Buzz

Η Κέιτ Μπλάνσετ έχει μία (ψύχραιμη) άποψη για το σκάνδαλο Γούντι Αλεν

στα 10

Σε μια εποχή που, όπως ήταν αναμενόμενο, δε θα λείψουν οι υπερβολές και τα άκρα, η Κέιτ Μπλάνσετ προσθέτει λίγη βαρύτητα στο διάλογο που αφορά την κατάφωρη ενοχή ή την άδικη καταδίωξη του Γούντι Αλεν.

Η Κέιτ Μπλάνσετ έχει μία (ψύχραιμη) άποψη για το σκάνδαλο Γούντι Αλεν

Από τον Οκτώβριο του 2017 και τις πρώτες αποκαλύψεις που -επιτέλους- εισακούστηκαν εξαιτίας του ηχηρού σκανδάλου Χάρβεϊ Γουάινστιν, ήταν φυσικό κι αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις για το άλλο άκρο στο οποίο έχουμε κατευθυνθεί: την ταχύτητα με την οποία καταδικάζονται πλέον όσα ονόματα ακούγεται ότι έχουν διαπράξει σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση. Κι είναι αλήθεια: πάντα ιστορικά ένα τέτοιου είδους ξέσπασμα δημιουργούσε αντιδράσεις των άκρων. Θέλει λίγη ψυχραιμία, υπομονή και προσήλωση στο κυρίως θέμα (το ίδιο το πρόβλημα) για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Δείτε κι αυτό: Η Ντίλαν Φάροου μιλάει για πρώτη φορά στην τηλεόραση για τον Γούντι Αλεν

Μία από τις περιπτώσεις που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο διχασμό, και στην κοινωνική αντίληψη, αλλά και στο ίδιο το Χόλιγουντ είναι η υπόθεση Γούντι Αλεν και της σεξουαλικής κακοποίησης της κόρης του Ντίλαν Φάροου όταν ήταν μικρό κοριτσάκι. Μία υπόθεση που βρίσκεται on & off στην επικαιρότητα από τη δεκαετία του 90 - με το εκρεμμές μία να κλείνει προς το «η Μία Φάροου είναι τρελή κι έχει δασκαλέψει την κόρη της» και μία προς το «κι αν είναι αλήθεια πόσο ντροπή μας να είναι αυτός ο άνθρωπος ελεύθερος»;

Cate Blanchett Woody Allen 607 1

Ο αντίλογος: O Γούντι Αλεν απαντάει στις εκ νέου κατηγορίες της θετής του κόρης

Κακά τα ψέματα: δεν είναι εύκολο να λυθεί αυτή η υπόθεση. Δεν υπήρξε βιασμός, ένας γιατρός δεν θα μπορούσε με σιγουριά τότε (και με βεβαιότητα δεν μπορεί τώρα) να γνωματεύσει την κακοποίηση, δεν αφήνει αποτύπωμα (στο σώμα) κάτι τέτοιο. Οπότε που μένουμε; Ψυχολόγοι εξέταζαν ένα παιδί που είτε ντρεπόταν κι άλλαζε συνεχώς την ιστορία του, ή ένα παιδί που δυσκολευόταν να μάθει την ιστορία που του πιπίλιζε η μαμά του; Αγαπάμε τόσο τον Γούντι Αλεν που τυλφωνόμαστε μπροστά σ' ένα έγκλημα, αδικώντας μία γυναίκα που έχει σακατευτεί από αυτή την εμπειρία; Εχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες. Οχι για εμάς που στεκόμαστε στις κερκίδες της κοινής γνώμης, αλλά για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, ο Αλεν, αν είναι ένοχος, δεν μπορεί να βρίσκει καταφύγιο στην κινηματογραφική του ιστορία, είναι ίσος απέναντι στο νόμο, πρέπει να πληρώσει. Ομως, στην περίπτωση που είναι αθώος, στη φυλακή θα έπρεπε να είναι η Μία Φάροου - για την ψυχική κακοποίηση που έκανε στην κόρη της.

Διαβάστε κι αυτό: Και ο Μάικλ Κέιν δεν θα ξαναδουλέψει ποτέ με τον Γούντι Αλεν

Cate Blanchett Woody Allen 607 3

Μέσα σε όλη αυτή τη σύνθετη κι επώδυνη για τους εμπλεκόμενους κατάσταση, πέρα κι από το πάρτι που στήνεται στα social media, έχουμε το Χόλιγουντ που μοιάζει να πληρώνει το πώς έχει τοποθετεί εδώ και χρόνια απέναντι στα media: να πρέπει να κάνει δηλώσεις για τα πάντα. Οχι με την ελευθερία του πολίτη που οφείλει, ναι, να παίρνει θέση. Αλλά με μία πιεστική σύμβαση που θέλει καριέρες να κρίνονται από σωστές ή λάθος απαντήσεις.

Οι πρωταγωνιστές του Γούντι Αλεν καλούνται να πάρουν σαφή θέση, να υπερασπιστούν ή να καταδικάσουν, και όποια πλευρά διαλέξουν έχει το τίμημά της. Ατζέντηδες συμβουλεύουν το παιχνίδι, που, αν είναι και οσκαρική περίοδος, γίνεται εντελώς πολιτικό και χειριστικό.

Τι απαντάς όμως σε μία τέτοια ερώτηση;

Ενα παράδειγμα: Η Γκρέτα Γκέργουιγκ καταδικάζει τον Γούντι Αλεν και μετανιώνει που δούλεψε μαζί του

Από την Γκρέτα Γκέργουιγκ μέχρι την Κέιτ Γουίνσλετ και τη Μίρα Σορβίνο, κι από τον Μάικλ Κέιν, τον Τίμοθι Σαλαμέ, μέχρι τον Κόλιν Φερθ και την Ρεμπέκα Χολ, είναι πολλοί όσοι ηθοποιοί έχουν δηλώσει πως δεν θα συνεργάζονταν ξανά ποτέ με τον Γούντι Αλεν. Μόνο ο Αλεκ Μπόλντγουϊν και η χρόνια στενή του φίλη Νταϊάν Κίτον έχουν πάρει δημοσίως θέση υπέρ του.

Cate Blanchett Woody Allen 607 2

Σήμερα έρχεται η σειρά της Κέιτ Μπλάνσετ. Η πρωταγωνίστρια που κέρδισε το Οσκαρ της πριν από 4 χρόνια με τη «Θλιμμένη Τζάσμιν» του Γούντι Αλεν είχε κατηγορηθεί ότι «σιωπά» και δεν παίρνει θέση.

Σε συνέντευξή της στο CNN σήμερα λοιπόν απαντά, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι υπέρ της παρέμβασης της δικαιοσύνης, αλλά όχι της δίκης/καταδίκης της υπόθεσης έτσι απλά - από τα social media.

Οχι, δεν συμφωνώ ότι παρέμεινα εκ του ασφαλούς σιωπηλή. Πρώτον, την εποχή που συνεργαζόμουν με τον Γούντι Αλεν δεν ήξερα τίποτα για τις κατηγορίες. Οταν τις πληροφορήθηκα, είπα ότι βρίσκω την όλη υπόθεση πολύ σύνθετη και εξαιρετικά επώδυνη για όλα τα μέλη της οικογένειας και ευχήθηκα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Υποστηρίζω οποιαδήποτε νόμιμη παρέμβαση και εκδίκαση της υπόθεσης, όχι όμως αν αυτή γίνεται από τα social media.

Ολοι εμείς στα social media δεν είμαστε ούτε δικαστές, ούτε ένορκοι. Πιστεύω ότι αυτές οι υποθέσεις πρέπει να επιλύονται στο δικαστήριο, είτε εμπλέκουν μέλη της γυαλιστερής βιομηχανίας στην οποία ανήκω κι εγώ, είτε όχι. Εκεί να αποδεικνύεται η σεξουαλική κακοποίηση, εκεί να τιμωρούνται οι ένοχοι, εκεί να βρίσκουν το δίκιο τους τα θύματα.

Αν κριθεί λοιπόν ότι οι κατηγορίες αυτές, που από όσο καταλαβαίνω έχουν ήδη περάσει από τα δικαστήρια, πρέπει να επανεξεταστούν, αν ο φάκελος της υπόθεσης οφείλει να ξανανοίξει, τότε είμαι υπέρ με όλη μου την καρδιά. Αλλά έχω μεγάλη πίστη στη δικαιοσύνη και στους νόμους κι αυτή είναι η θέση μου.

Διαβάστε ακόμα: