Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2019: Ο Τζον Κάρπεντερ το τιμώμενο πρόσωπο του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών

στα 10

Η περίοπτη Ενωση Γάλλων Σκηνοθετών (SRF) θ' απονείμει, στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών, το τιμητικό βραβείο Carrosse d' Or στον Τζον Κάρπεντερ.

Κάννες 2019: Ο Τζον Κάρπεντερ το τιμώμενο πρόσωπο του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών

Η Carrosse d' Or είναι ένα σημαντικό βραβείο στον κόσμο του σινεμά, μια αληθινή τιμή των... auteurs. Απονέμεται μια φορά το χρόνο, από την Ενωση Γάλλων Σκηνοθετών (SRF), στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών, του πιο «αιχμηρού» παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ Καννών κι απ' όταν ξεκίνησε, το 2002, παραλήπτες του έχουν υπάρξει, με τη σειρά, οι Ζακ Ροζιέ, Κλιντ Ιστγουντ, Νάνι Μορέτι, Ουσμάν Σεμπέν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Αλέν Καβαλιέ, Τζιμ Τζάρμους, Ναόμι Καουάσε, Ανιές Βαρντά, Τζαφάρ Παναχί, Νούρι Μπιλτζέ Τζεϊλάν, Τζέιν Κάμπιον, Αλέν Ρενέ, Ζία Ζάνγκε, Ακι Καουρισμάκι, Βέρνερ Χέρτσογκ και, πέρσι, ο Μάρτιν Σκορσέζε.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2019: Ολες οι ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο φετινό φεστιβάλ

Για τη φετινή διοργάνωση, η SRF αποφάσισε ν' απονείμει την Carrosse d' Or, το αυθεντικά... σκηνοθετικό βραβείο που εξυψώνει την ουσία του κινηματογραφικού δημιουργού, στον Τζον Κάρπεντερ, ο οποίος μοιάζει να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα μετά και την περσινή, ιδανική αναβίωση του «Halloween» του από τον Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Η επιλογή αυτή συνεχίζει με τρόπο συγκινητικό την «παράδοση» που θέλει του Αμερικανούς να μην αναγνωρίζουν ικανά τους σκηνοθέτες είδους ως auteurs και να το κάνουν για λογαριασμό τους οι Γάλλοι συνάδελφοί τους. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή ανακοίνωσης της SRF.

κάρπεντερ 607

Κάθε μια από τις ταινίες σας ενισχύει την ακαταμάχητη απόλαυση της σκηνοθεσίας, όπου η δουλειά στο χώρο, σε ό,τι βρίσκεται εκτός κάδρου, στο ορατό και στο αόρατο ανανεώνεται κι αναγεννιέται διαρκώς προκειμένου να επαναπροσδιορίσει το φόβο. Ενα φόβο που τείνει συνέχεια να πυροδοτεί συναισθήματα σε ήρωες και ηθοποιούς που πλέον θεωρούνται εμβληματικοί: τον Κερτ Ράσελ στην «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» ή το «The Thing», την Τζέιμι Λι Κέρτις στο «Halloween», την Αντριέν Μπαρμπό στην «Ομίχλη», τον Σαμ Νιλ στο «Στόμα της Τρέλας», χωρίς να ξεχνάμε την Κάρεν Αλεν και τον Τζεφ Μπρίτζες στο «Starman», ένα από τα πιο συγκινητικά μελοδράματα της δεκαετίας του '80.

Εχετε τη διορατικότητα του παρατηρητή στη σκοπιά. Μια διαύγεια που μάς φαίνεται ακόμα πιο αναγκαία σήμερα, τη στιγμή που ο καταναλωτισμός και ο πολιτικός διχασμός έχουν φτάσει στη φρικτή κορύφωση που ήδη καταδικάσατε στην «Απόδραση από το Λος Αντζελες». Κι ενώ τα σπουδαία soundtracks σας συνεχίζουν να εμπνέουν τη γαλλική σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής, εμείς, ως κινηματογραφικοί σκηνοθέτες, θα θέλαμε επιπλέον να επιβεβαιώσουμε ξανά την αγάπη μας για τη δουλειά σας μέσα από αυτόν το φόρο τιμής που βγαίνει από την καρδιά μας. Μ' αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το ατρόμητο χιούμορ σας, την ευμετάβλητη δύναμη, την ντελιριακή φαντασία και την εκπληκτική σοφία των ταινιών σας.

Η απονομή της Carrosse d' Or θα γίνει στις 15 Μαΐου, ημέρα έναρξης του προγράμματος του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών.

Περισσότερα για το Φεστιβάλ Καννών 2019: