Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018: Ο Ρομέν Γαβράς μιλά στο Flix για τον ποπ κόσμο του, τη μαμά του και το high του να κάνεις σινεμά

στα 10

Το «Ο Κόσμος Είναι Δικός Σου», που προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, είναι μια από τις πιο απολαυστικές ταινίες που είδαμε στο φεστιβάλ. Και το ίδιο ήταν και η συνάντηση με τον σκηνοθέτη του.

Κάννες 2018: Ο Ρομέν Γαβράς μιλά στο Flix για τον ποπ κόσμο του, τη μαμά του και το high του να κάνεις σινεμά

Ωχ είσαι από την Ελλάδα, γαμώτο, πιθανότατα η μαμά μου θα διαβάσει αυτά που θα πω αλλά δεν πειράζει. (Γελάει). Ανάμεσα στα πράγματα που ήθελα να κάνω στην ταινία ήταν να μιλήσω για την σχέση μεταξύ ενός γιου με την μητέρα του, με τρόπο που όλοι θα τον καταλάβαιναν. Η δική μου μητέρα είναι λίγο σκληρή οπότε μπορούσα να αντλήσω από αυτή για να χτίσω μια σχέση μεταξύ των ηρώων που να είναι λίγο σαν εθισμός, κάπως βαριά. Αλλά μην με παρεξηγήσεις, αγαπώ πολύ τη μητέρα μου και το ξέρει κι εκείνη.

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

Η ταινία μου είναι λίγο σαν μια παραμορφωμένη πραγματικότητα. Ο κόσμος που οι ήρωες κινούνται είναι ο πραγματικός, ο τρόπος που παίζουν δεν είναι αυτός μιας κωμωδίας, αλλά το αποτέλεσμα είναι αστείο με τον τρόπο μιας παλιάς ιταλικής κωμωδίας. Ταινίες όπως αυτές του Μονιτσέλι του Ρίτζι, ή ακόμη και του Φελινι που συλλαμβάνουν στιγμές και την αλήθεια της Ιταλικής κοινωνίας της εποχής. Μπορεί η ταινία μου να μην είναι μια ταινία με κοινωνικό μήνυμα, αλλά μιλά για πράγματα που συμβαίνουν τώρα, για τον τρόπο που ζούμε, πράγματα που ήθελα να έχω στην ταινία και να τα σχολιάσω. Αλλά για μένα το «Ο Κόσμος Είναι Δικός Σου» είναι μια ποπ ταινία, αυτό ήθελα να κάνω πάνω απ΄όλα. Δεν ξέρω, ίσως έχει να κάνει με το ότι κι εγώ είμαι λίγο ρηχός (γελά).

Δείτε ακόμη; Κάννες 2018: Το «Le Μonde Εst a Τoi» του Ρομέν Γαβρά είναι απολαυστικό από την αρχή ως το τέλος

Romain Gavras 607

Ενα μουσικό βίντεο έχει μια τελείως διαφορετική λογική. Πρέπει να είσαι πολύ διασκεδαστικός σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ενώ σε ένα φιλμ μπορείς να έχεις έναν εντελώς άλλο ρυθμό. Ομως σε κάθε περίπτωση η γραμματική των εικόνων είναι ίδια και για μένα είναι πολύ σημαντικό να διατηρώ την ταυτότητά μου από μέσο σε μέσο. Δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι θα σκεφτούν ότι η ταινία μου μοιάζει με βίντεο κλιπ, έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μια πολύ μουσική ταινία.

Ηθελα πολύ να δουλέψω ξανά με ηθοποιούς, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις σε ένα κλιπ ή ένα διαφημιστικό. Είχα οχτώ χρόνια να κάνω ταινία και ήταν κάτι που μου είχε λείψει. Ολα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησα να δουλεύω, γυρίζοντας συνέχεια διαφημιστικά και κλιπ, αλλά μου είχε λείψει η δουλεία με τους ηθοποιούς. Ειδικά με ένα καστ που είχε τόσο επαγγελματίες ηθοποιούς, τεράστιους σταρ, αλλά και ερασιτέχνες που δεν είχαν παίξει ποτέ στο σινεμά.

Romain Gavras 607

Ο Βενσάν Κασέλ είναι ένας από τους καλύτερούς μου φίλους αλλά νομίζω ότι έχει ένα εξαιρετικό κωμικό ταλέντο, που ήθελα να εκμεταλλευτώ στην ταινία. Ακόμη κι αν δεν κάνει πολλά, στις περισσότερες σκηνές απλά κάθεται κοιτάζοντας το κινητό του, αλλά είναι τρομερά αστείος. Τον έλεγα κομπάρσο πολυτελείας στα γυρίσματα. Η Ιζαμπέλ Ατζανί ήταν ιδανική για τον ρόλο στα μάτια μου, είναι μητέρα η ίδια και ξέρει ποια κουμπιά να πατήσει για να δώσει κάτι παραπάνω στην ερμηνεία της. Και μετά τα γυρίσματα της ταινίας συμφωνήσαμε ότι από εδώ κι εμπρός θα παίξει σε όλες τις επόμενες που θα κάνω, ακόμη κι αν απλά κάνει την περαστική στον δρόμο στο βάθος μιας σκηνής.

Romain Gavras Vincent Cassell 607 Μεν τον Βενσάν Κασέλ

Δεν ξέρω αν είναι μια ταινία για την αναζήτηση της ευτυχίας. Και δεν ξέρω καν πως ακριβώς ψάχνεις την ευτυχία. Αν ήξερα τι είναι αυτό που με κάνει χαρούμενο θα το έκανα περισσότερο και πιο συχνά. Το ecstasy με κάνει πολύ χαρούμενο. Και το αν γυρίζω ταινίες. Το να γράφω μου είναι μερικές φορές πολύ δύσκολο, αλλά ποτέ δεν βαριέμαι να γυρίζω. Κάπως έτσι βρίσκομαι να γυρίζω ένα σωρό διαφημιστικά, κυρίως γιατί το απολαμβάνω. Και γιατί μερικές φορές είμαι άπληστος. (Γελά). Αλλά πραγματικά απολαμβάνω τα γυρίσματα είμαι πολύ χαρούμενος όταν είμαι στο πλατό ακόμη και σε ένα διαφημιστικό, αλλά ιδιαίτερα σε μια ταινία. Οπότε πρέπει να κάνω μια ακόμη ταινία γρήγορα.

Romain Gavras Karim Leclou 607 Με τον Καρίμ Λεκλού

Στα οικογενειακά γεύματα η οικογένειά μου με κοροϊδεύει που γυρίζω διαφημιστικά, αλλά ομολογώ τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερο. Πλήρωσα την ανακαίνιση του σπιτιού των γονιών μου από τα λεφτά των διαφημίσεων οπότε δεν είναι μόνο κακό. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να ζήσεις με τα χρήματα που βγάζει κάνοντας ταινίες, ειδικά αν κάνεις ανεξάρτητες, μικρές ταινίες. Κανείς από τους φίλούς μου δεν τα καταφέρνει. Και τοι διαφημίσεις είναι ένας τρόπος να πληρώνεις το νοίκι. Ή τα δικαιώματα της μουσικής που χρησιμοποιείς στις ταινίες σου. Προκειμένου να βρω τα χρήματα για όλα αυτά τα τραγούδια που έχουμε στο «Ο Κόσμος Είναι Δικός Σου», θα πρέπει τώρα να γυρίσω αμέσως δύο διαφημιστικά.

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.