Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο «Τρελός Πιερό» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ στην αφίσα του 71ου Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Με τρεις από τους μεγαλύτερους μύθους του γαλλικού σινεμά (Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Ανα Καρίνα) ως σημαία ξεκινάει το 71ο Φεστιβάλ Καννών στις 8 Μαΐου.

Ο «Τρελός Πιερό» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ στην αφίσα του 71ου Φεστιβάλ Καννών

Με το φιλί του Ζαν-Πολ Μπελμοντό και της Ανα Καρίνα από τον αθάνατο «Τρελό Πιερό» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ να φιγουράρει στην αφίσα του, το 71ό Φεστιβάλ Καννών επιστρέφει στα βασικά - όχι τυχαία πάνω στα 50 ακριβώς χρόνια από τον Μάιο του 1968, όταν ο Γκοντάρ μαζί με τον Φρανσουά Τριφό και άλλους Γάλλους αντάρτες ανάγκασαν το Φεστιβάλ να διακοπεί, ως ελάχιστη τιμή στους αγώνες που γίνονταν στους δρόμους του Παρισιού αλλά και ολόκληρης της Γαλλίας.

Cannes 2018 Poster 607

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ, η αφίσα είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ζορζ Πιερ (1927-2003), φωτογράφου που απαθανάτισε σκηνές σε περισσότερες από 100 ταινίες στα 30 χρόνια της καριέρας του, ξεκινώντας το 1960. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους του γαλλικού σινεμά (Ζακ Ριβέτ, Λουί Μαλ, Αλέν Ρενέ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ιβ Ρομπέρ, Κλοντ Σοτέ, Μπετράν Ταβερνιέ) αλλά και διεθνώς (Αντρέι Βάιντα, Αντρέι Ζουλάφσκι). Ο Πιερ ήταν και ο ιδρυτής της Ενωσης Φωτογράφων Κινηματογραφικών Ταινιών.

Αυτή είναι η πρωτότυπη φωτογραφία του διάσημου φιλιού του Ζαν Πολ Μπελμοντό και της Ανα Καρίνα από την ταινία του 1965:

Pierrot le Fou 607

Διαβάστε ακόμη: