Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Ολα είναι Γκοντάρ, όλα είναι Μεσόγειος στην αφίσα του 69ου Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Η αφίσα του 69ου Φεστιβάλ Καννών αφιερώνει στην «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, αφήνοντας εκτός κάδρου την Μπριζίτ Μπαρντό.

Κάννες 2016: Ολα είναι Γκοντάρ, όλα είναι Μεσόγειος στην αφίσα του 69ου Φεστιβάλ Καννών

«Είναι όλα εκεί. Τα σκαλιά, η θάλασσα, ο ορίζοντας, η άνοδος ενός ανθρώπου προς το όνειρό του, σε ένα θερμό μεσογειακό φως που μετατρέπει τα πάντα σε χρυσάφι. Σαν εικόνα θυμίζει την αθάνατη ατάκα του Μισέλ Μουρλέ που χρησιμοποιείται στην αρχή της "Περιφρόνησης": "Το σινεμά αντικαθιστά το βλέμμα με ένα κόσμο ευθυγραμμισμένο με τις επιθυμίες μας". Και έτσι είναι ο Μισέλ Πικολί που το 2016, από την ταράτσα της διάσημης βίλας που σχεδίασε ο συγγραφέας Κούρτζιο Μαλαπάρτε, θα εγκαινιάσει το κόκκινο χαλί για το 69ο Φεστιβάλ Καννών. Είναι μια συμβολική επιλογή, αφού αυτή η ταινία που μιλάει για τις ταινίες - και που θεωρείται από πολλούς ως μια από τις ωραιότερες που γυρίστηκαν ποτέ σε σινεμασκοπ (το ζευγάρι των Πικολι/Μπαρντό μαζί με τον Φριτζ Λανγκ, τη φωτογραφία του Ραούλ Κουτάρ, τη μουσική του Ζορζ Ντελρού...) - είχε σημαντική επίδραση στην ιστορία του σινεμά και της σινεφιλίας. Στην αυγή της 70ης του επετείου το Φεστιβάλ, με την επιλογή να το αντιπροσωπεύσει το σύμβολο αυτής η ταυχρόνα σαν παλίμψηστο και όμως διαυγής ταινία, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ίδρυσής του: να αποτίνει φόρο τιμής στην ιστορία του σινεμά και να καλοσωρίζει νέους τρόπους δημιουργίας και οπτικής. Τα σκαλιά αντιπροσωπεύουν την άνοδο προς τον άπειρο ορίζοντα της κινηματογραφικής οθόνης

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2016: Οι 20 ταινίες που περιμένουμε σαν τρελοί

Le Mepris 607

Με αυτό το σημείωμα, οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Καννών συνόδευσαν τη δημοσιοποιήση της αφίσας της φετινής 69ης διοργάνωσης που «κλέβει» μια εικόνα από το «Le Mépris» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ για να συνδυάσει μια από τις πιο κλασικές ταινίες πάνω στο σινεμά, το θρύλο του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, τη Μεσόγειο (που σε αντίθεση με τη χρυσή φωτογραφία του Ραούλ Κουτάρ «καίγεται» σήμερα και για άλλους λιγότερο φωτογενείς λόγους) και την απουσία της Μπριζίτ Μπαρντό που θα ήταν το προφανές έναντι του έτσι κι αλλιώς μικροσκοπικού μέσα στο τοπίο Μισέλ Πικολί.

Cannes 2016 Poster

Για την ιστορία η διάσημη ατάκα που σωστά αποδίδεται από το δελτίο Τύπου των Καννών στον θεωρητικό του σινεμά Μισέλ Μουρλέ, αποδίδεται στην ταινία στον Αντρέ Μπαζέν, όπως μπορείτε να δείτε και στο απόσπασμα εδώ με τους υπέροχους «γκονταρικούς» τίτλους της «Περιφρόνησης»:


Ακούστε μερικά από τα αριστουργηματικά θέματα του Ζορζ Ντελρί:


Δείτε εδώ επίσης ένα making of της «Περιφρόνησης» με αρχειακό υλικό και σκηνές από τη διάσημη βίλα στο Κάπρι της Ιταλίας:


Το 69ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 11 ως τις 22 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει εικόνες, σχόλια, παραλειπόμενα, νέα και κριτικές ταινιών, ώστε να μη χάσετε ούτε λεπτό!

Διαβάστε ακόμη: