Buzz

Cine Tarkovsky: Βλέποντας σινεμά στη βίλα του Ενβέρ Χότζα στα Τίρανα

στα 10

Ενα pop-up σινεμά ξεκινάει τις προβολές του από την κλειστή για 60 χρόνια βίλα του Ενβέρ Χότζα στα Τίρανα με ένα αφιέρωμα στο έργο του πρόσφατα βραβευμένου με το Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Καννών Βασίλη Κεκάτου.

Flix Team
Cine Tarkovsky: Βλέποντας σινεμά στη βίλα του Ενβέρ Χότζα στα Τίρανα

Δημιούργημα του σκηνοθέτη Νεριτάν Ζιντζιρία (ποιος μπορεί να ξεχάσει το συγκλονιστικό «Χαμομήλι» του που κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Δράμα το 2012) και της αρχιτέκτονα Ιφι Γκένι από τα Τίρανα, το Cine Tarkovsky - με όνομα που δανείζεται από τη μοναδικότητα του Αντρέι Ταρκόφσκι - φιλοδοξεί να «ενώσει ξεχασμένους τόπους με τη σύγχρονη τέχνη στα Βαλκάνια», προσκαλώντας δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους σε εμβληματικά σημεία στο μετασοσιαλιστικό κόσμο.

Οι προβολές του Cine Tarkovsky στις 19 Αυγούστου, με ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Κεκάτο που τον Μάιο που μας πέρασε κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», ξεκινούν από τη βίλα του Ενβέρ Χότζα στα Τίρανα που ήταν κλειστή για 60 χρόνια.

Cine Tarkovsky Ο Νεριτάν Ζιντζιρία και η Ιφι Γκένι, φωτογραφημένοι από τον Γιόρι Βέρο

«Φέρνοντας έναν Χρυσό Φοίνικα, αμέσως μετά τις Κάννες μέσα στην κατοικία ενός δικτάτορα είναι ακριβώς η αντίθεση με την οποία ασχολούμαστε από την αρχή του πρότζεκτ», δηλώνουν οι δύο εμπνευστές της πρωτοβουλίας του Cine Tarkovsky. «Η σοσιαλιστική κληρονομιά είναι κάτι περισσότερο από απλά μια φυσική παρουσία κτηρίων και αντικειμένων στην πόλη των Τιράνων. Ενας δικτάτορας ζούσε σε αυτή τη βίλα μέχρι το θάνατό του. Από τότε έχει κλείσει, ενώ για πολλούς είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Είναι μεγάλη ευθύνη να μετατρέψουμε το εσωτερικό της σε μια αίθουσα προβολής.»

Την προβολή των ταινιών του Βασίλη Κεκάτου - που θα παρακολουθήσουν 150 άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει sold out εξασφαλίζοντας μηδενικά εισιτήρια για το event - θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, ενώ ο επόμενος σταθμός του Cine Tarkovsky θα είναι το καλοκαίρι του 2020 τα Σκόπια.

Cine Tarkovsky

Cine Tarkovsky

Cine Tarkovsky

Cine Tarkovsky

Cine Tarkovsky

Διαβάστε περισσότερα για το Cine Tarkovsky στo επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Cine Tarkovsky