Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2017: Η Σοφία Κόπολα γράφει (φεστιβαλική) Ιστορία

στα 10

Η Σοφία Κόπολα κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο 70ό Φεστιβάλ Καννών - μόλις η δεύτερη γυναίκα που το καταφέρνει στην Ιστορία του φεστιβάλ.

Κάννες 2017: Η Σοφία Κόπολα γράφει (φεστιβαλική) Ιστορία

Μπορεί ο Χρυσός Φοίνικας να μην πήγε σε γυναίκα - παρά τις έντονες προβλέψεις των τελευταίων ημερών, αλλά μια γυναίκα έκανε το δικό της ρεκόρ κερδίζοντας ένα από τα μεγάλα βραβεία του 70ού Φεστιβάλ Καννών.

Αυτή είναι η Σοφία Κόπολα, που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «The Beguiled» και έγινε έτσι η δεύτερη μόλις γυναίκα στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών που το καταφέρνει. Η πρώτη ήταν η Ρωσίδα (επί Σοβιετικής Ενωσης) Γιουλίβα Σολντσεβα που είχε κερδίσει το βραβείο το 1961 για το «The Story of the Flaming Years».

Διαβάστε αναλυτικά: 70ό Φεστιβάλ Καννών: O Χρυσός Φοίνικας στο «The Square» του Ρόυμπεν Οστλουντ

Sofia Coppola Cannes 2017H Σοφία Κόπολα, φωτογραφημένη από τον Φαμπρίτσιο Μαλτέζε για λογαριασμό του The Hollywood Reporter στις Κάννες

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, που μου έμαθε πώς να γράφω και γίνω σκηνοθέτης και τη μητέρα μου που μου έμαθε πώς να γίνω καλλιτέχνης. Ευχαριστώ επίσης την Τζέιν Κάμπιον γιατί ήταν ένα πρότυπο και έμπνευση για τις γυναίκες σκηνοθέτες. Ενθουσιάστηκα με τη δημιουργία αυτής της ταινίας και είναι υπέροχο ξεκίνημα να με τιμούν οι Κάννες. Ευχαριστώ την υπέροχη ομάδα μου και το καστ της ταινίας αλλά και τα Universal Studios και ειδικά τη Focus Features για την υποστήριξη σε ταινίες φτιαγμένες από γυναίκες», δήλωσε η Σοφία Κόπολα σε γραπτή της ανακοίνωση, αφού δεν ήταν στις Κάννες για να παραλάβει το βραβείο της.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Beguiled» της Σοφία Κόπολα

Να θυμίσουμε εδώ πως η Σοφία Κόπολα το 2003 υπήρξε η πρώτη Αμερικανίδα σκηνοθέτης που ήταν υποψήφια για Οσκαρ Σκηνοθεσίας (τότε με το «Χαμένοι στη Μετάφραση») και τρίτη συνολικά μετά τη Λίνα Βερτμίλερ και την Τζέιν Κάμπιον. Επίσης είναι η πρώτη Αμερικανίδα σκηνοθέτης που έχει κερδίσει το Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με το «Somewhere».


To 70ό Φεστιβάλ Καννών διήρκεσε φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix βρισκόταν εκεί για να σας ενημερώνει κάθε λεπτό για όσα συνέβησαν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που συνεχίζει να ανανεώνεται συνεχώς.