Buzz

H Ελλάδα της κρίσης με τη ματιά των νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών στο Cine Melina

στα 10

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, ο ο δημοτικός κινηματογράφος της Δραπετσώνας διοργανώνει ένα αφιέρωμα με επτά πρόσφατες ελληνικές μικρού μήκους ταινίες - αντανάκλαση μιας χώρας σε κρίση.

Flix Team
H Ελλάδα της κρίσης με τη ματιά των νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών στο Cine Melina

To Cine Melina ξανάνοιξε τις πόρτες του στις 23 Ιουλίου, μετά από τρία χρόνια απουσίας, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών για όλο το καλοκαίρι.

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου διοργανώνει ένα αφιέρωμα σε νέους Ελληνες κινηματογραφιστές με γενικό τίτλο «H Ελλάδα της κρίσης με τη ματιά των νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών» με μερικές από τις καλύτερες και βραβευμένες στο Φεστιβάλ της Δράμας ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων χρόνων με κοινό χαρακτηριστικό τους τον τρόπο με τον οποίο καταγράφουν μια χώρα σε κρίση.

Διαβάστε ακόμη: Cine Μελίνα: Στη Δραπετσώνα έχουμε (ξανά) θερινο σινεμά

Οι ταινίες του αφιερώματος

Γεννήτρια 607

«Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση (2013) / Ο Σάββας είναι ένας πενηνταπεντάχρονος πατέρας που βλέπει ό,τι έχτιζε όλη του τη ζωή να γκρεμίζεται. Ο κόσμος γύρω από το μαγαζί του αλλάζει διαρκώς. Πώς έφτασε ως εδώ; Τι μπορεί να κάνει τώρα; Τη μέρα που η Αθηνά φλέγεται από διαδηλώσεις και συγκρούσεις, ο Σάββας αποφασίζει να δράσει δείχνοντας την ανάγκη του για μια νέα πιο καθαρή αρχή.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση.

Red Hulk 607

«Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου (2013) / Ο Γιώργος μένει μόνος στην Αθήνα… Υποτίθεται σπουδάζει, αναγκάζεται να δουλεύει… Του λείπουν νόημα, αυτοπεποίθηση, ταυτότητα, αποδοχή… Γεμίζει το κενό ως «RED HULK», όπως είναι γνωστός στο σύνδεσμο οπαδών της ομάδας του… Ώσπου η εμπλοκή του σ’ ένα επεισόδιο ρατσιστικής βίας φέρνει μπροστά του νέα αδιέξοδα, διλήμματα και επιλογές… Πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας 2013.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου.

Αντιπαροχή 607

«Αντιπαροχή» της Νάνσυ Σπετσιώτη (2013) / Ο Βασίλης θέλει να δώσει αντιπαροχή το παλιό σπίτι της μητέρας του ώστε να γλιτώσει από την κατάσχεση το διαμέρισμά του. Η ταινία καταπιάνεται με την ιστορία ενός άντρα στην Ελλάδα της κρίσης που έζησε κι αυτός μέσα στη φούσκα, μέχρι που έσπασε. Δεν εκμεταλλεύτηκε ανθρώπους και καταστάσεις, μόνο ανοίχθηκε παραπάνω απ’ ό, τι μπορούσε και τώρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα ήδη υπάρχοντα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την «Αντιπαροχή» της Νάνσυς Σπετσιώτη.

Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη 607

«Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη» της Αμέρισσας Μπάστα (2013) / Μια οικογένεια χάνει την περιουσία της λόγω οικονομικών χρεών. Η πρώτη αυτή απώλεια μοιραία οδηγεί και σε άλλες απώλειες, όπως αυτές της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της αγάπης, της ελπίδας. Η δεδομένη μέχρι πρότινος ασφάλεια και η οικογενειακή ενότητα κλονίζεται και το κάθε μέλος της οικογένειας παλεύει να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Μέσα από τα μάτια της μικρής κόρης μιας οικογένειας στην Αθήνα της κρίσης, παρακολουθούμε την πτώση τους αλλά και την προσπάθειά τους να συνεχίσουν να ζουν και να ελπίζουν.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη» της Αμέρισσας Μπάστα.

Τσέλσι-Μπαρτσελόνα 607

«Τσέλσι – Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή (2012) / Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009. Ο Ανδρέας, τραπεζικός υπάλληλος, θα παρακολουθήσει το ματς στην τηλεόραση με τον συνάδελφό του Μάριο. Ποιος θα κερδίσει τελικά; Δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας 2012.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Τσέλσι-Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή.

Dinner for Few 607

«Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη (2014) / Μία δεκάλεπτη αλληγορική κοινωνικοπολιτική ταινία κινουμένων σχεδίων που καθρεφτίζει την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει σε μια ιεραρχικά δομημένη κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του Δείπνου, το σύστημα λειτουργεί σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Συνεχώς τροφοδοτεί τους λίγους που ανόητα καταναλώνουν όλους τους πόρους, ενώ άλλοι μόλις και καταφέρνουν να μαζέψουν ό,τι λιγοστό πέφτει από το τραπέζι. Αναπόφευκτα, όταν οι πόροι εξαντληθούν όλα οδηγούνται σε μια βίαιη και καταστροφική λύση. Δυστυχώς, το γέννημα αυτής της ριζικής και βαθιάς αλλαγής αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα σημάδι ελπίδας, αλλά η φτυστή εικόνα αυτού που το δημιούργησε.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη.

Debtfools 607

«Debtfools» των Φίλιππου Βαρδάκα, Δέσποινας Οικονομοπούλου (2013) / Η άφιξη ενός ανυποψίαστου ξένου σε ένα έρημο και χρεωμένο ελληνικό χωριό θα αποτελέσει το έναυσμα ενός φαύλου κύκλου χρέους και χρημάτων.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Debtfools» των Φίλιππου Βαρδάκα και Δέσποινας Οικονομοπούλου.

Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Cine Melina στο επίσημο site του σινεμά.

Tags: Cine Melina