Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε σαν τρελοί στο 70ό Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την αυλαία του 70ού Φεστιβάλ Καννών. Ακολουθούν οι ταινίες που δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε.

Flix Team
Οι 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε σαν τρελοί στο 70ό Φεστιβάλ Καννών

Από τον Μίκαελ Χάνεκε μέχρι τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Τοντ Χέινς και από μια πρωτοεμφανιζόμενη Γαλλίδα μέχρι τον Ρόμπερτ Πάτινσον με ελληνικό όνομα και τις νέες ταινίες των Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ και Ρόμαν Πολάνσκ, το Φεστιβάλ Καννών, στη φετινή 70ή του έκδοση μοιάζει πλούσιο, γεμάτο υποσχέσεις, ελπίζουμε και εκπλήξεις.

Και ανάμεσα στο πλήθος των ταινιών του ξεχωρίζουμε μερικές που μοιάζουν ήδη με highlights.

To 70ό Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που ανανεώνεται συνεχώς.

Happy End 607

Happy End του Μίκαελ Χάνεκε

Ο δύο φορές κάτοχος του Χρυσού Φοίνικα τον διεκδικεί ακόμη μια φορά με την ταινία που φέρει ένα τίτλο που δεν θα περίμενες ποτέ από τον Μίκαελ Χάνεκε. Μη βιάζεστε. Η προηγούμενη ταινία του λεγόταν «Αγάπη» και υπήρξε φαβορί ήδη από την πρώτη προβολή της. Το «Happy End» είναι φαβορί πριν ακόμη προβληθεί, με την ιστορία μιας οικογένειας στο Καλαί που βλέπει τη μεταναστευτική κρίση να χτυπάει την πόρτα της. Ιζαμπέλ Ιπέρ και ξερό ψωμί για την ταινία που όλοι περιμένουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Sacred Deer 607

The Killing of a Sacred Deer του Γιώργου Λάνθιμου

Η μεγάλη επιστροφή του Γιώργου Λάνθιμου στο Διαγωνιστικό των Καννών, δύο χρονια μετά το βραβείο της Επιτροπής για το «The Lobster». Ο Κόλιν Φάρελ είναι και πάλι εδώ, μαζί του η Νικόλ Κίντμαν, μερικές φήμες για έμπνευση από την Ευριπίδη στο σενάριο που συνυπογράφουν ξανά ο Γιώργος Λάνθιμος με τον Ευθύμη Φιλιππου και η ιστορία ενός ζευγαριού που θα δει τη ζωή του να αναστατώνεται από τον ερχομό ενός παιδιού. Οσο λιγότερα γνωρίζουμε για την υπόθεση της ταινίας, τόσο η αγωνία μεγαλώνει.

copaloca1

Copa-Loca του Χρήστου Μασσαλά

H μικρού μήκους ταινία του Χρήστου Μασσαλά είναι στην πραγματικότητα η μοναδική αποκλειστικά ελληνική συμμετοχή φέτος στο 70ό Φεστιβάλ Καννών. Ξεκινώντας από την ιστορία ενός θερέτρου φτάνει μέχρι μια φαντασίωση εν μέσου θέρους. Και ανυπομονούμε για την πρεμιέρα της.

Loveless 607

Loveless του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Είναι σχεδόν ο μόνος σκηνοθέτης σε όλο το διαγωνιστικό πρόγραμμα που κάθε του ταινία είναι ένα αριστούργημα και ταυτόχρονα καλύτερη από την προηγούμενη. Ο Ρώσος του «Λεβιάθαν» και της «Επιστροφής», επιστρέφει με την ιστορία ενός ζευγαριού που χωρίζει μετά την εξαφάνιση του έφηβου γιου τους. Δράμα με άποψη, σίγουρο πολιτικό σχόλιο για τη χώρα που δεν συμπαθεί τις ταινίες του Ζβιάγιντσεφ, ένας ισχυρός διεκδικητής για το Φοίνικα.

120 Battements par Minute 607

120 Battements par Minute του Ρομπίν Καμπιγιό

H ιστορία της Act Up και των πρώτων τρομακτικών ημέρων της εμφάνισης του ιού του HIV από το σκηνοθέτη του «Eastern Boys», σεναριογράφο του «Ανάμεσα στους Τοίχους» του Λοράν Καντέ που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα το 2008. To ίσως πιο δυνατό χαρτί της Γαλλίας στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Based on a True Story 607

Based on a True Story του Ρόμαν Πολάνσκι

Κανένας καλύτερος από τον Ρόμαν Πολάνσκι για να αφηγηθεί ιστορίες βασισμένες στην... αλήθεια. Η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη μετά την «Αφροδίτη με τη Γούνα» του 2013 είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο στο βραβευμένο best-seller μυθιστόρημα της Ντελφίν ντε Βιγκάν, «D’après une Histoire Vraie», που περιστρέφεται γύρω από μια συγγραφέα η οποία μετά την έκδοση του τελευταίου της βιβλίου βρίσκεται μπλεγμένη με μια εμμονοληπτική αναγνώστριά της. Ο ίδιος ο Πολάνσκι και ο Γάλλος Ολιβιέ Ασαγιάς συνυπογράφουν τη σεναριακή διασκευή του βιβλίου, ενώ πρωταγωνιστούν οι Εμανουέλ Σενιέ, Εύα Γκριν και Βενσάν Περέζ. Εκτός συναγωνισμού, αλλά ήδη με ανεβασμένες θερμοκρασίες...

Redoutable 607

Redoutable του Μισέλ Χαζανιβίσιους

Ο σκηνοθέτης του «The Artist» αφηγείται μια ιστορία αγάπης με ήρωα τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ, στην ταινία που είναι τόσο σινεφίλ που νιώθεις ότι αν ο Λουί Γκαρέλ που υποδύεται τον Γκοντάρ κερδίσει βραβείο ερμηνείας θα σειστούν οι Κάννες. Εικόνες και τρέιλερ προϊδεάζουν για ό,τι πιο fun θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ και μια παρέμβαση από τον ίδιο τον Ζαν-Λικ θα ολοκλήρωνε το μύθο.

In the Fade 607

In the Fade του Φατίχ Ακίν

Ας ξεχάσουμε το «The Cut» και ας αναζητήσουμε ξανά το σκηνοθέτη του «Μαζί, Ποτέ» που επιστρέφει για να διεκδικήσει το Χρυσό Φοίνικα. Εδώ με την Ντάιαν Κρούγκερ στην ιστορία μιας γυναίκας που αποφασίζει να εκδικηθεί το θάνατο της οικογένειάς της. Στο σενάριο ο Φατίχ Ακίν συνεργάζεται με τον Χαρκ Μπομ (μαζί έγραψαν και το «Βερολίνο, Αντίο»)

A Ciambra 607

A Ciambra του Τζόνας Καρπινιάνο

Οποιος είδε το «Mediterranea», ντεμπούτο του Τζόνας Καρπινιάνο γνωρίζει καλά πως ο Ιταλός που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Μάρτιν Σκορσέζε για τη δεύτερη ταινία του δεν είναι τυχαίος. Το «A Ciambra» βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανυπομονησίας όσον αφορά το πρόγραμμα του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών, με την ιστορία ενός 14χρονου τσιγγάνου που ενηλικιώνεται βίαια και απότομα στους δρόμους της Καλάμπρια.

Beguiled 607

Beguiled της Σοφία Κόπολα

H Σοφία Κόπολα διασκευάζει Ντον Σίγκελ με την ιστορία ενός στρατιώτη στον εμφύλιο που παγιδεύτεται σε ένα σχολείο θηλεών. Τότε ήταν ο Κλιντ Ιστγουντ, τώρα είναι ο Κόλιν Φάρελ, μαζί με τις Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ και Ελ Φάνινγκ σε ένα τυπικό φιλμ της Κόπολα που επιστρέφει στο Διαγωνιστικό Τμήμα για να μιλήσει για τη θέση των γυναικών εντός και εκτός βιομηχανίας. Αν δεν ήξερες ότι προϋπήρχε η ταινία του Ντον Σίγκελ, θα ορκιζόσουν πως γεννήθηκε από το μυαλό της Σοφία Κόπολα.

Before we Vanish 607

Before We Vanish του Κιγιόσι Κουροσάουα

Ο αγαπημένος μας Ιάπωνας επιστρέφει με μια ταινία στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού το οποίο βιώνει έναν όχι ακριβώς ευτυχισμένο γάμο. Μέχρι την στιγμή που ο σύζυγος εξαφανίσεται για λίγο κι όταν επιστρέφει αλλαγμένος, ευγενής και τρυφερός, εξηγεί στην γυναίκα του ότι απλά είχε πάει μια «βόλτα». Και καθώς εκείνη ελπίζει ότι η σχέση τους θα έχει πια μια δεύτερη ευκαιρία εκείνος της εξομολογείται ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ο σύζυγός της, αλλά ένας εξωγήινος, ένας από τους πρώτους που έχουν φτάσει στη γη με σκοπό να καταλάβουν τον πλανήτη. To τρέιλερ μιλάει από μόνο του, ενώ η ταινία ξεχωρίζει μέσα στην επιλογή των τίτλων του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στο οποίο ο Κουροσάουα είχε βραβευθεί πριν δύο χρόνια με το υπέροχο «Ταξίδι στην Αλλη Οχθη».

The Florida Project 607

The Florida Project του Σον Μπέικερ

Η ιστορία ενός εξάχρονου παιδιού και οι περιπέτειες του κάτω από το όχι και τόσο άγρυπνο βλέμμα των ενηλίκων, στην ταινία που έρχεται να ακολουθήσει το θρίαμβο του «Tangerine» και να ενισχύσει τη φήμη του Σον Μπέικερ, ενός αγαπημένου Αμερικάνου που κάνει σινεμά όπως ακριβώς του αρέσει. Το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του ταιριάζει σαν αντηλιακό στο κορμί κάτω από τον καυτό ήλιο της Φλόριντα.

Good Time 607

Good Time των Μπένι και Τζος Σάφντι

Διάσημα αδέρφια του ανεξάρτητου αμερικάνικου, οι Μπένι και Τζος Σάφντι αναβαθμίζονται μονομιάς διεκδικώντας Χρυσό Φοίνικα με την ιστορία ενός ληστή τραπεζών που προσπαθεί να γλιτώσει από την αστυνομία. Πρωταγωνιστούν ο Ρόμπερτ Πάτινσον και η Τζένιφερ Τζέισον Λι, στην παραγωγή βρίσκουμε τον Πάρι Κασικόδκωστα-Λάτση και τον Τέρι Ντούγκας.

amant double 607

L' Amant Double του Φρανσουά Οζόν

O υπερπαραγωγικός Φρανσουά Οζόν επιστρέφει στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών με το «Διπλό Εραστή» που φέρνει - πολύ - κοντά τον Ζερεμί Ρενιέ και την καλλονή Μαρίν Βακτ, που ο ίδιος ο Οζόν αποκάλυψε πριν τέσσερα χρόνια, ως πρωταγωνίστριά του στο «Νέα και Ομορφη». Η Βακτ υποδύεται την Κλοέ, μια νεαρή, ευάλωτη και καταθλιπτική κοπέλα που ερωτεύεται τον ψυχολόγο της, Πολ. Λίγους μήνες αργότερα, αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, αλλά σύντομα εκείνη ανακαλύπτει ότι ο εραστής της τής έχει αποκρύψει την πραγματική του ταυτότητα. Το τρέιλερ είναι ένα θαύμα από μόνο του.

Ava 607

Ava της Λέα Μισιούς

Ακούγεται σαν την αποκάλυψη της φετινής Εβδομάδας Κριτικής και ίσως να είναι. Ενα 13χρονο κορίτσι, η Εϊβα περνάει το καλοκαίρι στις ακτές του Ατλαντικού όταν μαθαίνει ότι θα χάσει την όρασή της. Η μητέρα της αποφασίζει να προσποιηθεί ότι όλα έιναι κανονικά. Η Εϊβα κλέβει ένα μεγάλο μαύρο σκυλί...

Wonderstruck 607

Wonderstruck του Τοντ Χέινς

Το «Wonderstruck» που βρίσκει τον Τοντ Χέινς να διεκδικεί το Χρυσό Φοίνικα, δύο χρόνια μετά το «Carol», βασίζεται στο βραβευμένο ομότιτλο ιστορικό μυθιστόρημα που έγραψε και εικονογράφησε το 2011 ο Μπράιαν Σέλζνικ, ο δημιουργός του «The Invention of Hugo Cabret» που ενέπνευσε το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε. Το φιλμ (και το βιβλίο), παρακολουθεί τις συνδεόμενες ιστορίες δυο κωφών παιδιών σε διάστημα 50 χρόνων: ο Μπεν (τον υποδύεται ο Οουκς Φέγκλεϊ του «Pete's Dragon») ζει με την οικογένειά του στη Μινεσότα το 1977 και το σκάει για να πάει στη Νέα Υόρκη να βρει τον πατέρα του. Κι η Ρόουζ (την υποδύεται η 13χρονη κωφή ηθοποιός Μίλισεντ Σίμοντς), είναι ένα κορίτσι κλειδωμένο σ' ένα σπίτι, στο Νιου Τζέρσεϊ του 1927, που αποδρά για να πάει, επίσης, στη Νέα Υόρκη, να δει από κοντά την αγαπημένη της ηθοποιό. Καλά όλα αυτά, αλλά που να δείτε μια σκηνή που κυκλοφόρησε και η οποία κόβει την ανάσα.

Jeannette, l'enfance de Jeanne d'Arc 607

Jeannette, l' Enfance de Jeanne d'Arc του Μπρούνο Ντιμόν

Πέρσι, ο Μπρούνο Ντιμόν βρέθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα με το «Ma Loute» και φέτος βρίσκεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών με τη δική του μιούζικαλ εκδοχή πάνω στον πρώιμο μύθο της Ζαν ντ' Αρκ. Τα τραγούδια υπογράφει ο Igorrr, ενώ οι πρώτες εικόνες είναι αν μη τι άλλο ήδη θρυλικές.

Okja 607

Okja του Μπονγκ Τζουν-χο

Το νέο φιλμ του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο μετά το «Snowpiercer» λέγεται «Okja», μοιάζει κάπως έτσι, και θα βγει στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο ταυτόχρονα, το 2017, από το Netflix. Πρόκειται φυσικά για ένα monster movie, που παρακολουθεί την ιστορία ενός κοριτσιού που αγωνίζεται να εμποδίσει μια παντοδύναμη πολυεθνική εταιρεία ν' απαγάγει τον καλύτερό της φίλο: αυτός ο φίλος είναι ένα τεράστιο ζώο που λέγεται Οκτζα. Και θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες, μετά της Τίλντα Σουίντον και του Οκτζα αυτοπροσώπως. Παίζουν και ευτυχισμένα γουρούνια ενώ ο πόλεμος Καννών - Αιθουσαρχών - Netflix καλά κρατεί.

you were never really here 607

You Were Never Really Here της Λιν Ράμσεϊ

Εχουν περάσει έξι χρόνια απ' όταν η Λιν Ράμσεϊ, με το «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν», πάτησε το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών, έξι χρόνια απ' όταν έκανε ταινία. Φέτος, η Σκωτσέζα σκηνοθέτης επανέρχεται με μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος, με μια ταινία που φτάνει με εξαιρετικά διαπιστευτήρια. Το φιλμ λέγεται «You Were Never Really Here» και πρωταγωνιστεί ο Γιοακίν Φίνιξ. Δεν είναι μόνο το σκοτεινό ταλέντο του που φέρνει στο μυαλό τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, είναι κυρίως η στα όρια της παράνοιας επιδίωξη της αυτοδικίας του ήρωα της ταινίας που παραπέμπει σ' ένα σύγχρονο «Ταξιτζή». Οι πρώτες εικόνες μυρίζουν βραβεία και ισχυρή διεκδίκηση του Χρυσού Φοίνικα.

Djam 607

Djam του Τόνι Γκάτλιφ

Ελληνογαλλική συμπαραγωγή με γυρίσματα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ο μύθος του ρεμπέτικου και η Δάφνη Πατακιά στον πρωταγωνιστικό ρόλο να κλέβει με ευκολία την παράσταση. Η ταινία θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο πρόγραμμα Cinéma de la Plage και θα συνοδευτεί και από συναυλία σε μια από τις ήδη πολυαναμενόμενες βραδιές ολόκληρου του Φεστιβάλ. Δείτε τρέιλερ, σκηνές και φωτογραφίες από το «Djam» εδώ.

To 70ό Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που ανανεώνεται συνεχώς.