του ντοκιμαντέρ «Citizen Europe» στις 21 Μαΐου 2019, στις 19.30.

Η ταινία καταγράφει τη ζωή πέντε νέων καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να ταξιδέψουν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus της ΕΕ. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό πορτρέτο μιας ηπείρου σε μετάβαση, σε μια περίοδο που η προσφυγική κρίση, η ανεργία των νέων και το Brexit δοκιμάζουν τα όρια της Ευρώπης και καθορίζουν το μέλλον της.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει debate ανάμεσα σε φοιτητές της Νομικής Αθηνών και της ΑΣΟΕΕ, με θέμα «Πρέπει 6 μήνες Erasmus να είναι υποχρεωτικοί για όλους τους Ευρωπαίους;».

Συντονιστές θα είναι η Κάρολιν Μακφάρλαντ (Common Vision) και ο δημοσιογράφος Ντάμιαν Μακ Κον Ουλάντ, ενώ θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook live, παρέχοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει το debate και να ψηφίσει για τη νικήτρια ομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου σας καλεί να γίνετε μέρος της ομάδας του

Citizen Europe 607

Η προβολή συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων στη Ρώμη, το Ζάγκρεμπ, τη Σόφια, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, το Σαράγεβο, τη Θεσσαλονίκη, το Λίμερικ, τη Φλωρεντία, το Παλέρμο και το Οουλου.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση των Goethe-Institut Athen, Moving Docs, Friedrich-Ebert-Stiftung, Bodossaki Lectures on Demand, Debating Europe, Institut Français Italia, Ιρλανδική Πρεσβεία Ελλάδος, Ρητορικός Ομιλος Νομικής Αθηνών και CineDoc / Anemon Productions.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καμπάνιας που στοχεύει να ενθαρρύνει τη νέα γενιά Ευρωπαίων να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο γύρω από το μέλλον της Ευρώπης, σε συνεργασία με το γαλλο-γερμανικό κανάλι Arte. Αλλες δράσεις περιλαμβάνουν μια πανευρωπαϊκή διαδικτυακή ψηφοφορία και ένα διαγωνισμό με θέμα την επίδραση του προγράμματος Erasmus.

Citizen Europe 607

Το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ «Citizen Europe» καταγράφει τη ζωή πέντε νέων καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να ταξιδέψουν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus της ΕΕ. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και δραστηριοποιούνται σε χώρους όπως η βιομηχανία, οι τέχνες, η εκπαίδευση, η ιατρική και ο εθελοντισμός. Από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία έως την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα, τους ακολουθούμε καθώς έρχονται σε επαφή με μια νέα πραγματικότητα και αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής σε ένα ξένο περιβάλλον. Παράλληλα, γνωρίζουμε την πρώτη γενιά Ευρωπαίων που συμμετείχαν στο Erasmus, τις δεκαετίες του 80’ και του ’90, οι οποίοι μοιράζονται τις μνήμες τους, περιγράφουν πώς η εμπειρία σημάδεψε τη ζωή τους και πόσο έχει αλλάξει η Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Κορυφαίοι διανοητές και επιστήμονες φωτίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι Ευρωπαίοι σήμερα, μεταξύ άλλων ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Κράστεφ, ο Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης και η επικεφαλής Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ Μόνικα Κέσερ, καθώς και εκπαιδευτικοί που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα Erasmus σε όλη την Ευρώπη.

Το «Citizen Europe», σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου και Ανδρέα Αποστολίδη, είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιρλανδίας και Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του γαλλο-γερμανικού καναλιού ARTE και της ΕΡΤ.


Info
Citizen Europe: Προβολή ντοκιμαντέρ & debate
Τρίτη 21 Μαΐου 2019, 19.30-21.30
Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, τηλ. 210 3661000)
Είσοδος ελεύθερη
Η προβολή και η εκδήλωση θα είναι στα αγγλικά

Citizen Europe 607

Διαβάστε ακόμη

Citizen Europe 607