Buzz

Το HIV/AIDS στον Κινηματογράφο σε πρώτη προβολή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

στα 10

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, την 1η Δεκεμβρίου, ταινίες από όλο τον κόσμο, με συμμετοχές και βραβεία σε καταξιωμένα διεθνή φεστιβάλ, θα προβληθούν στο φεστιβάλ ταινιών «CINEMA plus | Το HIV/AIDS στον Κινηματογράφο» στον κινηματογράφο Τριανόν και στο ΙΕΚ Ακμή στη Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο.

Flix Team
Το HIV/AIDS στον Κινηματογράφο σε πρώτη προβολή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το «CINEMA plus» θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101) στην Αθήνα, και την 1η Δεκεμβρίου στο ΙΕΚ Ακμή (Τσιμισκή 14) στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμη: 5 ταινίες που «νίκησαν» το AIDS

El Acompanante 607

Η τελετή έναρξης θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, στις 20:00, στον κινηματογράφο «Τριανόν» με την προβολή της ταινίας «Ο Συνοδός» (El Acompañante) του Πάβελ Ζιρούντ, η οποία έλαβε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ της Μάλαγα και αποτέλεσε την επίσημη υποβολή της Κούβας για το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2017. Η ταινία διαδραματίζεται την δεκαετία του ’80 στην Κούβα όπου οι ασθενείς με HIV απομονώνονταν σε ειδικά διαμορφωμένα ιατρικά κέντρα και τους επιτρεπόταν η έξοδος μια φορά την εβδομάδα με έναν συνοδό. Ενας μποξέρ καταδικάζεται, λόγω χρήσης αναβολικών, σε καταναγκαστική κοινωνική εργασία ως συνοδός για έναν ασθενή HIV. Η επιθετικότητα που έχει αρχικά απέναντι στον ασθενή, θα εξελιχθεί σε έναν αμοιβαίο σεβασμό και τελικά σε μια δυνατή φιλία.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint». Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και διοργανώνεται σε συνεργασία με την εταιρεία MoovieReel.


Βρείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του CINEMA plus | Το HIV/AIDS στον Κινηματογράφο:

Αθήνα | Κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Μετρό: Βικτώρια)

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 19.15 PrEP 17 – Η Εποχή της PrEP (Nicholas Feustel, Ηνωμένο Βασίλειο, 2017, 36′) Ο σκηνοθέτης Nicholas Feustel επιστρέφει στο Λονδίνο για να μιλήσει με ακτιβιστές, γιατρούς, νομοθέτες και άλλους, με σκοπό να καταγράψει την πορεία της PrEP (προφύλαξη μετά την έκθεση) από την αρχική της διάθεση στη χώρα το 2015 μέχρι σήμερα.

Επίσημη έναρξη 20.00 Ο Συνοδός / El Acompañante (Pavel Giroud, Κούβα, 2015, 105′) Κούβα, 1988: Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με HIV οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δικαιούνται έξοδο μια φορά την εβδομάδα, αρκεί να έχουν μαζί τους έναν συνοδό. Ένας μποξέρ καταδικάζεται, λόγω χρήσης αναβολικών, σε καταναγκαστική κοινωνική εργασία ως συνοδός για έναν ασθενή HIV. Η επιθετικότητα που έχει αρχικά απέναντι στον ασθενή, θα εξελιχθεί σε έναν αμοιβαίο σεβασμό και τελικά σε μια δυνατή φιλία. Η ταινία υπήρξε η Επίσημη υποβολή της Κούβας για το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2017, ενώ πήρε και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ της Μάλαγα. Την ταινία προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου και μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Ιωσήφ Πρωιμάκης.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 19.30 Τα Απίστευτα Γατόψαρα / Los Insólitos Peces Gato (Claudia Sainte-Luce, Μεξικό / Γαλλία, 2013, 95′) Η Κλαούντια, μια νεαρή μοναχική γυναίκα, γνωρίζει στο νοσοκομείο την Μάρτα, η οποία θα την προσκαλέσει να μείνει μαζί της και με την οικογένειά της, μέχρι να αναρρώσει. Όσο χειροτερεύει όμως η υγεία της Μάρτα, τόσο πιο δυνατή γίνεται η σχέση της Κλαούντια με τα παιδιά της. Μια τρυφερή, γλυκόπικρη, πολυβραβευμένη ταινία από το Μεξικό με συμμετοχές και βραβεία στα κινηματογραφικά Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Τορόντο.

21.15 Μέιπλθορπ: Κοίταξε τις Φωτογραφίες / Mapplethorpe: Look at the Pictures (Fenton Bailey, Randy Barbato, ΗΠΑ, 2016, 110′) Η ζωή και το έργο του αμφιλεγόμενου φωτογράφου Ρόμπερτ Μέιπλθορπ αποτυπώνεται σε αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ. Από το ξεκίνημα της καριέρας του, τη σχέση του με την μούσα του Πάτι Σμιθ και τις διαδηλώσεις για να σταματήσουν οι εκθέσεις του, μέχρι και τη διάγνωση και τον θάνατό του από ΑIDS το 1989. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί έναν φόρο τιμής όχι μόνο για τον Μέιπλθορπ, αλλά και για όλους τους καλλιτέχνες που χάθηκαν από την ασθένεια: τον Φρέντι Μέρκιουρι, τον Κιθ Χάρινγκ, τον Ροκ Χάντσον, κ.ά. Η ταινία κέρδισε Υποψηφιότητα για 2 βραβεία Emmy, καθώς και Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Αυστηρώς ακατάλληλο για άτομα κάτω των 18 ετών.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 18.00 Θετικές Ιστορίες (Δημήτρης Παπαθανάσης, Χάρης Σταθόπουλος, Δημήτρης Άντζους, Θανάσης Τότσικας, Δημήτρης Μπαβέλλας, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Ελλάδα, 2010, 90′) Επτά ιστορίες με κοινή θεματική τον ιό HIV δένονται μεταξύ τους, δημιουργώντας προβληματισμούς γύρω από την ασθένεια του αιώνα μας.

19.50 Ποιος θα Με Αγαπήσει Τώρα; / Who’s Gonna Love Me Now? (Barak Heymann, Tomer Heymann, Ισραήλ / Ηνωμένο Βασίλειο, 2016, 84’) Στα 21 του, ο Σάαρ εκδιώχτηκε από το κιμπούτς στο Ισραήλ και μετακόμισε στην Αγγλία. Τώρα, μετά από 19 χρόνια, ο Σάαρ θα προσπαθήσει να επανενωθεί με την οικογένειά του, σε μία σύγκρουση γενεών, απόψεων και πολιτισμικών διαφορών. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

21.30 1985 (Yen Tan, ΗΠΑ, 2016, 10’) Ένας ασθενής ετοιμάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του για να περάσει τις τελευταίες μέρες του με τη μητέρα του. Για να της κρύψει την ασθένεια του κλείνει ένα ραντεβού με μια αισθητικό για να καλύψει τα συμπτώματά του.

Μετά τον Λούι / After Louie (Vincent Gagliostro, ΗΠΑ, 2017, 100’) Ο Σαμ πάσχει από το σύνδρομο του επιζώντα (survivor’s guilt), έχοντας δει πολλούς από τους φίλους του να έχουν πεθάνει από το AIDS από τις αρχές του ’90. Εκπλήσσεται, όμως, όταν γνωρίζει τον Μπρέιντεν και ανακαλύπτει μια νέα γενιά πιο ανέμελη. Η ταινία κέρδισε Βραβείο στο Φεστιβάλ Frameline, ενώ ήταν και επίσημη συμμετοχή στο BFI Flare.


Θεσσαλονίκη | ΙΕΚ Ακμή (Τσιμισκή 14, Θεσσαλονίκη)

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 19.00 Ο Συνοδός / El Acompañante (Pavel Giroud, Κούβα, 2015, 105′) Κούβα, 1988: Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με HIV οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μια φορά την εβδομάδα επιτρέπεται στους ασθενείς να φεύγουν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, αρκεί να έχουν μαζί τους έναν συνοδό. Ένας μποξέρ καταδικάζεται, λόγω χρήσης αναβολικών, σε καταναγκαστική κοινωνική εργασία ως συνοδός για έναν ασθενή HIV. Η επιθετικότητα που έχει αρχικά απέναντι στον ασθενή, θα εξελιχθεί σε έναν αμοιβαίο σεβασμό και τελικά σε μια δυνατή φιλία. Η ταινία υπήρξε η Επίσημη υποβολή της Κούβας για το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2017, ενώ πήρε και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ της Μάλαγα.


Poster HIV αφιέρωμα

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των προβολών στο επίσημο site του CINEMA plus | Το HIV/AIDS στον Κινηματογράφο