Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018: Ενας (ειδικός) Χρυσός Φοίνικας σε μια ταινία που δεν θα βγει στις αίθουσες

στα 10

Μπορεί να μην προβληθεί στο Netflix, αλλά το «Βιβλίο της Εικόνας» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, σύμφωνα με τον δημιουργό του δεν είναι μια ταινία για τους κινηματογράφους.

Κάννες 2018: Ενας (ειδικός) Χρυσός Φοίνικας σε μια ταινία που δεν θα βγει στις αίθουσες

Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ είναι ένας δημιουργός που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Και κάθε φορά που θα κάνει μια καινούρια ταινία (ή ένα δοκίμιο με εικόνες, όπως αυτά που κάνει τα τελευταία χρόνια), είναι βέβαιο ότι θα έχει μια θέση εξασφαλισμένη στο διαγωνιστικό των Καννών.

Φέτος μάλιστα για «Le Livre D’ Image», η επιτροπή τον βράβευσε με έναν Ειδικό Χρυσό Φοίνικα, αφού όπως είπε η Κέιτ Μπλάνσετ στην συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής «είδαμε την ταινία και δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να μιλάμε γι αυτή. Εμεινε στο μυαλό μας, μας μπέρδεψε και μας σάστισε, μας προκάλεσε, μας θύμωσε, μας ξεσήκωσε. Νιώσαμε ότι αυτό το φιλμ ήταν βαθιά σημαντικό».

Δείτε ακόμη: Κάννες 2018: Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Le Livre D' Image 607

Ομως την ίδια στιγμή, το φιλμ του Γκοντάρ είναι σύμφωνα με τον δημιουργό του, μια ταινία που δεν είναι φτιαγμένη για τις αίθουσες. Ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την ταινία μέσω FaceTime, δήλωσε ότι δεν θέλει το φιλμ να προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά σε θέατρα και αίθουσες τέχνης.«Θέλω οι εικόνες της ταινίας να περάσουν σε έναν καμβά που συνήθως έχει χώρο μόνο για την ζωγραφική» είπε και σύμφωνα με πληροφορίες το φιλμ θα προβληθεί μόνο σε μουσεία ανά τον κόσμο, ξεκινώντας από το Centre Pompidou στο Παρίσι.

Le Livre D' Image 607

Μια μάλλον ενδιαφέρουσα πληροφορία κι ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον βραβείο σε ένα φεστιβάλ που φέτος αποφάσισε ότι οι μόνες ταινίες για τις οποίες έχει χώρο στο διαγωνιστικό του είναι αυτές που στη συνέχεια θα προβληθούν στις αίθουσες της Γαλλίας, με παραδοσιακή διανομή. Μια απόφαση που έφερε τις Κάννες και το Netflix σε άμεση σύγκρουση κάνοντας την πλατφόρμα να αποσύρει όλες τις ταινίες που είχε καταθέσει στο φεστιβάλ.

Μόνο και μόνο για να δει μερικές εβδομάδες αργότερα αυτή την απόφαση να καταστρατηγείται στην πράξη, σε κάτι που μάλλον θα φέρει τους επικεφαλής του φεστιβάλ σε άβολη θέση την επόμενη φορά που θα συνομιλήσουν με τους ανθρώπους του Netflix, έστω κι αν είναι σαφές ότι οι κανόνες ακόμη και των Καννών, προφανώς δεν ισχύουν για τον Ζαν Λικ Γκοντάρ.


Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

To 71o Φεστιβάλ Καννών σαν να ήσασταν εκεί: