Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018: Τα Βραβεία του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα»

στα 10

Καλύτερη ταινία το Σουηδικό «Border» του Ιρανού Αλί Αμπάσι, Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Ουκρανό Σεργκέι Λόζνιτσα για το «Donbass», Βραβείο Ερμηνείας στον «Girl» Βίκτορ Πόλστερ αποφάσισε η Κριτική Επιτροπή του Un Certain Regard.

Κάννες 2018: Τα Βραβεία του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα»

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το φετινό, 40ό «Un Certain Regard», το τμήμα του Επίσημου Προγράμματος του Φεστιβάλ Καννών που επιλέγει ταινίες με μια διαφορετική οπτική πάνω στο σινεμά και στον άνθρωπο. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν φέτος ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο, με μέλη του την Παλαιστίνια σκηνοθέτη Ανμαρί Τζασίρ, τον Ρώσο σκηνοθέτη Καντεμίρ Μπαλάγκοφ, τη Γαλλίδα ηθοποιό Βιρζινί Λεντουαγιέν και τη διευθύντρια του Φεστιβάλ του Τέλιουραϊντ, Τζούλι Χάντσινγκερ.

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

border 607

To Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το Ενα Κάποιο Βλέμμα 2018 κέρδισε το «Border» («Gräns» του Ιρανού Αλί Αμπάσι που ζει και δουλεύει στη Σουηδία. Σε συνεργασία με τον συγγραφέα του «Ασε το Κακό να Μπει», ο Αλί Αμπάσι δημιουργεί μια σουρεαλιστική, ζωώδη παραβολή για τη διαφορετικότητα.

sofia 607

To Βραβείο Σεναρίου απένειμε η επιτροπή στο «Sofia» της Μεριέμ Μπενμ'Μπαρέκ-Αλοϊζί. Ντεμπούτο της Γαλλίδας σκηνοθέτη, συμπαραγωγή Γαλλίας-Κατάρ, εκφράζει την επιθυμία της δημιουργού της να συμβάλλει στην απεικόνιση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο. Η ιστορία παρακολουθεί την 20χρονη Σοφία, ανύπαντρη έγκυο, που, μέσα σ' ένα βράδυ, αγωνίζεται να βρει «πατέρα» για το παιδί της, ώστε να της επιτραπεί να γεννήσει στο μαιευτήριο και να μην οδηγηθεί στη φυλακή.

girl 607

To Βραβείο Ερμηνείας, παραπάνω από άξια, κέρδισε ο 15χρονος χορευτής Βίκτορ Πόλστερ, πρωταγωνιστής στο «Girl» του Βέλγου Λούκας Ντοντ. Η ταινία, ντεμπούτο και για τον Ντοντ και για τον πρωταγωνιστή του, είναι η ιστορία της Λαρά, ενός έφηβου αγοριού που θέλει να γίνει κορίτσι και μπαλαρίνα - και ήταν ακριβώς η έκπληξη που ελπίζαμε να συναντήσουμε φέτος στο Φεστιβάλ.

donbass 607

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απένειμε η Επιτροπή στον Σεργκέι Λόζνιτσα, για το «Donbass». Η ταινία μάχεται με... φρίκη, τη φρίκη του πολέμου, αποδεικνύοντας, με βάση αληθινά γεγονότα και εικόνες, ότι ο Ουκρανός σκηνοθέτης δεν φοβάται να σοκάρει με κάθε τρόπο.

dead and the others chuva 607

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «Chuva E Cantoria Na Aldeia Dos Mortos», των Ρενέ Ναντέρ Μεσόρα και Ζοάο Σαλαβίσα από τη Βραζιλία.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Κάννες 2018: Τα Βραβεία του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.