Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2019: Το «Chambre 212» του Κριστόφ Ονορέ είναι ελαφρύ, χαριτωμένο και ξεκάθαρα γαλλικό

στα 10

Μετά το «Plaire, Aimer et Courir Vite», ο Γάλλος σκηνοθέτης επιστρέφει στις Κάννες.

Κάννες 2019: Το «Chambre 212» του Κριστόφ Ονορέ είναι ελαφρύ, χαριτωμένο και ξεκάθαρα γαλλικό

Πέρασε μόλις ένας χρόνος απ όταν το «Plaire, Aimer et Courir Vite» βρέθηκε στο διαγωνιστικό των Καννών, αλλά η καινούρια ταινία του φέτος, βρήκε μια θέση στο παραλληλο πρόγραμμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις το γιατί. Αν εκείνο το φιλμ είχε την αίσθηση μιας μεγαλόπρεπης κινηματογραφικής σύνθεσης γεμάτης βάθος, το «Chambre 212» μοιάζει με ένα ελαφρύ divertimento, ένα κομμάτι δωματίου, ελαφρύ και χαριτωμένο.

H Μαρία (Κιάρα Μαστρογιάνι) μια καθηγήτρια της νομικής κι ο άντρας της Ρισάρ (Μπενζαμίν Μπιολέι) ένας απογοητευμένος μουσικός είναι παντρεμένοι εδώ και είκοσι χρόνια και η κοινή τους ζωή ακόμη κι αν δεν υπολείπεται αγάπης, μοιάζει με αυτή δυο αδελφών όπως την περιγράφει εκείνη. Ομως η τακτοποιημένη συνυπαρξή τους θα διαταραχθεί, όταν ο Ρισάρ ανακαλύψει στο κινητό της μια σειρά από μηνύματα από τον εραστή της -ή καλύτερα τον τελευταίο εραστή της- και η συζήτηση για την σχέση τους θα οδηγήσει την Μαρία να περάσει τη βραδιά στο ξενοδοχείο απέναντι από το σπίτι τους.

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.

chambre 212 607

Και θα είναι εκεί όπου θα δεχτεί την απροσδόκητη επίσκεψη του νεαρού Ρισάρ (Βενσάν Λακόστ) όπως τον γνώρισε στα είκοσί του, αλλά και της δικής του πρώτης αγάπης και της (νεκρής) μητέρας της, των εραστών της από το παρελθόν, αλλά ακόμη και της θέλησής της, με την μορφή ενός μεσήλικα άντρα με λεοπάρ σακάκι που θυμίζει τον Σαρλ Αζναβούρ.

Και κάπως έτσι, ανάμεσα στο μπουρλέσκ, μια σκαμπρόζικη φάρσα, μέσα σε απόηχους από το «Μια Υπέροχη Ζωή» και τις κομεντί του παλιού Χόλιγουντ, με την βοήθεια μπόλικης μουσικής, του γοητευτικού set design και με το καστ να δείχνει να το διασκεδάζει, ο Ονορέ θα στήσει ένα μικρό μα αξιαγάπητο φιλμ δωματίου, εξαιρετικά στιλιζαρισμένο, ηθελημένα «τεχνητό» αφού οι «ραφές» του πατρόν του θέλουν να φαινονται, μα τελικά, αφοπλιστικά διασκεδαστικό.

chambre 212 607

Το «Chambre 212» έχει την ελαφρότητα μιας μεγάλης κουταλιάς σαντιγί και αφήνει την αίσθηση ότι δεν είναι ακριβώς σίγουρο πως να συνδέσει όλα τα στοιχεία του σε κάτι μεγαλύτερο και πιο βαθύ, αλλά ακόμη κι έτσι δεν φοβάται να αντιμετωπίσει μερικές σκληρές αλήθειες για τις σχέσεις, τις ρουτίνες, τα μεγαλα «κι αν;» στην ζωή του καθενός μας με ειλικρίνεια και ανοιχτή καρδιά.

Ο Ονορέ, ακόμη κι όταν ενδιαφέρεται περισσότερο απ΄όλα να παίξει με την φόρμα, τα είδη και τους ηθοποιούς του, δεν παύει να είναι ένας γεμάτος ακρίβεια παρατηρητής της ανθρώπινης κατάστασης κάτι που κάνει κι εδώ με κέφι και χαλαρότητα. Στήνοντας στην πορεία μερικές αληθινά γοητευτικές στιγμές και κατορθώνοντας να κάνει ακόμη και το «Could It Be Magic» του Μπάρι Μάνιλοου να ακούγεται σαν κάτι βαθύτερο και γεμάτο επίπεδα.

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.