Φεστιβάλ / Βραβεία

Συνάντηση γιγάντων: δείτε το masterclass των Βιτόριο Στοράρο και Εντουαρντ Λάκμαν

στα 10

Στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, δύο θρυλικοί διευθυντές φωτογραφίας μίλησαν για την τέχνη τους και τις προκλήσεις του σύγχρονου σινεμά. Δείτε το βίντεο.

Συνάντηση γιγάντων: δείτε το masterclass των Βιτόριο Στοράρο και Εντουαρντ Λάκμαν

Στο πλαίσιο του NYFF55, του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, το Λίνκολ Σέντερ φιλοξένησε δύο θρύλους σε μία μοναδική συζήτηση. Οι διευθυντές φωτογραφίας Βιτόριο Στοράρο και Εντουαρντ Λάκμαν (με συντονιστή τον διευθυντή του φεσιτβάλ, Κεντ Τζόουνς) έδωσαν ένα μοναδικό 90λεπτο masterclass, στο οποίο συζήτησαν την τέχνη τους, την εμπειρία χρόνων, αλλά και τις νέες προκλήσεις του σύγχρονου σινεμά.

Ο Βιτόριο Στοράρο (διευθυντής φωτογραφίας των αριστουργημάτων του Μπερτολούτσι και τρεις φορές οσκαρικός νικητής για τα «Αποκάλυψη Τώρα», «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας», «Κόκκινοι») συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με τον Γούντι Αλεν και βρίσκεται στο φεστιβάλ για το «Wonder Wheel», τη νέα ταινία του νεοϋορκέζου σκηνοθέτη.

Δείτε κι αυτό: Είστε έτοιμοι για... μελόδραμα; Ηρθε το πρώτο τρέιλερ για το «Wonder Wheel» τού Γούντι Αλεν

Vittorio Storaro 607

Ο Εντ Λάκμαν από την άλλη, ο άνθρωπος που άγγιξε με το μαγικό του βλέμμα και το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά (από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ και τη Σοφία Κόπολα, μέχρι τον Τοντ Χέινς) έχει κι αυτός ένα.. wonder να παρουσιάσει φέτος: το «Wonderstruck» του Χέινς.

Ed lachman 607

Ο Λάκμαν, διηγείται στο βίντεο πώς ο Μπερτολούτσι ήταν ο συνδετικός κρίκος για να γνωριστούν οι δυο τους, 40 χρόνια πριν. Εκείνος είχε γράψει την πτυχιακή του πάνω στο «Before the Revolution» (Prima della rivoluzione, 1964), τη δεύτερη ταινία του Μπερτολούτσι, όπου ο Στοράρο ήταν Β' Διευθυντής Φωτογραφίας. Δεκαπέντε χρόνια μετά θα βρισκόταν εκείνος στο πλευρό του Στοράρο στο «La luna» (1979).

«Ο Βιτόριο έχει προσφέρει στο να αναγνωριστεί η τέχνη της διεύθυνσης φωτογραφίας στον κινηματογράφο τα τελευταία 50 χρόνια, περισσότερο κι από όλους τους υπόλοιπους εμάς μαζί...» ομολογεί με θαυμασμό ο Λάκμαν.

Καθίστε αναπαυτικά, πατήστε το play κι απολαύστε τους:


Διαβάστε περισσότερα: