Buzz

«Τρόμαξα και παρέμεινα σιωπηλός»: ο Κέισι Αφλεκ μιλά για πρώτη φορά για τις #metoo κατηγορίες εναντίον του

στα 10

Ο Κέισι Αφλεκ υποστηρίζει κάθε συζήτηση για το #metoo. «Οι άντρες νιώθουν ότι μάς χτύπησε κεραυνός, αλλά είναι μόνο για καλό...»

«Τρόμαξα και παρέμεινα σιωπηλός»: ο Κέισι Αφλεκ μιλά για πρώτη φορά για τις #metoo κατηγορίες εναντίον του

Ο Κέισι Αφλεκ ήταν πολύ κοντά στο να χάσει το Οσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου για το «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα». Κι αυτό, γιατί μέσα στο ξέσπασμα του #metoo κινήματος, επανήλθαν στην επιφάνεια παλιότερες κατηγορίες εναντίον του. Μία σειρά καταγγελιών για τη συμπεριφορά του στα γυρίσματα του «I'm Still Here».

Για την ιστορία, υπάρχει μήνυση και αναλυτική εξιστόρηση (κανείς μπορεί να τη βρει και στο Ιντερνετ) της παραγωγού Μέγκ Γουάιτ και της διευθύντριας φωτογραφίας Μαγκνταλένα Γκόρκα, οι οποίες καταγγέλουν τον Αφλεκ (κι άλλα μέλη του ανδρικού συνεργείου) για χυδαία συμπεριφορά, bullying και σεξουαλική παρενόχληση στα (εφιαλτικά για εκείνες) γυρίσματα του ψευδοντοκιμαντέρ.

Οι δυο γυναίκες είχαν μιλήσει για συστηματική λεκτική βία και σεξουαλική παρενόχληση με τον Αφλεκ να προτρέπει το συνεργείο να τις αποκαλεί «αγελάδες» να τους συμπεριφέρεται άσχημα –ακόμη και να τους δείχνουν τα γεννητικά τους όργανα- ενώ η Γκόρκα είχε καταθέσει ότι ένα βράδυ ξύπνησε βρίσκοντας τον Αφλεκ στο κρεβάτι της με τα εσώρουχά του και την αναπνοή του να μυρίζει αλκοόλ.

Διαβάστε κι αυτό: Berlinale 2019: Μην πεις στον Κέισι Αφλεκ πως το «Light of my Life» είναι η εκδοχή του πάνω στο #metoo

I'm still here 607 Με τον Χοακίν Φίνιξ στα γυρίσματα του «I'm Still Here»

Τότε -και επί χρόνια- ο Αφλεκ κρατούσε το στόμα του κλειστό και πλήρωσε μία οικονομική αποζημίωση στις πρώην συνεργάτιδές του.

Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν κατηγορήσει τους ψηφοφόρους των Οσκαρ για δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν ο Αφλεκ παρά το ότι ήρθε σε συμφωνία με τις δύο γυναίκες και δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες, κέρδισε το Οσκαρ την στιγμή που ο Νέιτ Πάρκερ και η «Γέννηση Ενός Εθνους» βγήκαν νωρίς από την κούρσα για ανάλογες κατηγορίες.

Κι όταν στην τελετή απονομής αναγκάστηκε να του παρουσιάσει το Οσκαρ του, η Μπρι Λάρσον αρνήθηκε να τον χειροκροτήσει.

brie larson cassey affleck 607

Σήμερα, για πρώτη φορά, ο Αφλεκ μιλάει για αυτή την ιστορία. Οχι για να ξεκαθαρίσει αν ήταν ένοχος ή όχι (αυτό δεν τον είχε αρνηθεί ποτέ ξεκάθαρα) αλλά γιατί παρέμεινε σιωπηλός.

Η κουβέντα προέκυψε σ' ένα από τα (διάσημα πλέον) "Armchair Expert" podcasts του Νταξ Σέπαρντ. Οταν ο Σέπαρντ τον ρώτησε για το αν στηρίζει το #metoo κίνημα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ο οποιοσδήποτε δε θα στήριζε το #metoo κίνημα. Αλλά μου είναι πολύ πολύ δύσκολο να το συζητάω. Με τρομάζει. Και με τρόμαξε ότι βρέθηκα στο επίκεντρό του ενώ όλες οι αξίες που έχω πάρει μεγαλώνοντας, οι βάσεις του ποιος είμαι, είναι όσα πρεσβεύει το #metoo κίνημα. Προτίμησα να σωπάσω γιατί κανείς τότε δεν ήθελε πραγματικό διάλογο, αλλά μόνο σφαγή. Τρόμαξα...»

«Μου ήταν πολύ δύσκολο γιατί ήθελα να βγω και να στηρίξω δημόσια το #metoo. Ηθελα να εξηγήσω κι εγώ τη θέση μου, αλλά προτίμησα να σωπάσω. Οι κατηγορίες εναντίον μου δεν είναι ο τρόπος που θυμάμαι εγώ τα πράγματα, αλλά αποφάσισα να σεβαστώ την εμπειρία των γυναικών και να επαναεξετάσω στη μνήμη και στην κρίση μου όσα είπαν και να μάθω από αυτό...»

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακούς το όνομά σου ανάμεσα σε αυτά όλων αυτών των ανδρών που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά γυναίκες. Και, ναι, υπάρχει το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρχουν βαθμίδες σε αυτές τις κατηγορίες - ανάμεσα στις χειρότερες περιπτώσεις και στα παραδείγματα που ήταν πιο ασήμαντα. Από την άλλη όμως, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι συστημικό και πολιτισμικό. Μάς επιτρέπονται και οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες και οι εγκληματικές τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες κι αυτό πρέπει να ανατραπεί εντελώς, να ξεριζωθεί από το μυαλό των αντρών, να σταματήσει. Οι άντρες νιώθουν ότι μάς χτύπησε κεραυνός, αλλά είναι μόνο για καλό...»

Διαβάστε περισσότερα: