Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018 | Οι νικητές μιλούν στο Flix: H Ναντίν Λαμπακί πιστεύει ότι το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

στα 10

Η Λιβανέζα ηθοποιός και σκηνοθέτης που κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής με την «Καπερναούμ» μιλάει στο Flix για το που βρίσκεται η απάντηση για ένα καλύτερο κόσμο.

Κάννες 2018 | Οι νικητές μιλούν στο Flix: H Ναντίν Λαμπακί πιστεύει ότι το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Με την τρίτη της ταινία, η Λιβανέζα ηθοποιός και σκηνοθέτης έφτασε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 71ου Φεστιβάλ των Καννών για να συζητήθεί σχεδόν περισσότερο απ' όλες τις ταινίες του Διαγωνιστικού. Οχι πάντα για καλό, αφού ήταν πολλοί αυτοί που θεώρησαν την ταινία της ένα χειριστικό μελόδραμα φτιαγμένο για να γίνει ένα διεθνές crowd pleaser, αντίβαρο στις κριτικές (κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού) που βρήκαν στην ταινία της μια αφοπλιστική ρεαλιστική ματιά πάνω στη σημερινή κατάσταση όσων ζούν στις παρυφές της λιβανέζικης κοινωνίας, παιδιά, μετανάστες και όσους έχουν ξεχαστεί από το Θεό.

Το Βραβείο της Επιτροπής για το «Καπερναούμ» ήταν το βραβείο που χρειαζόταν για να μπει στην ελίτ των γυναικών δημιουργών που κατάφεραν να νικήσουν προκαταλήψεις και αγνοήσουν συμβάσεις προκειμένου να πετύχουν το όνειρό τους.

Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix: Κάννες 2018: Κανένα απολύτως θαύμα στην «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Flix η Ναντίν Λαμπακί μίλησε κυρίως για το σκόπό της ταινίας της που δεν είναι άλλος από το να ανοίξει μια συζητήση για το πώς ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος.

Nadine Labaki 607

«Ξέρω ότι μπορεί να ακούγομαι αφελής, αλλά πιστεύω ότι με αυτήν την ταινία μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τη μητρότητα, τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνα στο Λίβανο, τους μετανάστες και ιδίως τις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να διαφυλάξουν την οικογένειά τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Η λύση είναι σίγουρα οι νόμοι και η απόκτηση συνείδησης, η παιδεία και η επικράτηση μιας λογικής που σου λέει πως δεν μπορείς να κάνεις παιδιά όταν δεν έχεις τρόπο να τα μεγαλώσεις, αλλά η μεγάλη απάντηση σε όλα είναι η αγάπη. Οταν αγαπάς ένα παιδί, ξέρεις ότι αυτό θα έχει μια καλή ζωή, όσο δύσκολο κι αν είναι να επιβώσει σε έναν σκληρό κόσμο σαν αυτό που ζούμε.»

Nadine Labaki 607

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ναντίν Λαμπακί θα δημοσιευτεί όταν το «Καπερναούμ» θα βγει στις αίθουσες από την Rosebud 21.

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξήχθη φέτος από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix βρέθηκε εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

To 71o Φεστιβάλ Καννών σαν να ήσασταν εκεί: